Μέχρι αυτή την στιγμή πάνω από 600 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί και σε 100 ανέρχεται ο αριθμός των αιχμαλώτων από την χθεσινή επίθεση στη Γάζα της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, ανακοίνωσε η ισραηλινή κυβέρνηση. Από τις αεροπορικές επιθέσεις που εξαπέλυσε ως αντίποινα στη Λωρίδα της Γάζας το Ισραήλ σκοτώθηκαν τουλάχιστον 370 άνθρωποι και 2.200 τραυματίστηκαν, ανακοίνωσαν παλαιστίνιοι αξιωματούχοι.
Οι Παλαιστίνοι από την πλευρά τους πανηγυρίζουν για το πλήγμα που έχουν καταφέρει στο Ισραήλ, καθώς λόγω του μεγέθους και της σφοδρότητας της επίθεσης, ακόμα και το αμυντικό σύστημα Iron Dome δεν μπόρεσε να την αποτρέψει πολλές από αυτές.
Τι είναι το αμυντικό σύστημα Iron Dome
Το αμυντικό σύστημα του «σιδηρούν θόλου» (Iron Dome) είναι ένα σύστημα αεράμυνας εδάφους- αέρος μικρού βεληνεκούς που έχει αναπτυχθεί σε διάφορες περιοχές του Ισραήλ για την αντιμετώπιση επιθέσεων με ρουκέτες, όλμους, βλήματα πυροβολικού και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) σε μικρή απόσταση.
Το εν λόγω σύστημα αεράμυνας έχει βεληνεκές περίπου 70 χιλιομέτρων και διαθέτει τρία κεντρικά στοιχεία:
- το ραντάρ ανίχνευσης και εντοπισμού
- το ραντάρ διαχείρισης μάχης και ελέγχου όπλων
- τον εκτοξευτή πυραύλων οπλισμένο με 20 πυραύλους Tamir
Το σύστημα ανήκει στο οπλοστάσιο του Ισραήλ από το 2011. Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης του Λιβάνου το 2006, χιλιάδες ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη Χεζμπολάχ και αρκετές βόρειες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Χάιφα, δέχθηκαν επιθέσεις, με αποτέλεσμα να πολλές απώλειες. Οι επιθέσεις του 2006 ώθησαν το Ισραήλ να αναπτύξει το δικό του σύστημα αεράμυνας.
Πώς λειτουργεί το Iron Dome
Όταν ένας πύραυλος εκτοξεύεται προς το Ισραήλ, το ραντάρ ανίχνευσης και εντοπισμού ανιχνεύει την εισερχόμενη τροχιά και διαβιβάζει τις πληροφορίες στο σύστημα ελέγχου όπλων, το οποίο εκτελεί άμεσους και πολύπλοκους υπολογισμούς για να ανιχνεύσει την τροχιά, την ταχύτητα και τον αναμενόμενο στόχο του πυραύλου.
Στην περίπτωση που ο εισερχόμενος πύραυλος κατευθύνεται προς μια κατοικημένη περιοχή ή μια στρατηγική εγκατάσταση, ο εκτοξευτής πυροδοτεί αυτόματα τον πύραυλο Tamir και ο πύραυλος καταστρέφεται στον αέρα εξουδετερώνοντας την απειλή. Σημειώνεται ότι μια ενιαία πυροβολαρχία αποτελείται από τρεις με τέσσερις εκτοξευτές και το Ισραήλ διαθέτει τουλάχιστον δέκα.
Ο κατασκευαστής του συστήματος Iron Dome – Rafael Advanced Defence System ισχυρίζεται ότι έχει ποσοστό επιτυχίας 90% και ότι μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει πάνω από 2.000 αναχαιτίσεις.
Iron Dome: Πώς η Χαμάς ξεπέρασε την σχεδόν αδιαπέραστη αεράμυνα του Ισραήλ
Το τόσο δυνατό σύστημα αεράμυνας εξουδετερώθηκε μετά από καταιγισμό ρουκετών από τη Χαμάς. Εδώ και αρκετά χρόνια, η Χαμάς προσπαθεί να βρει αδυναμία στο σύστημα Iron Dome.
Εντέλει το έχουν πετύχει σε μεγάλο βαθμό εξουδετερώνοντας το σύστημα με μια επίθεση με ρουκέτες Salvo (πολλαπλές ρουκέτες που εκτοξεύονται σε σύντομο χρονικό διάστημα), καθιστώντας δύσκολο για το σύστημα ελέγχου να αναχαιτίσει όλους τους στόχους. Αυτή τη φορά, πάνω από 5.000 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν μέσα σε μόλις 20 λεπτά.
Η Χαμάς αναπτύσσει συνεχώς την τεχνολογία των πυραύλων της και με την πάροδο των ετών έχει αυξήσει το βεληνεκές τους ώστε να καλύπτει μεγάλες πόλεις του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του Τελ Αβίβ, ακόμη και της Ιερουσαλήμ.
Ένας πύραυλος που εκτοξεύεται από τη Χαμάς είναι πολύ φθηνότερος από τον πύραυλο Tamir που εκτοξεύεται για να τον αναχαιτίσει. Για το Ισραήλ, το Iron Dome έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι μπορεί να εξουδετερώνει στόχους και να σώζει ζωές.
Κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης με τη Χαμάς το 2012, το Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι το 85% των 400 ρουκετών που εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας, προς αμάχους και στρατηγικές περιοχές, εξουδετερώθηκαν.
Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης του 2014, η Χαμάς εκτόξευσε πάνω από 4.500 ρουκέτες σε αρκετές ημέρες. Πάνω από 800 αναχαιτίστηκαν και περίπου 735 καταρρίφθηκαν, σημειώνοντας ποσοστό επιτυχίας 90%.
Το 2021, το Ισραήλ γνωστοποίησε ότι είχε αναβαθμίσει το σύστημα για να αντιμετωπίσει πρόσθετες εναέριες απειλές, συμπεριλαμβανομένης της επιτυχούς αναχαίτισης πυραύλων, καθώς και της ταυτόχρονης αναχαίτισης πολλαπλών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Τον Μάιο του 2021, στη διήμερη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης, εκτοξεύτηκαν πάνω από 1.000 ρουκέτες τις πρώτες ημέρες και πάνω από 4.500 κατά τη διάρκεια ολόκληρης της σύγκρουσης.
Ειδήσεις σήμερα
Νέες περιγραφές για τη φρίκη στο Ισραήλ: «Είδα ανθρώπους να πεθαίνουν γύρω μου» [Βίντεο]
Μεσανατολικό-ΥΠΕΞ: Δρομολογούνται άμεσα διαδικασίες για τον επαναπατρισμό 149 Ελλήνων στο Ισραήλ