Την είδηση έκανε γνωστή σήμερα (4/7) ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ, Ραφαέλ Γκρόσι.
Μετά από μία διετή μελέτη, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας δήλωσε ότι τα σχέδια της Ιαπωνίας ήταν συνεπή με τα παγκόσμια πρότυπα ασφάλειας και ότι θα είχαν «αμελητέες ραδιολογικές επιπτώσεις στους ανθρώπους και το περιβάλλον».
«Αυτή είναι μια πολύ ιδιαίτερη νύχτα», είπε οΡαφαέλ Γκρόσι στον Πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Φούμιο Κισίντα, προτού του παραδώσει έναν παχύ μπλε φάκελο που περιέχει την τελική έκθεση του ΔΟΑΕ για τα απόβλητα της Φουκουσίμα.
Αργότερα ο Γκρόσι είπε στους δημοσιογράφους στην Ιαπωνική Εθνική Λέσχη Τύπου, όπου τον συνάντησε μια μικρή ομάδα διαδηλωτών, ότι θα επιδιώξει να κατευνάσει τις συνεχιζόμενες ανησυχίες και θα τοποθετήσει προσωπικό του ΔΟΑΕ στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα, για να παρακολουθήσει και να επιτηρήσει τη ρίψη των αποβλήτων.
«Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι κάτι τέτοιο δεν έχει ξαναγίνει», είπε, προσθέτοντας ότι η Ιαπωνία θα έχει τον τελευταίο λόγο στην επιχείρηση αυτή, η οποία αναμένεται να διαρκέσει 30 έως 40 χρόνια.
Τα ιαπωνικά αλιευτικά συνδικάτα αντιτάσσονται εδώ και καιρό στο σχέδιο, λέγοντας ότι θα καταστρέψει έτι περαιτέρω τη φήμη των προϊόντων της Ιαπωνίας, αφού πολλές χώρες απαγόρευσαν ορισμένα ιαπωνικά προϊόντα διατροφής μετά την καταστροφή του 2011.
Μία πρωτοβουλία από τις περιοχές γύρω από το εργοστάσιο έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 250.000 υπογραφές κατά του σχεδίου, από τότε που έγινε η πρόταση για πρώτη φορά.
Ορισμένες γειτονικές χώρες έχουν επίσης παραπονεθεί όλα αυτά τα χρόνια για την απειλή για το θαλάσσιο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, με το Πεκίνο να εμφανίζεται ως ο μεγαλύτερος επικριτής.
Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας υποστηρίζει ότι η διαδικασία είναι ασφαλής καθώς επεξεργάστηκε το νερό – αρκετό για να γεμίσει 500 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων – που χρησιμοποιείται για την ψύξη των ράβδων καυσίμου του εργοστασίου της Φουκουσίμα, μετά την καταστροφή του από τον σεισμό και το τσουνάμι που σημειώθηκαν το 2011.
Η Ιαπωνία λέει ότι το νερό έχει φιλτραριστεί για να αφαιρεθούν τα περισσότερα ραδιενεργά στοιχεία εκτός από το τρίτιο, ένα ισότοπο υδρογόνου που είναι δύσκολο να διαχωριστεί από το νερό. Το επεξεργασμένο νερό θα αραιωθεί πολύ κάτω από τα διεθνώς εγκεκριμένα επίπεδα τριτίου, πριν απελευθερωθεί στον Ειρηνικό.
«Η Ιαπωνία θα συνεχίσει να παρέχει εξηγήσεις στον ιαπωνικό λαό και στη διεθνή κοινότητα με ειλικρινή τρόπο βασισμένο σε επιστημονικά στοιχεία και με υψηλό επίπεδο διαφάνειας», είπε ο Κισίντα κατά τη συνάντηση με τον Γκρόσι.
Ειδήσεις σήμερα
ΗΠΑ: Τέσσερις νεκροί και τέσσερις τραυματίες από πυρά στη Φιλαδέλφεια