Οι New York Times αναφέρθηκαν στο θέμα σε εκτενές άρθρο τους, όπου εξηγούν: «Τα δύο πλοία κατασχέθηκαν ως αντίποινα για την κατάσχεση ενός πετρελαιοφόρου από την Ελλάδα τον Απρίλιο που μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο κοντά στις ελληνικές ακτές, με την κατάσχεση να γίνεται κατόπιν αιτήματος των Ηνωμένων Πολιτειών».
Η εφημερίδα παρουσιάζει το περιστατικό ως επακόλουθο μιας εβδομάδας πολιτικών αναταραχών στο Ιράν: «Το περιστατικό της Παρασκευής κλείνει μια τεταμένη εβδομάδα στο Ιράν, η οποία ξεκίνησε την Κυριακή με τη δολοφονία ενός ανώτερου στελέχους των Φρουρών στην Τεχεράνη, σε επίθεση που πραγματοποιήθηκε από το Ισραήλ, σύμφωνα με αξιωματούχους τόσο του Ιράν όσο και των υπηρεσιών πληροφοριών. Στη συνέχεια, την Τετάρτη, μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην ευαίσθητη στρατιωτική τοποθεσία Parchin σκότωσε έναν μηχανικό που εργαζόταν στο υπουργείο Άμυνας του Ιράν».
Εξάλλου, τονίζει το δημοσίευμα, «Το Ιράν έχει ιστορικό αντιποίνων κατάσχεσης πετρελαιοφόρων στον Περσικό Κόλπο και στο Στενό του Ορμούζ ως απάντηση στα πλοία που μεταφέρουν το πετρέλαιο του που σταμάτησαν ή κατασχέθηκαν». Όμως, «το περιστατικό την Παρασκευή σηματοδότησε την πρώτη φορά εδώ και μήνες που ένα πλοίο υπό ξένη σημαία έγινε στόχος του Ιράν».
Το θέμα ανέδειξε και το πρακτορείο Bloomberg, επικρίνοντας την ιρανική στάση: «Η ικανότητα των δεξαμενόπλοιων να κινούνται ελεύθερα μέσω του Περσικού Κόλπου είναι απαραίτητη για το παγκόσμιο εμπόριο πετρελαίου», επισημαίνεται στο σχετικό δημοσίευμα.
«Τα δεξαμενόπλοια μετέφεραν 20,7 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα, ή το ένα τρίτο του παγκόσμιου εμπορίου μέσω των Στενών του Ορμούζ το 2018, σύμφωνα με τη Διοίκηση Ενεργειακών Πληροφοριών. Η περιοχή είναι επίσης ζωτικής σημασίας για το υγροποιημένο φυσικό αέριο, καθώς περισσότερο από το ένα τέταρτο της παγκόσμιας προμήθειας – κυρίως από το Κατάρ – διέρχεται από αυτήν ετησίως», συμπληρώνει.
Για «κλιμάκωση εντάσεων» κάνει λόγο το Αλ Τζαζίρα, αναφερόμενο τόσο στην κατάσχεση 115.000 τόνων ιρανικού πετρελαίου από την Ελλάδα νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα (25/5) κατόπιν αιτήματος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, το οποίο επιβλέπει την επιβολή των κυρώσεων στο Ιράν, όσο και στο χθεσινό περιστατικό.
Σκιώδης πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ελον Μασκ
«Η Αθήνα έχει συνδέσει την κατάσχεση δεξαμενόπλοιου στην Ελλάδα με κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο», εξηγεί το αραβικό κανάλι, επισημαίνοντας ότι «Η διαμάχη για το δεξαμενόπλοιο έλαβε χώρα στο πλαίσιο των τεταμένων προσπαθειών για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 μεταξύ του Ιράν, των ΗΠΑ και πολλών άλλων παγκόσμιων δυνάμεων».
Αναφορές στο συμβάν έγιναν, τέλος, και από τα τουρκικά ΜΜΕ, με το κανάλι TRT Haber να κάνει λόγο για «πειρατεία της Ελλάδας» που «καταδικάστηκε από το Ιράν» και την εφημερίδα Yeni Safak να κάνει λόγο για «κλιμάκωση εντάσεων» λόγω του περιστατικού, που «επηρεάζει αρνητικά τις σχέσεις Ελλάδας/ ΕΕ» με το Ιράν. Άλλα μέσα, όπως η Haber Turk και η Hurriyet ανέδειξαν και την ελληνική θέση επί του ζητήματος, παραθέτοντας αναλυτικά την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και τις δηλώσεις του υπουργού Νίκου Δένδια.
Ειδήσεις σήμερα
Κηφισιά: «Με απείλησε με μαχαίρι μπροστά στο παιδί» – Η επιστολή-κόλαφος της μητέρας του 6χρονου