Ο Τούτου κέρδισε το βραβείο Νόμπελ το 1984 ως αναγνώριση της μη βίαιης αντίθεσής του στην κυριαρχία της λευκής μειονότητας. Μια δεκαετία αργότερα, είδε το τέλος αυτού του καθεστώτος και προήδρευσε μιας Επιτροπής Αλήθειας και Συμφιλίωσης, που δημιουργήθηκε για να αποκαλύψει τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν υπό αυτό το καθεστώς.
Ο Τούτου κήρυττε ενάντια στην τυραννία της λευκής μειονότητας, ωστόσο μετά το τέλος του απαρτχάιντ κάλεσε τόσο τους λευκούς, όσο και την μαύρη πολιτική ελίτ της Νότιας Αφρικής να λογοδοτήσει. Ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόσα περιέγραψε τον Τούτου σε τηλεοπτική ομιλία ως «έναν από τους καλύτερους πατριώτες του έθνους μας» προσθέτοντας, «η απώλεια του έθνους μας είναι πράγματι ένα παγκόσμιο πένθος».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι ο Τούτου ακολούθησε το πνευματικό του κάλεσμα να δημιουργήσει έναν καλύτερο, πιο ελεύθερο και δικαιότερο κόσμο. «Η κληρονομιά του ξεπερνά τα σύνορα και θα αντηχεί στους αιώνες».
«Ο Αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου ήταν μέντορας, φίλος και ηθική πυξίδα για εμένα και πολλούς άλλους», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. «Ποτέ δεν έχασε την αίσθηση του χιούμορ και την προθυμία του να βρει ανθρωπιά στους αντιπάλους του».
Γεννημένος κοντά στο Γιοχάνεσμπουργκ, ο Τούτου πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της μετέπειτα ζωής του στο Κέιπ Τάουν και ηγήθηκε πολλών πορειών και εκστρατειών για τον τερματισμό του απαρτχάιντ από τα μπροστινά σκαλιά του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Γεωργίου.
Ο Τούτου πέθανε «ειρηνικά» το πρωί της Κυριακής σε γηροκομείο του Κέιπ Τάουν, δήλωσε εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου. Θα εκτεθεί στον ναό του Αγίου Γεωργίου την Παρασκευή πριν από την κηδεία του εκεί το Σάββατο, ανέφερε ο εκπρόσωπος.
Μαγδεμβούργο: Η Σαουδική Αραβία είχε ζητήσει την έκδοση του δράστη της πολύνεκρης επίθεσης
Εμφανώς αδύναμος και σε αναπηρικό καροτσάκι, ο Τούτου εθεάθη για τελευταία φορά δημόσια τον Οκτώβριο στον καθεδρικό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Κέιπ Τάουν – ένα κάποτε ασφαλές καταφύγιο για τους ακτιβιστές κατά του απαρτχάιντ – για μια λειτουργία για τα 90α γενέθλιά του.
Ο Τούτου είχε διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και αργότερα νοσηλευτεί αρκετές φορές για τη θεραπεία λοιμώξεων που σχετίζονταν με τη θεραπεία που ελάμβανε κατά του καρκίνου.
Όντες μακροχρόνιοι φίλοι, ο Ντέσμοντ Τούτου και ο Νέλσον Μαντέλα έζησαν για ένα διάστημα στον ίδιο δρόμο στην πόλη Soweto της Νότιας Αφρικής, καθιστώντας την οδό Vilakazi τη μοναδική στον κόσμο που φιλοξενούσε δύο νικητές του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης.
«Η πιο χαρακτηριστική του ιδιότητα είναι η ετοιμότητά του να παίρνει αντιδημοφιλείς θέσεις χωρίς φόβο», είπε κάποτε ο Μαντέλα για τον Τούτου. «Τέτοια πνευματική ανεξαρτησία είναι ζωτικής σημασίας για μια ακμάζουσα δημοκρατία».
ΠΗΓΗ: Reuters
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Νέα μέτρα: Συνεδριάζουν σήμερα οι ειδικοί για μουσική και ωράριο στη διασκέδαση – Το καλό και το κακό σενάριο
- Στάθης Παναγιωτόπουλος: Απολογείται σήμερα στον ανακριτή – Νέες καταγγελίες στο «φως»
- Καιρός: Εκκίνηση της τελευταίας εβδομάδας του 2021 με βροχές και καταιγίδες – Αναλυτική πρόγνωση
- Κάρολος Παπούλιας: Ευπατρίδης, αγωνιστής, πρεσβευτής της ενότητας και της Δημοκρατίας
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr