Φορώντας παραδοσιακές στολές, η Γιούκα και οι συνάδελφοί της περπατούν ή τρέχουν κατά μέσο όρο 20 χιλιόμετρα την ημέρα υπό τον καυτό ήλιο, τη βροχή ή τα χιόνια.
Ιαπωνία: Γυναικεία… επανάσταση στις χειράμαξες του Τόκιο
Η 21χρονη Γιούκα Ακιμότο τρέχει απνευστί στους δρόμους του Τόκιο, καθώς οι τουρίστες απολαμβάνουν τα αξιοθέατα από το πίσω μέρος της δίτροχης χειράμαξας-ταξί (rickshaw – ρίκσο) που σέρνει.
Είναι μία από τις τρεις ντουζίνες εκπροσώπων του «ασθενούς φύλου» που έχουν εισβάλει τα τελευταία χρόνια στην ανδροκρατούμενη αγορά των οδηγών παραδοσιακών rickshaw και καταρρίπτουν στερεότυπα.
Από τον 19ο αιώνα που πρωτοεμφανίστηκαν στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, σήμερα έχουν απομείνει περίπου 350 οδηγοί. Οι «σταρ» του χώρου, χάρη και στη δυναμική παρουσία τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποκομίζουν μέχρι και 6.700 δολάρια το μήνα, ποσό τριπλάσιο από τον μέσο μισθό ενός Γιαπωνέζου. Μια 10λεπτη κούρσα κοστίζει περίπου 20 δολάρια και το 3ωρο φτάνει στα 200.
«Ηταν εξαιρετικά δύσκολο στην αρχή. Δεν είμαι ιδιαίτερα αθλητικός τύπος και το βάρος είναι μεγάλο», δήλωσε η Γιούκα στο πρακτορείο Reuters. Το rickshaw μπορεί να ζυγίζει έως και 250 κιλά.
Η νεαρή Γιαπωνέζα όμως δεν παραιτείται ποτέ από την προσπάθεια. Είναι το μότο που φέρει τυπωμένο και στην μπλούζα της.
Η Γιούκα χτύπησε την πόρτα της εταιρίας Tokyo Rickshaw πριν από δύο χρόνια. Αρχικά ήθελε να εργαστεί στην Ντίσνεϊλαντ της ιαπωνικής πρωτεύουσας, αλλά η πανδημία άλλαξε τα σχέδιά της.
Φορώντας παραδοσιακές στολές, η Γιούκα και οι συνάδελφοί της περπατούν ή τρέχουν κατά μέσο όρο 20 χιλιόμετρα την ημέρα υπό τον καυτό ήλιο, τη βροχή ή τα χιόνια.
Τα κριτήρια για να προσληφθεί κάποιος ή κάποια ως οδηγός rickshaw είναι αυστηρά. Εκτός από τη σωματική δύναμη και αντοχή, πρέπει να γνωρίζουν καλά τους δρόμους και τα αξιοθέατα του Τόκιο, για να προσφέρουν μια αξέχαστη εμπειρία στους επισκέπτες, όπως υπόσχεται η εταιρία.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
«Μόλις ένα 10% των υποψηφίων προσλαμβάνεται τελικά», δηλώνει ο πρόεδρος της Tokyo Rickshaw, Ριούτα Νίσιο. Η εκπαίδευση κρατά 4 μήνες.
Η 29χρονη Σιόρι Γιάνο είναι «βετεράνος». Εχει εμπειρία 9 ετών. Είναι μία «εργαζόμενη μητέρα και καλή νοικοκυρά». Εκανε ένα διάλειμμα τεσσάρων ετών όταν έμεινε έγκυος και έγινε μαμά. Η πρώην γυμνάστρια εργάζεται σήμερα 8ωρο, τρέχει να πάρει την κόρη της από τον παιδικό σταθμό και επιστρέφει σπίτι, για να μαγειρέψει και να ασχοληθεί με τα οικιακά.
«Δεν είναι βόλτα στο πάρκο και πάλεψα για να είμαι εδώ σήμερα. Πολλές φορές με απέρριψαν λόγω φύλου. Αγαπώ αυτή τη δουλειά και θα συνεχίσω όσο μπορώ», λέει.
Ο Νίσιο έχει ακούσει πολλές φορές προκατειλημμένους, κυρίως άνδρες, πελάτες να αμφιβάλλουν αν οι λιλιπούτειες Γιαπωνέζες μπορούν να σηκώσουν το βάρος και να τους ξεναγήσουν στο ιστορικό κέντρο του Τόκιο όπως οι άνδρες οδηγοί. Ενίοτε η Γιούκα, η Σιόρι και τα υπόλοιπα «κορίτσια των rickshaw» αντιμετωπίζουν και σεξουαλική παρενόχληση.
«Οι γυναίκες οδηγοί μας λένε πως θέλουν να τις αντιμετωπίζουμε ισότιμα με τους άνδρες, αλλά πολλές από αυτές τις κυρίες είναι πολύ πιο δυνατές», είναι η απάντησή του.
ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΞΕΤΕΡ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Μεταπτυχιακό στη… μαγεία
Στην κούρσα του ανταγωνισμού μεταξύ των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων για τον πιο πρωτότυπο τίτλο σπουδών, το Πανεπιστήμιο Εξετερ στη Μεγάλη Βρετανία κόβει με διαφορά το νήμα του τερματισμού. Από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος θα προσφέρει ένα μεταπτυχιακό «στη Μαγεία και την Επιστήμη του Αποκρυφισμού».
Θα είναι το πρώτο σε βρετανικό πανεπιστήμιο και ίσως παγκοσμίως. Οι αιτήσεις για εγγραφές ανοίγουν οσονούπω, όπως ανακοίνωσε η διευθύντρια του προγράμματος, καθηγήτρια Μεσαιωνικής Αραβικής Λογοτεχνίας Εμιλι Σέλοουβ, μιλώντας στο BBC και στους «New York Times».
Οι ενδιαφερόμενοι να μην αναμένουν μαθήματα με μαγικά ξόρκια και φίλτρα αλά Χάρι Πότερ, αλλά την «ανάγνωση της Ιστορίας από μια διαφορετική οπτική», όπως εξηγεί.
Με διάρκεια 1-2 ετών, ανάλογα με το αν κάποιος επιλέξει το ταχύρρυθμο πρόγραμμα ή την part-time φοίτηση, οι φοιτητές του μεταπτυχιακού, που θα προστεθεί στο Τμήμα Αραβικών και Ισλαμικών Σπουδών, θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν την ιστορία της μαγείας, των ιεροτελεστιών, του αποκρυφισμού. Θα διερευνήσουν την επιρροή τους στις κοινωνίες μέσα από τις παραδόσεις των μεγάλων μονοθεϊστικών θρησκειών, θα εντρυφήσουν στους δράκους και στις μάγισσες του Μεσαίωνα.
Η ύλη βασίζεται στη Φιλοσοφία, την Αρχαιολογία, τη Λογοτεχνία, την Κοινωνιολογία, την Ψυχολογία, τη Θρησκειολογία και άλλους γνωστικούς τομείς.
Το πανεπιστήμιο αφουγκράστηκε την κοινωνία, που τα τελευταία χρόνια επιδεικνύει ζωηρό ενδιαφέρον για το αντικείμενο, εξήγησε η Σέλοουβ.
Ειδήσεις σήμερα
Πόλεμος στο Ισραήλ: Οι δυσκολίες για την εισβολή στη Γάζα
ΗΠΑ: 71χρονος δολοφόνησε με 26 μαχαιριές 6χρονο από την Παλαιστίνη