Θερμό καλωσόρισμα
Την καθοριστική κίνηση της φινλανδικής ηγεσίας χαιρέτισε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλντενμπεργκ κάνοντας λόγο για «θερμότατο καλωσόρισμα» από τη μεριά της Συμμαχίας, επισημαίνοντας ότι ομαλά και γοργά θα προωθηθούν και θα υλοποιηθούν τα αιτήματα, ενώ άμεσα χαιρέτισαν και συνεχάρησαν τη Φινλανδία οι πολιτειακές και πολιτικές ηγεσίες της Δανίας, της Εσθονίας, της Ρουμανίας και της Μεγάλης Βρετανίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες το πρωί δόθηκε στη δημοσιότητα επίσημο κείμενο για το θέμα με υπογραφή του προέδρου και της πρωθυπουργού της χώρας, στο οποίο επιγραμματικά τονίζεται από το Γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας τα εξής:
«Δώσαμε χώρο»
«Κατά τη διάρκεια αυτής της άνοιξης έλαβε χώρα μια σημαντική συζήτηση για την πιθανή ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Χρειάστηκε χρόνος για να αφήσουμε το Κοινοβούλιο και ολόκληρη την κοινωνία να διαμορφώσουν τη θέση τους επί του θέματος. Χρειάστηκε χρόνος για στενές διεθνείς επαφές με το ΝΑΤΟ και τις χώρες-μέλη του, καθώς και με τη Σουηδία. Θέλαμε να δώσουμε στη συζήτηση το χώρο που χρειαζόταν. Τώρα που πλησιάζει η στιγμή της λήψης αποφάσεων δηλώνουμε τις ισότιμες απόψεις μας και προς ενημέρωση των κοινοβουλευτικών ομάδων και κομμάτων. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ασφάλεια της Φινλανδίας. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία θα ενίσχυε ολόκληρη την αμυντική Συμμαχία. Η Φινλανδία πρέπει να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς καθυστέρηση. Ελπίζουμε ότι τα εθνικά βήματα που απαιτούνται ακόμη για τη λήψη αυτής της απόφασης θα ληφθούν πολύ γρήγορα εντός των επόμενων ημερών», δήλωσαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Φινλανδίας Sauli Niinisto και η πρωθυπουργός η Σάνα Μαρίν.
Συμφωνία το συντομότερο
Την απόφαση της Φινλανδίας χαιρέτισε η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Αντερσον, καθώς και ο Ουκρανός πρόεδρος Β. Ζελένσκι. Ηδη ανώτατοι διπλωμάτες και στρατιωτικοί των δύο χωρών έχουν εκτενώς συζητήσει όλες τις επιμέρους λεπτομέρειες για τους προσεχείς μήνες, μέχρι να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η ένταξη στο ΝΑΤΟ. Σχετικά με το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί έχουν προχωρήσει σε συμφωνίες πλήρους κάλυψης και υποστήριξης των δύο φίλων κρατών, απέναντι σε ενδεχόμενη απειλητική ενέργεια της Μόσχας. Η Αντερσον είπε ότι η Σουηδία λαμβάνει έντονα υπόψη τη φινλανδική κίνηση.
εντονη ήταν η αντίδραση της Μόσχας. Ο Πεσκόφ είπε ότι η είσοδος της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ είναι «σίγουρα» απειλή για τη Ρωσία. Πρόσθεσε ότι η Φινλανδία συμμετείχε και συμμετέχει στα εχθρικά βήματα προς τη Ρωσία που έκανε η Ε.Ε. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ότι όλοι θέλουν να αποφύγουν μια άμεση σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, αλλά η επέκταση του ΝΑΤΟ δεν θα κάνει τον κόσμο ή την Ευρώπη πιο σταθερή.
Ντόναλντ Τραμπ: Αυτή είναι η νέα κυβέρνηση - Πρόσωπα... φωτιά σε θέσεις κλειδιά
ΜΠΟΡΙΣ ΤΖΟΝΣΟΝ: «Καμία ομαλοποίηση σχέσεων με Πούτιν»
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, μιλώντας νωρίτερα στο ραδιόφωνο LBC όταν ρωτήθηκε για οποιαδήποτε μελλοντική εξομάλυνση των σχέσεων με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τη Ρωσία, είπε: «Νομίζω ότι η μετάνοια θα είναι πολύ δύσκολη για τον Βλαντιμίρ Πούτιν τώρα. Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, υποθέτω, αλλά δεν μπορώ να δω στη ζωή μου πώς μπορούμε να ομαλοποιήσουμε εκ νέου τις σχέσεις με τον Πούτιν. Εχει παραβιάσει κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα, το Διεθνές Δίκαιο. Είναι ένοχος για μια απολύτως βάρβαρη επίθεση σε μια εντελώς αθώα χώρα. Και η εκ νέου εξομάλυνση θα σήμαινε ότι κάναμε το λάθος που κάναμε το 2014 (μετά την προσάρτηση της Κριμαίας). Και αν οι Ουκρανοί έκαναν οποιοδήποτε είδος συμφωνίας με τον Πούτιν, τώρα ο κίνδυνος είναι ότι θα έκανε ακριβώς το ίδιο πράγμα, και το ξέρουν. Αρα, η σύντομη απάντησή μου είναι όχι. Καμία επιστροφή στην ομαλοποίηση με τη Μόσχα και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ σαφές ως προς αυτό».
Ειδήσεις σήμερα
Ηπατίτιδα στα παιδιά: Συναγερμός για τα τρία πρώτα κρούσματα στην Ελλάδα
Βόλος: Χτυπημένη μεταφέρθηκε έγκυος στο νοσοκομείο – Συνελήφθη ο άνδρας της
Μόνο «έξω οι βάσεις» δεν είπε ο Τσίπρας στη Βουλή
Eurovision 2022: Οι 25 χώρες του τελικού – Σε ποια θέση θα εμφανιστεί η Ελλάδα