«Νέα φάση»
«Περνάμε σε νέα φάση και μας περιμένει σκληρή δοκιμασία. Αλλά με εθνική ενότητα και κινητοποίηση όλων των αρμοδίων που πρέπει να αγωνιστούν για να σώσουν όσο περισσότερους γίνεται, τελικά, θα χαράξει η αυγή…». Αυτό ήταν συνοπτικά το νόημα της πρωτοχρονιάτικης τοποθέτησης του Σι, που είχε εν πολλοίς χαρακτήρα… προσευχής στον Κομφούκιο και στις συμπαντικές δυνάμεις να συντρέξουν την Κίνα σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή.
Από τη στιγμή που… αφέθηκαν ελεύθεροι ουσιαστικά άνευ όρων οι εκατομμύρια έγκλειστοι των κινεζικών μεγαλουπόλεων, η εκρηκτική εξάπλωση των παλαιών, και κυρίως των νέων, παραλλαγών της SARS-CoV-2 στην αχανή κινεζική επικράτεια του 1,4 δισεκατομμυρίου, απειλεί τη χώρα με εσωτερική υγειονομική κατάρρευση και με διεθνή απομόνωση. Αυτήν ακριβώς που, κατά τραγική ειρωνεία, η ηγεσία της προσπάθησε να αποφύγει, αφουγκραζόμενη το λαϊκό αίσθημα και ευθυγραμμιζόμενη με τις πρακτικές ανοίγματος, που εφάρμοσαν σταδιακά σχεδόν όλες οι υπόλοιπες χώρες του πλανήτη.
Από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες της κατάργησης των lockdowns η Σαγκάη, το Πεκίνο, η Γκουανζού και άλλες κινεζικές μεγαλουπόλεις γνώρισαν συρροή ασθενών στα απροετοίμαστα νοσοκομεία, ενώ τα γραφεία κηδειών και τα αποτεφρωτήρια έκαναν υπερωρίες. Ετσι, ύστερα από μερικές εβδομάδες οι Αρχές εγκατέλειψαν το κλισέ αφήγημα με τους «μηδέν» ή «μετρημένους στα δάχτυλα του ενός χεριού» νεκρούς σε εθνικό επίπεδο και τους… λιγότερους από 5.500 νεκρούς από το ξεκίνημα της πανδημίας, τη στιγμή που κράτη με μικρότερο πληθυσμό, όπως οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Βρετανία, παραδέχονται 1,1 εκατομμύριο, 700.000 και 200.000 νεκρούς αντίστοιχα, από την άνοιξη του 2020. Εως και η Ρωσία έχει ανακοινώσει κοντά στους 400.000 θανάτους, ενώ η Ινδία, με ανάλογο πληθυσμό με τον κινεζικό αλλά χωρίς «εθνικές καραντίνες», ομολογεί 530.000 θύματα της Covid-19.
Εδώ και λίγες μέρες οι κινεζικές υγειονομικές Αρχές έπαψαν να δίνουν καθημερινά στοιχεία και περιορίζονται σε εβδομαδιαία δελτία κρουσμάτων και θανάτων, ενώ η κυβέρνηση δέχεται σκληρές πιέσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τη διεθνή κοινότητα να πει, επιτέλους, την αλήθεια, αφού το πρόβλημα αφορά όλο τον κόσμο.
ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ Ε.Ε. ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ • ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΤΟ ΠΕΚΙΝΟ
Ισραήλ: Δύο φωτοβολίδες έπεσαν μπροστά από το σπίτι του Μπενιαμίν Νετανιάχου στη Καισάρεια
Πανικός στα αεροδρόμια για τους Κινέζους επιβάτες
Από τη στιγμή που το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι από σήμερα, 8 Ιανουαρίου, καταργεί τους αεροπορικούς περιορισμούς από και προς τη χώρα, ζητώντας απ’ όσους επιστρέφουν στην Κίνα να έχουν ένα απλό 48ωρο αρνητικό τεστ κορονοϊού αντί να τους θέτει σε καραντίνα, η μία μετά την άλλη οι ξένες κυβερνήσεις (ΗΠΑ, Ινδία, Αυστραλία, Καναδάς, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Μαλαισία, Ταϊβάν κ.ά.) άρχισαν να ζητούν αρνητικά τεστ από τους Κινέζους επιβάτες στα αεροδρόμια. Οι Ιταλοί έπαθαν σοκ διαπιστώνοντας ότι σχεδόν το 50% των επιβατών σε μια πτήση από την Κίνα στο αεροδρόμιο του Μιλάνου βγήκαν θετικοί και αποφάσισαν να πάρουν μέτρα. Με παρόμοιο τρόπο κάμφθηκαν οι αρχικές επιφυλάξεις των Γάλλων, οι οποίοι πρωτοστάτησαν στη συνέχεια στη λήψη κοινής απόφασης από την Ε.Ε., όπου ακούγονταν και διαφορετικές φωνές, ιδίως από τους Γερμανούς, αλλά και τις εταιρίες διαχείρισης αεροδρομίων, που είχαν ζημιές από τη δραστική μείωση Κινέζων ταξιδιωτών στο διάστημα της πανδημίας.
Στο προσχέδιο της Επιτροπής Υγείας της Ε.Ε. συμφωνήθηκε από τη μεγάλη πλειονότητα των χωρών να ζητούνται προηγούμενα τεστ πριν από την επιβίβαση στην Κίνα, να γίνεται έλεγχος των λυμάτων στα αεροδρόμια και να παρακολουθείται η διαδικασία του εμβολιασμού, καθώς η Κίνα έχει πολλούς ανεμβολίαστους άνω των 65 και δεν δέχεται εμβόλια mRNA.
Αντίποινα
Moλονότι Κινέζοι αξιωματούχοι μιλούν πλέον ανοιχτά στα κρατικά ΜΜΕ για εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και των νεκρών -έγινε χαρακτηριστικά λόγος για μόλυνση του 18% του κινεζικού πληθυσμού το πρώτο εικοσαήμερο του Δεκεμβρίου (248 εκατομμύρια) και για το 70% των 25 εκατομμυρίων κατοίκων της Σαγκάης-, η κινεζική πλευρά απειλεί με αντίποινα σε περίπτωση που η Ε.Ε. και άλλες χώρες επιμείνουν στην εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων και ισχυρίζονται ότι ο ρυθμός έξαρσης της νόσου δεν διαφέρει από άλλες χώρες.
Δυτικοί, ωστόσο, αναλυτές χαρακτηρίζουν την κατάσταση στην Κίνα «χαοτική», κατηγορώντας τον Σι Τζινπίνγκ και τους συνεργάτες του ότι άλλαξαν απότομα πολιτική χωρίς σχέδιο, ανοίγοντας τις πύλες μιας νέας πλημμυρίδας Covid, που μπορεί να έχει συνέπειες για όλη την ανθρωπότητα. Ηδη η βρετανική οργάνωση ιατρικών δεδομένων Airfinity πρόβλεψε ότι μέσα στο 2023 θα πεθάνουν από κορονοϊό στην Κίνα περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι – όσοι δηλαδή σε τρία χρόνια στις ΗΠΑ.