Οι ρωσικές δυνάμεις πολεμούν τα ουκρανικά στρατεύματα στην περιοχή Κουρσκ από τις 6 Αυγούστου, όταν χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες διέσχισαν τα δυτικά σύνορα της Ρωσίας προκαλώντας μεγάλη αμηχανία στην ανώτατη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας.
Αυτό είναι το απόρρητο σχέδιο των Ουκρανών στρατηγών
Συγκεκριμένες επιθετικές ενέργειες είχαν σχεδιαστεί να υιοθετηθούν το διήμερο 6-7 Αυγούστου
Μέσα στο δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου μια μικρή ομάδα έμπιστων Ουκρανών στρατηγών -τα ονόματά τους είναι στη διάθεση του υπογράφοντα- συνεδρίαζε σε επιλεγμένους χώρους υπό τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγό Ολεξάντερ Σίρσκι και προετοίμαζε τρία ειδικά διαβαθμισμένα σχέδια για ανάληψη στρατιωτικών ενεργειών κατά της Μόσχας, τα οποία προέβλεπαν μεταξύ άλλων την αιφνιδιαστική είσοδο επίλεκτων ουκρανικών δυνάμεων στο ρωσικό έδαφος, στοχεύοντας μεταξύ άλλων να «χαλαρώσουν» (όσο ήταν και είναι δυνατό) την ασφυκτική πίεση που ασκεί εδώ και οκτώ μήνες η Ρωσία σε περιοχές του Ντόνετσκ (και ιδιαίτερα σε Πόκροφσκ και Τόρετσκ). Οι συγκεκριμένες επιθετικές ενέργειες είχαν σχεδιαστεί να υιοθετηθούν το διήμερο 6-7 Αυγούστου.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του υπογράφοντα ως δύναμη εισβολής, διείσδυσης και ανάπτυξης είχε επιλεγεί η κορυφαία 82η αερομεταφερόμενη ταξιαρχία αποκλειστικά νατοϊκών προδιαγραφών, εφοδιασμένη μόνο με νατοϊκά οπλικά συστήματα, κυρίως βρετανικά και γερμανικά. Τα στελέχη της έχουν εκπαιδευτεί σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Γερμανία, ενώ κορυφαίος Αυστραλός στρατηγός ε.α. είναι μεταξύ αυτών που τους τελευταίους μήνες μέσω διαλέξεων περί ομάδων επιχειρησιακού ελιγμού έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.
Επιμέρους μονάδες της δύναμης εισβολής είχαν μεταφερθεί τις τελευταίες εβδομάδες στις βορειανατολικές ουκρανικές περιοχές του Σούμι και του Κονοτόπ, ενώ μέσω κατάλληλων σχεδίων παραπλάνησης πέρασαν απαρατήρητες από Ρώσους και Λευκορώσους.
Βάσει πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών της Ουκρανίας, οι Ρώσοι δεν έχουν διαθέσιμο σημαντικό στρατιωτικό προσωπικό, οι νεοσύλλεκτοι είναι άπειροι, φοβικοί και αδιάφοροι, ενώ υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε οπλικά συστήματα.
Οι Ουκρανοί στρατηγοί εκπόνησαν τρία σχέδια για την αιφνιδιαστική διείσδυση στο ρωσικό έδαφος. Το ένα σχέδιο ήταν επικεντρωμένο στην περιφέρεια βορειότερα του Κουρσκ και συγκεκριμένα στο Μπριάνσκ από Σόστκα-Κονοτόπ σε Μπριάνσκ, διατηρώντας και σε υψηλή ετοιμότητα μία επιμέρους δύναμη για παρακολούθηση της λευκορωσικής συνοριακής περιοχής του Μαζίρ-Γκομέλ και εκμεταλλευόμενη την κατεύθυνση του ποταμού Ντέσνα.
Η δεύτερη επιλογή ήταν αυτή που υιοθετήθηκε στις 6 Αυγούστου με έμφαση την περιφέρεια Κουρσκ, η οποία είχε εμφανίσει διαχρονικά υπολογίσιμα κενά, ενώ η τρίτη επιλογή αφορούσε την ταυτόχρονη εισβολή και στις δύο περιφέρειες, αλλά βάσει των εκτιμήσεων θα έπρεπε να διατεθούν άλλοι 6.000 άνδρες.
ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΣΤΗ ΜΕΘΟΡΙΟ ΜΕ ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Σημειώνεται ότι στην μεθοριακή ζώνη με τη Λευκορωσία, οι Ουκρανοί έχουν αναπτύξει 36.000 άνδρες. Από το Κόβελ κοντά στο τριεθνές Ουκρανίας – Πολωνίας – Λευκορωσίας ως τη Σόστκα, τριεθνές Ουκρανίας – Ρωσίας – Λευκορωσίας. Επιπρόσθετα η δασώδης αυτή περιοχή προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα στο Κίεβο, ενώ αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη ο τρίτος γύρος των κοινών ασκήσεων Μόσχας – Μινσκ σε τακτικά πυρηνικά όπλα.
Πάντως, χθες, ο πρόεδρος Β. Ζελένσκι (και μετά την τρίτη γέφυρα που κατέστρεψαν οι Ουκρανοί στον ποταμό Σίεμ) επεσήμανε ότι η εισβολή στο Κουρσκ είχε και έχει ως βασικό στόχο τη δημιουργία μιας ζώνης για την αναχαίτιση των ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων που πλήττουν συνεχώς τις βόρειες κι βορειοανατολικές περιοχές της Ουκρανίας.
Ειδήσεις σήμερα
Τραμπ: Με ψεύτικες φωτογραφίες ισχυρίζεται ότι τον στηρίζει η Τέιλορ Σουίφτ
Μαρία Μπράνιας Μορέρα: Πέθανε ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο σε ηλικία 117 ετών
Θεσσαλονίκη: Συνοδός ασθενούς έδειρε διευθυντή του «Ιπποκράτειου»