Οι αυτόπτες μάρτυρες των δύο μοναδικών πυρηνικών βομβών που έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ σε πόλεμο, που είναι μέλη της οργάνωσης, γνωστής επίσης ως Hibakusha, έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στον αγώνα για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά.
«Η Hibakusha τιμάται με το Βραβείο Ειρήνης για τις προσπάθειές της να επιτευχθεί ένας κόσμος χωρίς πυρηνικά όπλα και γιατί κατέδειξε, μέσω μαρτυριών, πως τα πυρηνικά όπλα δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν ποτέ ξανά», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ.
BREAKING NEWS
The Norwegian Nobel Committee has decided to award the 2024 #NobelPeacePrize to the Japanese organisation Nihon Hidankyo. This grassroots movement of atomic bomb survivors from Hiroshima and Nagasaki, also known as Hibakusha, is receiving the peace prize for its… pic.twitter.com/YVXwnwVBQO— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 11, 2024
«Η Hibakusha μας βοηθά να περιγράψουμε το απερίγραπτο, να σκεφθούμε το αδιανόητο, και με κάποιον τρόπο να αντιληφθούμε τον αδιανόητο πόνο και την οδύνη που προκάλεσαν τα πυρηνικά όπλα», ανέφερε η Επιτροπή.
Η οργάνωση ιδρύθηκε στις 10 Αυγούστου 1956.
Χωρίς να κατονομάζει συγκεκριμένες χώρες, ο Γέργκεν Βάτνε Φρίντνες, πρόεδρος της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ, προειδοποίησε πως οι πυρηνικές χώρες δεν θα πρέπει να σκεφτούν να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα.
«Τα σημερινά πυρηνικά όπλα έχουν πολύ μεγαλύτερη καταστροφική δύναμη. Μπορούν να σκοτώσουν εκατομμύρια ανθρώπους και θα είχαν επηρέαζαν ολέθρια το κλίμα», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου. «Ένας πυρηνικός πόλεμος μπορεί να καταστρέψει τον πολιτισμό μας».
Ο Φρίτνες εξήρε «τις εξαιρετικές προσπάθειες» της Nihon Hidankyo και άλλων εκπροσώπων της Hibakusha που συμβάλλουν «στην εμπέδωση του πυρηνικού ταμπού».
Mπλέικ Λάιβλι: Μηνύει συμπρωταγωνιστή της - Τον κατηγορεί για σεξουαλική παρενόχληση
«Είναι ως εκ τούτου ανησυχητικό ότι σήμερα αυτό το ταμπού κατά της χρήσης των πυρηνικών όπλων είναι υπό πίεση», είπε.
Το επόμενο έτος θα είναι η 80ή επέτειος από τη ρίψη των ατομικών βομβών στις ιαπωνικές πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι τον Αύγουστο του 1945.
Ο επικεφαλής της ιαπωνικής οργάνωσης Nihon Hidankyo εκτίμησε πως το γεγονός ότι η οργάνωση τιμάται φέτος με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης θα δώσει μια ισχυρή ώθηση στις προσπάθειές της να καταδείξει πως είναι δυνατή η κατάργηση των πυρηνικών όπλων.
«Θα ήταν μια μεγάλη δύναμη να πούμε στον κόσμο πως η κατάργηση των πυρηνικών όπλων μπορεί να επιτευχθεί», είπε ο επικεφαλής της Nihon Hidankyo Τοσιγούκι Μιμάκι σε συνέντευξη Τύπου.
«Τα πυρηνικά όπλα θα πρέπει απολύτως να καταργηθούν», είπε.
Ο Μαμάκι δήλωσε στους δημοσιογράφους με δάκρυα στα μάτια πως δεν είχε «ποτέ φανταστεί» ότι θα μπορούσε να βραβευθεί η οργάνωσή του.
«Δεν είχα ποτέ φανταστεί πως αυτό θα μπορούσε να συμβεί», είπε και πρόσθεσε: «κάποιος είπε πως, χάρη στα πυρηνικά όπλα, η ειρήνη θα διατηρηθεί σε όλο τον κόσμο. Όμως τα πυρηνικά όπλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τρομοκράτες».
«Και για παράδειγμα, αν η Ρωσία τα χρησιμοποιήσει εναντίον της Ουκρανίας, και το Ισραήλ εναντίον της Γάζας, αυτό δεν θα σταματήσει εκεί. Οι πολιτικοί ηγέτες πρέπει να το συνειδητοποιήσουν», επέμεινε.
Ενώ, κάνοντας έναν παραλληλισμό ανάμεσα στις συνέπειες των συγκρούσεων του σήμερα με το χθες, είπε πως η κατάσταση στη Γάζα είναι «όπως η Ιαπωνία πριν από 80 χρόνια», που είχε καταστραφεί από τις βόμβες στο τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.
«Στη Γάζα, παιδιά μέσα στα αίματα στην αγκαλιά των γονιών τους. Είναι όπως στην Ιαπωνία πριν από 80 χρόνια», είπε.
Οι “hibakusha”, που σημαίνει «άνθρωποι που έχουν επηρεαστεί από τη βόμβα» αριθμούσαν περίπου 136.700 το 2020.
Πολλοί ήταν νεογέννητα παιδιά ή βρίσκονταν ακόμη στην κοιλιά της μητέρας τους τα πρωινά της 6ης και της 9ης Αυγούστου 1945.
Με παραρτήματα σε όλη την Ιαπωνία, «είμαστε μια οργάνωση τα μέλη της οποίας έχουν μέσο όρο ηλικίας περίπου τα 85. Ελπίζω πως η επόμενη γενιά και το κοινό γενικότερα θα συνεχίσουν να συμμετέχουν στον ακτιβισμό για την ειρήνη, για μια ειρήνη χωρίς πυρηνικά», συνέχισε ο Τοσιγιούκι Μιμάκι.
Από την πλευρά του, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σιγκέρου Ισίμπα χαιρέτισε τη βράβευση του Nihon Hidankyo με το Νόμπελ Ειρήνης εκτιμώντας πως το βραβείο αυτό είναι «εξαιρετικά σημαντικό».
«Το γεγονός ότι το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης δόθηκε σε αυτή την οργάνωση, που εργάζεται επί πολλά χρόνια για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων είναι εξαιρετικά σημαντικό», δήλωσε στους δημοσιογράφους.
Ειδήσεις σήμερα
ΗΠΑ: Ένας νεκρός τουρίστας σε χρυσωρυχείο-αξιοθέατο στο Κολοράντο
Γιατί δεν πρέπει να φοβάμαι ένα χειρουργείο στη σπονδυλική στήλη