Το ύψος του προστίμου, ωστόσο, διογκώθηκε σε πρωτοφανή επίπεδα τα τελευταία 4 χρόνια, από τότε που ξεκίνησε η δικαστική διαδικασία στη Ρωσία κατά του τεχνολογικού κολοσσού.
Οι παραβιάσεις κόστισαν στον τεχνολογικό γίγαντα 2 ενδεκάκις εκατομμύρια ρούβλια ή 20 δεκάκις εκατομμύρια δολάρια (35ψήφιο νούμερο), σύμφωνα με τον δικηγόρο Ivan Morozov, τον οποίο επικαλείται το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Για να το θέσουμε σε προοπτική, το παγκόσμιο ΑΕΠ φτάνει κατ’ εκτίμηση τα 110 χιλιάδες δισεκατομμύρια δολάρια (12ψήφιος αριθμός), σύμφωνα με το ΔΝΤ.
Ένας άλλος εμπειρογνώμονας που επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, ο Ρομάν Γιανκόφσκι, από το Ινστιτούτο Εκπαίδευσης HSE, δήλωσε στο TASS ότι η Google “είναι σαφές ότι δεν θα πληρώσει αυτό το πρόστιμο και η Ρωσική Ομοσπονδία δεν θα μπορέσει να ανακτήσει αυτά τα χρήματα από την εταιρεία”.
Ένας σύντομος υπολογισμός δείχνει ότι έχει δίκιο. Η εταιρεία χαρτοφυλακίου της Google, η Alphabet, έχει κεφαλαιοποίηση λίγο μεγαλύτερη από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ακόμη και με κέρδη 80,54 δισ. δολαρίων (73,96 δισ. ευρώ) από το τελευταίο τρίμηνο, ο τεχνολογικός γίγαντας δεν φαίνεται να μπορεί να πληρώσει το πρόστιμο.
Οι όποιες αξιώσεις της ρωσικής κυβέρνησης είναι βιώσιμες μόνο στο εσωτερικό της χώρας.
Η βρετανική τεχνολογική εφημερίδα The Register ανέφερε ότι το ποσό υπολογίστηκε μετά από μια τετραετή δικαστική υπόθεση, η οποία προκλήθηκε από το γεγονός ότι το YouTube είχε απαγορεύσει το 2020 το υπερεθνικιστικό ρωσικό κανάλι Tsargrad ως απάντηση στις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στη μητρική του εταιρεία.
Η Google δεν απάντησε άμεσα στο αίτημα του Euronews Business για σχολιασμό.
Ειδήσεις σήμερα
Κλοπή ταυτότητας και παραβίαση προσωπικών δεδομένων – Τι πρέπει να κάνετε
ΤΑΞΙ: Σε ισχύ τα πρόστιμα των 1000 ευρώ για όσους δεν έχουν βάλει την ταμπέλα για τα POS
Τροχαίο στην Ε.O Πύργου – Κυπαρισσίας: Νεκρή μια 45χρονη γυναίκα