Οπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, η αυστηρή προειδοποίηση έπιασε τόπο, καθώς το αμερικανικό πολεμικό πλοίο (σ.σ.: που λόγω ονόματος εκνευρίζει ιδιαίτερα τον Ντόναλντ Τραμπ) αποσύρθηκε αμέσως σε διεθνή ύδατα.
Από την πλευρά τού αμερικανικού στόλου του Ειρηνικού ανακοινώθηκε ότι το αντιτορπιλικό «USS John McCain» επιβεβαίωσε απλώς το δικαίωμα στην ελεύθερη ναυσιπλοΐα σε μια διαφιλονικούμενη περιοχή ανοιχτά του Βλαδιβοστόκ, την οποία οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν ως ρωσικά χωρικά ύδατα.
Το 1984, στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου, η Σοβιετική Ενωση οικειοποιήθηκε μια τεράστια θαλάσσια έκταση κλείνοντας έναν μεγάλο κόλπο με γραμμή βάσης 106 ναυτικών μιλίων, γεγονός που η Ουάσιγκτον χαρακτήρισε καταχρηστικό και παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.
Κέιτ Μίντλετον: «Να στραφούμε στην αγάπη και όχι στον φόβο» - Τι ανάφερε στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά της
Ο Κόλπος του Μεγάλου Πέτρου στη Θάλασσα της Ιαπωνίας δεν είναι το μοναδικό θέατρο αψιμαχιών και επικίνδυνων ελιγμών ανάμεσα σε ρωσικά και αμερικανικά πλοία. Ανάλογα περιστατικά συμβαίνουν στη Βαλτική, τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, ενώ το 2019 ένα αμερικανικό καταδρομικό πλησίασε πολύ επικίνδυνα ένα ρωσικό αντιτορπιλικό στη Θάλασσα της Κίνας, με τα δύο επιτελεία να αλληλοκατηγορούνται ως υπεύθυνα για την παρ’ ολίγον «επακούμβηση».
Να σημειωθεί ότι τον Αύγουστο ένα ρωσικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο αναδύθηκε κοντά στις ακτές της Αλάσκας κατά τη διάρκεια της άσκησης «Ασπίδα του Ωκεανού 2020», τρομάζοντας τους Αμερικανούς ψαράδες!
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου