Οι μονάδες αυτές, γνωστές ως Τμήματα Λαϊκών Ενόπλων Δυνάμεων, αποτελούνται από πολίτες που διατηρούν τις κανονικές τους θέσεις εργασίας. Λειτουργούν ως εφεδρικές δυνάμεις για τον στρατό της Κίνας, τον μεγαλύτερο στον κόσμο, και είναι διαθέσιμες για αποστολές που κυμαίνονται από την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και τη βοήθεια στη διατήρηση της κοινωνικής τάξης έως την παροχή υποστήριξης σε καιρό πολέμου.
Οι δυνάμεις αυτές, οι οποίες επί του παρόντος δεν επιχειρούν εκτός Κίνας, έχουν περισσότερα κοινά με την Εθνική Φρουρά της Αμερικής παρά με ακροδεξιές παραστρατιωτικές οργανώσεις.
Σύμφωνα με αναλυτές, η δημιουργία εταιρικών στρατών υπογραμμίζει τις αυξανόμενες ανησυχίες του Πεκίνου για πιθανές συγκρούσεις στο εξωτερικό, καθώς και για κοινωνικές αναταραχές στο εσωτερικό, καθώς η οικονομία παραπαίει. Η κίνηση αυτή θεωρείται επίσης απάντηση στην πανδημία και μέρος των προσπαθειών του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ να αυστηροποιήσει τον έλεγχο του Κομμουνιστικού Κόμματος στην κοινωνία, συμπεριλαμβανομένου του ιδιωτικού τομέα.
«Η επιστροφή των εταιρικών πολιτοφυλακών αντανακλά την αυξανόμενη εστίαση του Σι στην ανάγκη να ενσωματωθεί καλύτερα η οικονομική ανάπτυξη με την εθνική ασφάλεια, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει ένα πιο δύσκολο μέλλον με βραδύτερη ανάπτυξη και αυξανόμενο γεωπολιτικό ανταγωνισμό», δήλωσε στο CNN ο Νιλ Τόμας, συνεργάτης για την κινεζική πολιτική στο Κέντρο Ανάλυσης της Κίνας του Asia Society Policy Institute.
Preparing for war, social unrest or a new pandemic? Chinese companies are raising militias like it’s the 1970s https://t.co/UATihcPEXu via @cnn
— Yahoo Finance (@YahooFinance) February 21, 2024
«Οι εταιρικές πολιτοφυλακές υπό στρατιωτική ηγεσία θα μπορούσαν να βοηθήσουν το Κομμουνιστικό Κόμμα να καταστείλει πιο αποτελεσματικά περιστατικά κοινωνικής αναταραχής, όπως διαδηλώσεις και απεργίες», εξήγησε.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε κατά 5,2% το 2023, ελαφρώς καλύτερα από τον επίσημο στόχο που είχε θέσει το Πεκίνο. Όμως η χώρα αντιμετωπίζει μια πληθώρα προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένης της πτώσης των τιμών των ακινήτων, της ραγδαίας αύξησης της ανεργίας των νέων, της αποπληθωριστικής πίεσης, της αύξησης των εταιρικών χρεοκοπιών και της αυξανόμενης οικονομικής πίεσης στις τοπικές κυβερνήσεις.
Εκτός του εταιρικού τομέα, οι μονάδες πολιτοφυλακής συχνά οργανώνονται από τις τοπικές κυβερνήσεις και τα πανεπιστήμια,. Οι μονάδες αυτές υπάρχουν ακόμη και σήμερα στα περισσότερα από αυτά τα μέρη, αλλά σε πολύ μικρότερη κλίμακα από ό,τι τις προηγούμενες δεκαετίες.
Οι περισσότερες από τις εταιρείες που έχουν μέχρι στιγμής ανακοινώσει ότι έχουν συστήσει πολιτοφυλακές ήταν κρατικές επιχειρήσεις, οι οποίες ανήκουν άμεσα στις κεντρικές ή περιφερειακές κυβερνήσεις. Ωστόσο, τον περασμένο Δεκέμβριο, ο όμιλος Yili Group, ο πέμπτος μεγαλύτερος παραγωγός γαλακτοκομικών προϊόντων στον κόσμο, έγινε η πρώτη μεγάλη ιδιωτική εταιρεία στην Κίνα που δημιούργησε μια μονάδα του Τμήματος Λαϊκών Ενόπλων Δυνάμεων. Η μονάδα του Yili θα βρίσκεται υπό την άμεση διαχείριση της φρουράς του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) στην Εσωτερική Μογγολία, την περιοχή όπου εδρεύει η εταιρεία, και της επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της περιφερειακής κυβέρνησης.
Τον Σεπτέμβριο, η Shanghai Municipal Investment Group, μια κρατική εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων και κατασκευών, δημιούργησε μια μονάδα του Τμήματος Λαϊκών Ενόπλων Δυνάμεων. Θα εποπτεύεται από τη φρουρά της Σαγκάης του PLA, σύμφωνα με την Jiefang Daily, την επίσημη εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος της πόλης.
Μια μακρά ιστορία
Οι πολιτοφυλακές της Κίνας προηγούνται της ίδρυσης της Λαϊκής Δημοκρατίας το 1949. Στην πραγματικότητα, ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1920 και στήριξαν το Κομμουνιστικό Κόμμα στις πολυάριθμες μάχες του. Μετά το 1949, όταν το κόμμα ανέλαβε τον έλεγχο της ηπειρωτικής Κίνας, οι μονάδες ενσωματώθηκαν τελικά σε κυβερνήσεις, σχολεία και εταιρείες. Οι δυνάμεις αυτές ήταν διαδεδομένες κατά τη διάρκεια της μαοϊκής εποχής από το 1949 έως το 1976. Σήμερα, οι πολιτοφυλακές αποτελούν βασικό μέρος του στρατού της Κίνας, ο οποίος αποτελείται από δύο επαγγελματικές δυνάμεις πλήρους απασχόλησης: τον PLA και τη Λαϊκή Ένοπλες Αστυνομία, η οποία είναι επιφορτισμένη με την εσωτερική ασφάλεια. Οι πολιτοφυλακές διαδραματίζουν υποστηρικτικό ρόλο στον PLA, σύμφωνα με τον αμυντικό νόμο της χώρας.
Με την εγγραφή μεγάλου αριθμού αμάχων στις ταξιαρχίες, ο Μάο Τσε Τουνγκ είπε ότι ενίσχυε την άμυνα της χώρας έναντι της απειλής «αυτοκρατορικών δυνάμεων» όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο πολλοί ιστορικοί υποστηρίζουν ότι ο Μάο χρησιμοποίησε τις δυνάμεις για να προωθήσει την προσωπική του ατζέντα και να εδραιώσει την εξουσία του. Ο Μάο επέκτεινε επίσης το σύστημα πολιτοφυλακής για να καταστείλει και να εκφοβίσει ανθρώπους που αντιτάχθηκαν στις ριζοσπαστικές πολιτικές του.
Μετά τον θάνατο του Μάο το 1976, η χώρα άρχισε να στρέφει το ενδιαφέρον της στην οικονομική ανάπτυξη. Καθώς η οικονομία της απογειώθηκε, τα μέλη των πολιτοφυλακών μειώθηκαν στα 8 εκατομμύρια μέχρι το 2011, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Η πανδημία Covid-19 καθώς και η πρόσφατη κρίση στον τομέα των ακινήτων πιθανώς συνέβαλαν στην επιστροφή των εταιρικών πολιτοφυλακών, σύμφωνα με τον Τίμοθι Χιθ, διεθνή αμυντικό ερευνητή στη Rand Corporation.
«Η πανδημία Covid-19 θα μπορούσε να έχει παίξει ρόλο στο να παρακινήσει τους κεντρικούς ηγέτες να αναζητήσουν πιο αποτελεσματικούς οργανισμούς και δυνάμεις στην κοινωνία που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διαχείριση και τον συντονισμό των απαντήσεων σε μεγάλες εθνικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως οι πανδημίες», εξήγησε.
Η επανίδρυση των Τμημάτων των Λαϊκών Ενόπλων Δυνάμεων σχετίζεται επίσης με τη μεγαλύτερη προσπάθεια του Σι να αναδιοργανώσει τον κινεζικό στρατό, πρόσθεσε ο Χιθ. Ο Κινέζος ηγέτης δεν έχει κρύψει τον στόχο του να εκσυγχρονίσει τον PLA και να τον μετατρέψει σε μια μαχητική δύναμη «παγκόσμιας κλάσης».
«Βλέπουμε την αναβίωση των βασικών συνθημάτων του Μάο: «λαϊκός πόλεμος» και «οργανική συνύπαρξη του πολιτικού και του στρατιωτικού τομέα», εξήγησε ο Γουίλι Λαμ ανώτερος συνεργάτης του Ιδρύματος Jamestown.
Αυτό μπορεί να αντανακλά την επιθυμία του Πεκίνου να ενισχύσει περαιτέρω τον έλεγχο της κοινωνίας και να θέσει τη χώρα σε πολεμική βάση, όπως έκανε ο Μάο τις δεκαετίες του 1950 και του 1960. Μακροπρόθεσμα, ο Σι μπορεί να προετοιμάζεται για μια εισβολή στην Ταϊβάν, όταν «μεγάλο μέρος της Κίνας θα στρατιωτικοποιηθεί», είπε ο Λαμ, προσθέτοντας ότι οι μεγάλες πόλεις θα μπορούσαν να μετατραπούν σε «στρατιωτικοποιημένες ζώνες» ή «λιμάνια».
Ο Σι έχει ορκιστεί ότι η ενδεχόμενη «επανένωση» του νησιού με την ηπειρωτική χώρα είναι «ένα ιστορικό αναπόφευκτο». Το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας βλέπει την Ταϊβάν ως μέρος της επικράτειάς του, παρόλο που δεν την έχει ελέγξει ποτέ.
«Εάν όλο και περισσότεροι πολίτες γίνουν μέλη της πολιτοφυλακής τους, η εθνικιστική τους ζέση υποτίθεται ότι θα αυξηθεί», κατέληξε ο Λαμ.
Ειδήσεις σήμερα
Πυρκαγιά εκτός ελέγχου στην Αυστραλία – Εντολή για χιλιάδες εκκενώσεις κατοικιών [Βίντεο]
Περιουσίες που… ζαλίζουν – Αυτές είναι οι δέκα πλουσιότερες σύζυγοι ποδοσφαιριστών στον κόσμο