[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]
Ο πρώτος μάλιστα, ήταν σαφέστατος στην προεκλογική του συγκέντρωση στο Τζονστάουν της Πενσυλβάνια: «γυναίκες των προαστίων, στηρίξτε με» είπε, απευθυνόμενος τους κατοίκους των προαστίων, που τον στήριξαν το 2016. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στις γυναίκες που ζουν στα προάστια, τονίζοντας ότι μέλημά του είναι η ασφάλεια.
Οι περισσότεροι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι στις κρίσιμες πολιτείες της Πενσυλβάνια, της Τζόρτζια, της Φλόριντα, του Τέξας ζουν στα προάστια και τα δεδομένα από τις ενδιάμεσες εκλογές του 2018 είναι απογοητευτικά για τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο, αφού οι Δημοκρατικοί κέρδισαν τις ψήφους αυτής της ομάδας με 52%.
Αν και οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών δείχνουν πως οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι δεν είναι πολλοί -σε αντίθεση με το 2016- και πάνω από 16 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει (με τα προχθεσινά στοιχεία) εκμεταλλευόμενοι τη νομοθεσία σε αρκετές πολιτείες, το επιτελείο του προέδρου Τραμπ έχει επιταχύνει για να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος της ασθένειάς του, που τον κράτησε μακριά για δέκα ημέρες από τις πολυπληθείς συγκεντρώσεις.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι αναποφάσιστοι μοιράζονται στους δύο υποψηφίους -περίπου 4% στον καθένα- και αυτό είναι ένα στοιχείο που σκοπεύει να εκμεταλλευτεί ο Τραμπ.
Μέσα σε λίγες ημέρες, ο Τραμπ οργάνωσε προεκλογικές ομιλίες στη Φλόριντα, την Πενσυλβάνια, το Μίσιγκαν και τη Βόρεια Καρολίνα.
Αυτές οι πολιτείες κρατούν συνήθως τα κλειδιά της εκλογής, καθώς είναι αμφίρροπες (μετακινούνται είτε προς τους Ρεπουμπλικανούς είτε προς τους Δημοκρατικούς) σε αντίθεση με άλλες πολιτείες που θεωρούνται σταθερά προπύργια του κάθε κόμματος (για παράδειγμα, στην Καλιφόρνια κανείς Ρεπουμπλικανός υποψήφιος δεν προσπαθεί πολύ γιατί είναι δεδομένη ως δημοκρατική η πολιτεία).
Παρά το προβάδισμα του Μπάιντεν στη Φλόριντα (2-4%) και το μεγαλύτερο στην Πενσυλβάνια, ο Τραμπ θεωρεί πως έχει ακόμη βάσιμες ελπίδες να τις κερδίσει (και ακολούθως, να κερδίσει δεύτερη θητεία).
Ισραήλ: Δύο φωτοβολίδες έπεσαν μπροστά από το σπίτι του Μπενιαμίν Νετανιάχου στη Καισάρεια
O μέσος όρος των εθνικών δημοσκοπήσεων δείχνει ότι ο Τζο Μπάιντεν προηγείται με τουλάχιστον 10% (52,3% έναντι 41,9%).
Ομως, στις ΗΠΑ μικρή σημασία έχουν αυτές οι δημοσκοπήσεις, αφού για να εκλεγεί πρόεδρος σημασία έχει ο αριθμός των εκλεκτόρων που κερδίζει (270 εκλέκτορες είναι οι απαραίτητοι) οι οποίοι συγκεντρώνονται από κάθε πολιτεία.
Το 2016 ο Τραμπ κέρδισε 304 εκλέκτορες γιατί κέρδισε τις περισσότερες αμφίρροπες πολιτείες (swing states): Ουισκόνσιν, Πενσυλβάνια, Φλόριντα, Μίσιγκαν, Βόρεια Καρολίνα, Αριζόνα που έχουν συνολικά 111 εκλέκτορες.
Στη Φλόριντα, οι ψηφοφόροι που αποτελούν την «ομάδα-στόχο» για την τελική ευθεία των εκλογών είναι φυσικά οι συνταξιούχοι.
Ο Τραμπ έσπευσε να εμφανιστεί σε ένα κοινό που αποτελείτο κυρίως από ανθρώπους τρίτης ηλικίας, κάνοντας πολλά κομπλιμέντα και εμφανίζοντας τον εαυτό του ως παράδειγμα για να νικηθεί η πανδημία του κορονοϊού.
Αν και ο ιός θα είναι ο αστάθμητος παράγοντας που ενδεχομένως να στρέψει πολλούς ψηφοφόρους μακριά από τον Τραμπ, καθώς είναι δυσαρεστημένοι από τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, η εμφάνισή του ως ασθενούς που κατατρόπωσε τον κορονοϊό, παρά την ηλικία του, μπορεί να δελεάσει ένα ποσοστό ψηφοφόρων.
Η τακτική του Τραμπ να εμφανίζει την πανδημία ως «γριπούλα» πιθανότατα να αγγίξει ορισμένους Αμερικανούς που δεν θέλουν να πιστέψουν ότι ο κορονοϊός υπάρχει και είναι απειλητικός.
Σε δημοσκόπηση του NBC/Marist, τον Σεπτέμβριο, στους 65 και άνω κατοίκους της Φλόριντα (αποτελούν το 20% του συνόλου της πολιτείας), ο Μπάιντεν φάνηκε να προηγείται μόνο μιας μονάδας του Τραμπ (49% έναντι 48%). Αυτός είναι ο λόγος που ο Τραμπ δεν πτοείται από το προβάδισμα του αντιπάλου του στην πολιτεία.
Η οικονομία είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας, όπου ο Μπάιντεν χωλαίνει. Στο ερώτημα της οικονομίας σε αμφίρροπες πολιτείες όπως το Μίσιγκαν, η Φλόριντα, το Ουισκόνσιν, η Αριζόνα, ο Τραμπ προηγείται και το επόμενο διάστημα που απομένει θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε να πείσει πως το διακύβευμα των εκλογών αυτών δεν είναι ο κορονοϊός, αλλά η οικονομία.
Χάρις στην ψήφο των ισπανόφωνων της Φλόριντα και του Τέξας ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο ο Ντόναλντ Τραμπ στις δύο αυτές πολιτείες το 2016.
Εχουν ειπωθεί πολλά για την ψήφο των «Λατίνων», όπως ονομάζονται τα 32 και πλέον εκατομμύρια των πολιτών στις ΗΠΑ που προέρχονται από χώρες της Κεντρικής και της Νότιας Αμερικής.
Ωστόσο, στους ισπανόφωνους ανήκουν η πολυάριθμη κοινότητα των Πορτορικανών της Νέας Υόρκης, των Μεξικανών και άλλων ισπανόφωνων από την κεντρική Αμερική, αλλά και οι Κουβανοί της Φλόριντα.
Οι εξόριστοι της Φλόριντα και οι απόγονοί τους είναι Ρεπουμπλικανοί στην πλειοψηφία τους, καθώς μισούν το καθεστώς της Κούβας που τους έδιωξε, τη Βενεζουέλα του Μαδούρο κ.λπ. Οι ισπανόφωνοι των νοτιοδυτικών πολιτειών είναι διχασμένοι, παρά την απογοήτευσή τους για τους σκληρούς αντιμεταναστευτικούς νόμους.
Αν και η διοίκηση του Τραμπ έστησε τον μεγάλο φράκτη στα σύνορα και υιοθέτησε αυστηρότατη νομοθεσία για τους μετανάστες, όσοι έχουν πολιτογραφηθεί Αμερικανοί στηρίζουν σε αρκετά μεγάλο βαθμό το Ρεπουμπλικανικό κόμμα.
Οι Πορτορικανοί της Νέας Υόρκης, βέβαια, προτιμούν τους Δημοκρατικούς, όπως και οι ισπανόφωνοι της Νεβάδα ή της Αριζόνα.
Τον τελευταίο μήνα, στις τηλεοπτικές διαφημίσεις της Φλόριντα παίζουν συνεχώς σποτάκια του Μπάιντεν στα ισπανικά. Ο Δημοκρατικός υποψήφιος καταβάλλει προσπάθεια να κερδίσει όσους μπορεί από τους ψηφοφόρους αυτούς.
Αναλυτές θεωρούν ότι το επιτελείο του Μπάιντεν άργησε να τους προσεγγίσει. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Bendixen & Amandi, το 68% των Κουβανοαμερικανών του Μαϊάμι θα ψηφίσει σε αυτές τις εκλογές και από αυτούς μόνο το 30% επιλέγει Μπάιντεν.
Αν και παραδοσιακοί Ρεπουμπλικανοί, το 2012 οι μισοί είχαν επιλέξει τον Ομπάμα και το 2016 το 41% ψήφισε την Κλίντον.
Αν ισχύσουν αυτά τα δεδομένα, ο Μπάιντεν θα έχει πρόβλημα στο Μαϊάμι. Πολλοί έχουν εκπλαγεί με την προτίμηση των Λατίνων του Μαϊάμι στον Τραμπ, ύστερα από την αμφιλεγόμενη πολιτική του εναντίον των μεταναστών που δεν έχουν ακόμη άδεια παραμονής.
Ομως, φαίνεται ότι εδώ η παράδοση υπέρ των Ρεπουμπλικανών, από το 1960, καλά κρατεί. Οι Δημοκρατικοί μπορούν να ελπίζουν μόνο στη διάβρωση της ισπανόφωνης κοινότητας της Φλόριντα από τους Πορτορικανούς του Ορλάντο και των πέριξ, που έχουν ήδη φθάσει το 1,5 εκατομμύριο.
Οι αυτόχθονες Αμερικανοί αντιμετωπίζουν πολλά εμπόδια στις εκλογές. Οι Ναβάχο της Αριζόνα που ζήτησαν να ψηφίσουν δι’ αλληλογραφίας, λόγω κορονοϊού και της μεγάλης απόστασης για τα εκλογικά κέντρα, ενδέχεται να μην καταφέρουν τελικά να ασκήσουν το δικαίωμά τους και εκφράζουν μεγάλη δυσαρέσκεια για την αδιαφορία των αρχών.
Η Ταχυδρομική Υπηρεσία των ΗΠΑ δεν παρέδωσε μέχρι τώρα στην αγροτική, έρημη περιοχή του έθνους των Ναβάχο τα ψηφοδέλτια.
Οι υποστηρικτές των φυλών εκτιμούν ότι ορισμένοι ψηφοφόροι πρέπει να οδηγήσουν από 40 έως 150 μίλια για να πάρουν την αλληλογραφία τους. Η περιοχή των Ναβάχο της Αριζόνα καλύπτεται από 24 ταχυδρομεία και 15 παρόχους ταχυδρομικών υπηρεσιών. Στην Αριζόνα έχουν εξασφαλιστεί επιπλέον 1,5 εκατ. δολ. για τις εκλογές ώστε να μπορέσουν οι Ναβάχο και οι Απάτσι να ψηφίσουν σε κινητές τοποθεσίες ψηφοφορίας.
ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΣΕ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ
ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΜΠΑΪΝΤΕΝ ΤΡΑΜΠ
Αριζόνα 50% 47%
Φλόριντα 46 -48% 47-49%
Αϊόβα 50% 45%
Μίσιγκαν 49% 49%
Ν. Καρολίνα 41% 49%
Β. Καρολίνα 48% 46,6%
Οχάιο 48% 47%
Πενσυλβάνια 46% 43%
Ουισκόνσιν 46% 41%
Πηγή: Real Clear Politics
Από την έντυπη έκδοση