«Διατηρούμε όλες τις επιλογές», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ντέιβιντ Μένσερ.
Το σχέδιο που έχουν εκπονήσει οι στρατηγοί φέρεται να περιλαμβάνει πιθανά πλήγματα με αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο Ιράν. Ισως «χορογραφημένα» με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρξουν θύματα, όπως συνέβη το Σαββατοκύριακο. Τριάντα τραυματίες ο απολογισμός.
Στα σενάρια στις επιλογές του Ισραήλ προστίθενται κυβερνοεπιθέσεις σε υποδομές και τραπεζικό τομέα, και στο πιο ακραίο, χτυπήματα σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, σύμφωνα με αναλυτές, έγραφε χθες η εφημερίδα «Jerusalem Post».
Το μόνο βέβαιο είναι πως μια τέτοια μεγάλη πρόκληση δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη, διαμηνύει το Ισραήλ. Η Τεχεράνη πρέπει να λάβει ένα ισχυρό μήνυμα, ώστε να μην επαναλάβει κάτι ανάλογο στο μέλλον. Παράλληλα με τη στρατιωτική απάντηση εξετάζονται και οι διπλωματικές κινήσεις για την περαιτέρω απομόνωση της Ισλαμικής Δημοκρατίας στη διεθνή σκηνή, σύμφωνα με το CNN.
Σε αυτό το μήκος κύματος, ο Ισραηλινός πρόεδρος, Ισαάκ Χέρτσογκ, υπογράμμιζε χθες, μιλώντας στο Sky News, πως το Ισραήλ βρίσκεται στην εμπροσθοφυλακή του πολέμου «ενάντια στην Αυτοκρατορία του Κακού και αυτό πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό».
Η τελική απόφαση δεν είναι καθόλου εύκολη και ο Νετανιάχου και το επιτελείο του οφείλουν να έχουν στο νου πολλούς παράγοντες, τονίζεται σε ανάλυση της εφημερίδας «Times».
Το Ιράν βρίσκεται περισσότερα από 1.000 χλμ. μακριά. Είναι ριψοκίνδυνη η αεροπορική επίθεση και θέλει καλό σχεδιασμό. Αν κλίνει προς τη χρήση drones, όπως έκανε το Ιράν, το πλήγμα θα έχει μάλλον συμβολικό χαρακτήρα.
Σε πολιτικό επίπεδο, εκτός από τον πλανητάρχη και τη διεθνή κοινότητα που πιέζουν για μετρημένες κινήσεις και αυτοσυγκράτηση, ο Νετανιάχου έχει να υπολογίσει και το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Οι εθνικιστές και ακροδεξιοί εταίροι του απαιτούν σκληρά αντίποινα. Η πτέρυγα των πραγματιστών θέλει να διατηρήσει καλή συνεργασία με την Ουάσιγκτον.
Από την άλλη πλευρά, η Τεχεράνη έχει κατεβάσει τους τόνους και το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε χθες τη διεθνή κοινότητα να εκτιμήσει την αυτοσυγκράτηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Βέβαια, «αν μας επιτεθούν οι Ισραηλινοί, η απάντηση θα είναι σκληρότερη», είναι το μήνυμα.
Για την Τεχεράνη, το Ισραήλ έχει την ευθύνη για όσα διαδραματίζονται τα τελευταία 24ωρα στη Μέση Ανατολή, λόγω της επίθεσης στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, που στοίχισε τη ζωή, την 1η Απριλίου, ανώτερων διοικητών των ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Το ζητούμενο για τον πλανήτη, που παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα, είναι να αποκλιμακωθεί η ένταση και να κλείσει ο κύκλος εδώ.
«Ούτε η περιοχή ούτε ο κόσμος αντέχουν άλλη κλιμάκωση. Βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. «Είμαστε στο χείλος του γκρεμού και πρέπει άμεσα να απομακρυνθούμε. Να φρενάρουμε και να βάλουμε όπισθεν», πρόσθεσε ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ζοζέπ Μπορέλ.
Η αδιαπέραστη αεράμυνα απέναντι στην επίθεση της Τεχεράνης
Το Ισραήλ δέχθηκε τα συγχαρητήρια της Ουάσιγκτον για την επιτυχημένη άμυνα έναντι της πρωτοφανούς ιρανικής επίθεσης του σαββατόβραδου με drones και πυραύλους. Ποσοστό 99% αναχαίτισης, παρά τη βοήθεια των συμμάχων, επιβεβαιώνει πως το Ισραήλ διαθέτει ένα από τα πιο εξελιγμένα συστήματα αεράμυνας στον κόσμο.
Η χώρα λειτουργεί ένα πολυεπίπεδο σύστημα, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου ανέπτυξε με τις ΗΠΑ, ωστόσο, εάν το Ισραήλ δεχόταν επίθεση διαρκείας σε έναν πόλεμο φθοράς με την Τεχεράνη, κάποια στιγμή θα έβλεπε τους πυραύλους στο οπλοστάσιό του που χρησιμοποιεί για να αμυνθεί να λιγοστεύουν σε ανησυχητικό βαθμό, κρούει το καμπανάκι στην εφημερίδα «Wall Street Journal» o Φαμπιάν-Ρενέ Χόφμαν, ειδικός στο Πανεπιστήμιο του Οσλο.
Αξιόπιστα στοιχεία για το μέγεθος του οπλοστασίου των δύο πλευρών δεν υπάρχουν, όμως στον ισραηλινό Τύπο ο ταξίαρχος Ρεμ Αμινόαχ, πρώην σύμβουλος στο επιτελείο των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, έδωσε εκτιμήσεις για το οικονομικό κόστος της λειτουργίας της αμυντικής ομπρέλας του εβραϊκού κράτους.
Η αναχαίτιση 350 περίπου drones και βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ από τα συστήματα Arrow, Iron Dome και David’s Sling, το βράδυ της 13ης προς 14η Απριλίου, κόστισε περίπου 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ (5 δισεκατομμύρια σέκελ).
Ο σχετικός προϋπολογισμός των Ισραηλινών Δυνάμεων Αμυνας (IDF) πέρυσι έφτανε περίπου στα 60 δισεκατομμύρια σέκελ, σημειώνει ο Αμινόαχ.
Στους σχεδιασμούς τους για την κλίμακα της αντεπίθεσης στο Ιράν, που ενδεχομένως να απαντήσει με νέο καταιγισμό πυραύλων, Ισραηλινοί στρατηγοί και πολιτική ηγεσία πρέπει να υπολογίζουν κάθε είδους περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένου του οικονομικού κόστους, συστήνει.