Σύμφωνα με ρεπορτάζ του βρετανικού «Guardian», έγγραφα που ήρθαν στο φως ύστερα από πολλά χρόνια αποκαλύπτουν ότι η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων ήταν εκείνη που είχε χρηματοδοτήσει μία από τις πρώτες περιβαλλοντικές μελέτες το μακρινό 1954. Επικεφαλής της ήταν ο 26χρονος τότε ερευνητής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας (Caltech) Τσαρλς Κίλινγκ, που έδωσε το όνομά του στην περίφημη «καμπύλη Κίλινγκ» (Keeling curve), καταγράφοντας την ανοδική τάση των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Για την ακρίβεια, εκπρόσωποι του πετρελαϊκού κλάδου και της αυτοκινητοβιομηχανίας των ΗΠΑ επιχορήγησαν τον Δεκέμβριο του 1954 τον Κίλινγκ και τους συνεργάτες του με 13.184 δολάρια (περίπου 158.000 σημερινά δολάρια) προκειμένου να διεξαγάγουν μία από τις πρώτες μετρήσεις των επιπέδων του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά μήκος της Δυτικής Ακτής των ΗΠΑ.
Ο σταθμός μόνιμης παρατήρησης εγκαταστάθηκε στο Αστεροσκοπεία Μόνα Λόα της Χαβάης και η «καμπύλη Κίλινγκ» κατέγραψε μια σταθερή αύξηση των επιπέδων άνθρακα στην ατμόσφαιρα, που αποτελεί και τη βασική αιτία της υπερθέρμανσης του πλανήτη μέσα από το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Βιτρίνα του βιομηχανικού καρτέλ ήταν το Ιδρυμα Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης (Air Pollution Foundation), που εκείνη την εποχή αναζητούσε εξηγήσεις και λύσεις για το νέφος αιθαλομίχλης που σκέπαζε συχνά το Λος Αντζελες.
Την πρωτοποριακή αλλά θαμμένη στη λήθη έρευνα του 1954 (ακριβώς έναν αιώνα μετά την αυγή της Βιομηχανικής Εποχής) ανέσυρε η Ρεμπέκα Τζον, μια ερευνήτρια του Κέντρου Κλιματικών Ερευνών (Climate Investigations Center) και τη δημοσίευσε στη συνέχεια στην κλιματική ιστοσελίδα DeSmog.
Η κρισιμότερη επισήμανση ανήκει στον διευθυντή ερευνών του Κίλινγκ, τον Ντάνιελ Επστάιν. Αυτός έγραψε ότι η ανάλυση ενός ισοτόπου του άνθρακα υποδηλώνει «αλλαγές στην ατμόσφαιρα», που προκαλούνται από την καύση άνθρακα και πετρελαίου. Δεν δίστασε μάλιστα να γίνει προφήτης καταστροφής, τονίζοντας τα εξής:
«Οι πιθανές συνέπειες από τις μεταβαλλόμενες συγκεντρώσεις CO2 στην ατμόσφαιρα σε ό,τι αφορά το κλίμα, τους ρυθμούς της φωτοσύνθεσης και τις αναλογίες ενώσεων του άνθρακα στους ωκεανούςμπορεί τελικά να αποδειχθούν πολύ σοβαρές για τον πολιτισμό»!
Προβλέψεις για υπερθέρμανση από το 1970
Υπό το πρίσμα των αποκαλύψεων, ο Τζέφρι Σάπραν, ιστορικός με ειδίκευση στην κλιματική παραπληροφόρηση στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, έκανε το εξής σχόλιο: «Η έρευνα αποτελεί τρανταχτή απόδειξη ότι τουλάχιστον από το 1954 η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων είχε ειδοποιηθεί για τις επιπτώσεις των προϊόντων της στη διατάραξη του κλίματος της Γης, και μάλιστα σε απειλητική κλίμακα για τον ανθρώπινο πολιτισμό».
Οπως υπογραμμίζει ο «Guardian», από τη δεκαετία του ’50 και μετά οι πετρελαϊκοί κολοσσοί των ΗΠΑ έκαναν πολλές δικές τους έρευνες για τις περιβαλλοντικές συνέπειες της δραστηριότητάς τους. Πέρσι μια μελέτη αποκάλυψε ότι επιστήμονες της ExxonMobil έκαναν «ανατριχιαστικά» ακριβείς προβλέψεις για την υπερθέρμανση της Γης τις δεκαετίες του ’70 και του ’80.
Ο Τσαρλς Κίλινγκ πέθανε το 2005, αλλά το πρωτοποριακό του έργο παραμένει τραγικά επίκαιρο. Αυτή τη στιγμή τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα είναι 422 μέρη ανά εκατομμύριο, σχεδόν 33% υψηλότερα από το 1958 και 50% περισσότερα από τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής, νωρίτερα από το 1850.