Την επιστολή κατέθεσαν 35 μέλη του Κογκρέσου προερχόμενα και από τα δύο κόμματα (Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί), με επικεφαλής τον βουλευτή των Δημοκρατικών Φρανκ Παλόν. Μάλιστα, η επιστολή φτάνει στο σημείο να πει ξεκάθαρα πως η Τουρκία «διαπράττει εγκλήματα πολέμου».
Στην επιστολή τους, οι 35 κοινοβουλευτικοί εκφράζουν την ανησυχία τους για τις δηλώσεις Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτηρίζοντας τη συμπεριφορά της Τουρκίας «αντιΝΑΤΟϊκή».
«Ζητήσαμε σθεναρά την απόρριψη αυτής της πώλησης γιατί θα ανταμείψει τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την αγνόηση των δεσμεύσεων της Τουρκίας ως συμμάχου προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ και για τις τεράστιες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που το καθεστώς του συνεχίζει να διαπράττει στο εσωτερικό και στο εξωτερικό», αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή.
Στην επιστολή τονίζεται επίσης ότι ο Τούρκος πρόεδρος πράττει στη διεθνή σκηνή με γνώμονα τα δικά της συμφέροντα και όχι αυτά της Συμμαχίας, ενώ κάνουν ειδική αναφορά στο βέτο που άσκησε η Τουρκία στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. «Η χρήση ανησυχητικών τακτικών από τον Ερντογάν που αντιτίθενται στο κοινό καλό της συμμαχίας του ΝΑΤΟ δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη», επισημαίνουν.
Σε άλλο σημείο της επιστολής τους, τα 35 μέλη του Κογκρέσου επικεντρώνουν στην προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και τη συχνή χρήση της στρατιωτικής της ισχύος προκειμένου να αποσταθεροποιήσει «την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, τον Νότιο Καύκασο και τη Βόρεια Αφρική». Επιπλέον, στην επιστολή γίνεται αναφορά στη χρήση αμερικανικών όπλων από την Τουρκία σε εγκλήματα πολέμου «συμπεριλαμβανομένων βομβαρδισμών αμάχων στόχων όπως νοσοκομεία και σχολεία στο Ιράκ, τη Συρία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ».
Στο μικροσκόπιο των 35 Αμερικανών βουλευτών βρίσκεται και η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο σημειώνοντας στην επιστολή τους ότι έχουν επανειλημμένα χρησιμοποιήσει όπλα αμερικανικής κατασκευής για να παραβιάσουν την κυριαρχία συμμάχων και εταίρων του ΝΑΤΟ, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος. «Αυτές δεν είναι σχεδόν οι ενέργειες ενός αφοσιωμένου συμμάχου στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη», τονίζουν οι 35 πολιτικοί.
Τέλος, στην επιστολή τους προτρέπουν τον Μπάιντεν να μην προχωρήσει στην πώληση των F-16 στην Τουρκία, ισχυριζόμενοι πως «η πώληση αμερικανικών προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία δεν θα δώσει κίνητρο στον Ερντογάν να μετατραπεί ξαφνικά σε καλό σύμμαχο. Πιθανότατα, αυτά τα όπλα θα οδηγήσουν σε περαιτέρω θάνατο και καταστροφή. Η Τουρκία συνεχίζει επίσης να χρησιμοποιεί συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας S-400, τα οποία δυνητικά εκθέτουν σημαντικές τακτικές πληροφορίες σχετικά με τα όπλα και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία».
Κύπρος: Φρίκη από την αποκάλυψη - Αστυνομικός φέρεται να συνουσιαζόταν με πτώματα (βίντεο)
I sent a bipartisan letter to @POTUS today expressing opposition to the proposed sale of F-16 fighter jets to Turkey. We must not support Turkey’s military until tangible steps are taken to stop Erdoğan’s destabilizing actions and violations of international law. pic.twitter.com/mY2dAiTcyx
— Rep. Frank Pallone (@FrankPallone) July 8, 2022
Ειδήσεις σήμερα
Πιθανή νέα επιταγή ακρίβειας το φθινόπωρο με περισσότερους δικαιούχους
Fitch: Διατήρηση της βαθμίδας ΒΒ για την ελληνική οικονομία με προοπτική αναβάθμισης
Καιρός: Η κακοκαιρία χτυπάει και την Αθήνα με καταιγίδες – Που θα ρίξει χαλάζι
Οριστικό: Δεν αγοράζει το Τουίτερ ο Ίλον Μασκ
Θα εκπλαγείς! Τα τέσσερα ζώδια που είναι κρυφοί «άσοι» στο σεξ!