Τον Ιούλιο η Ινδία πάτησε με τη σειρά της το χώμα της Σελήνης, στέλνοντας το όχημα Chandrayaan-3 σχετικά κοντά στο νότιο πόλο του δορυφόρου μας, όπου πιστεύεται ότι υπάρχουν μεγάλα αποθέματα νερού σε μορφή πάγου. Το ίδιο σημείο έχουν βάλει στο στόχαστρο οι Αμερικανοί και οι Κινέζοι, έχοντας εξαγγείλει επανδρωμένες αποστολές στο εγγύς μέλλον. Πάντως ο διαστημικός επικεφαλής της Roscomos, Γιούρι Μπορίσοφ, δήλωσε στην κρατική ρωσική τηλεόραση ότι η χώρα του σχεδιάζει άλλες τρεις παρόμοιες αποστολές ως το 2030 και στη συνέχεια μια κοινή επανδρωμένη αποστολή στο φεγγάρι μαζί με την Κίνα. Σημειώνεται ότι δύο απόπειρες των Ιαπώνων και των Ισραηλινών να προσεδαφιστούν στο νότιο πόλο της Σελήνης το 2019, στέφθηκαν με αποτυχία.
Το πρώτο βήμα από ρωσικής πλευράς έγινε χθες στις 2.10 π.μ. (ώρα Μόσχας και Αθήνας), με την εκτόξευση του πυραύλου Σoγιούζ 2.1 από το κοσμοδρόμιο Boστότσνι της ρωσικής Απω Ανατολής, που μεταφέρει στη Σελήνη το εξερευνητικό σκάφος Luna-25, μεγέθους ενός αυτοκινήτου. Το σημείο της εκτόξευσης βρίσκεται 5.500 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας και το γεγονός μεταδόθηκε με τυμπανοκρουσίες από τη ρωσική τηλεόραση, μέσω κυκλώματος της Ρωσικής Υπηρεσίας Διαστήματος Rοscosmos. Ο πύραυλος, που υψώθηκε στον γκρίζο ουρανό μέσα σε καπνούς και φλόγες, αναμένεται να τεθεί σε σεληνιακή τροχιά εντός πέντε ημερών, και κατόπιν θα χρειαστούν από τρεις ως επτά ημέρες για την επιλογή του κατάλληλου σημείου προσεδάφισης, στην περιοχή του νότιου πόλου της Σελήνης. Βάσει εκτιμήσεων των Ρώσων ειδικών, το Luna-25 θα προσεληνωθεί μεταξύ 21 και 23 Αυγούστου. Προγραμματίζεται να παραμείνει στη Σελήνη για έναν μήνα, έχοντας αποστολή να συγκεντρώσει δείγματα εδάφους, να τα «αναλύσει» και επίσης να κάνει «μακροπρόθεσμη επιστημονική έρευνα», όπως εξήγησε η Ρωσική Υπηρεσία Διαστήματος.
Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή είναι η πρώτη αποστολή της Ρωσίας στη Σελήνη από το 1976 και ταυτόχρονα η παρθενική μετά την πτώση του κομμουνισμού και τη διάλυση της ΕΣΣΔ, το 1991-’92. Σχεδιαζόταν εδώ και δεκαετίες, με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος. Ομως μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η ΕSA απέσυρε τη συμμετοχή της με την κάμερα πλοήγησης Pilot-D, που θα ήταν προσαρτημένη στο Luna-25.
Με την εκτόξευση στη Σελήνη ο Πούτιν θέλησε να δείξει στη διεθνή κοινότητα ότι η Ρωσία μπορεί να διεκδικήσει και αυτόνομα το διαστημικό της μερίδιο, αναπτερώνοντας παράλληλα το εθνικό φρόνημα των Ρώσων. Αλλωστε προτού ο Νιλ Αρμστρονγκ πατήσει το πόδι του στη Σελήνη το 1969 καρφώνοντας την αμερικανική σημαία, η Σοβιετική Ενωση είχε κατακτήσει δύο πρωτιές: Το 1959 έστειλε στην επιφάνεια της Σελήνης την αποστολή Luna-2, ενώ το 1966 το σκάφος Luna-9 ήταν το πρώτο που πραγματοποίησε ομαλή προσγείωση σε σεληνιακό έδαφος.
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ LUNA-25
Το Luna-25 ζυγίζει 1,8 τόνους και μεταφέρει επιστημονικό εξοπλισμό βάρους 31 κιλών. Θα χρησιμοποιήσει ειδικούς βραχίονες και «φαράσια» για να συλλέξει σεληνιακά πετρώματα από βάθος 15 εκατοστών, προκειμένου να ανιχνεύσει ίχνη παγωμένου νερού. Αν τα καταφέρει, θα ανοίξει ο δρόμος για μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές των Ρώσων στο ίδιο σημείο, ίσως στο απώτερο μέλλον και για τη δημιουργία σεληνιακής βάσης, το πιθανότερο σε συνεργασία με την Κίνα.