Η πρώτη αντίδραση των αγορών δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντική.
Αμέσως μετά τη δημοσίευση της ανακοίνωσης της ΕΚΤ, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε στο 3,83% από το 3,77%, παραμένοντας, ωστόσο, αρκετά κάτω από το υψηλό ημέρας του 4,18%. Η απόδοση του γερμανικού bund καταγράφει άνοδο στο 1,67% από 1,63%, ενώ νωρίτερα σήμερα είχε αγγίξει το 1,77%. Το ευρώ περιορίζει τα κέρδη του έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,043 δολ./ευρώ.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει:
«Σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο συνεδρίασε για να ανταλλάξει απόψεις σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση της αγοράς. Από τη στιγμή που ξεκίνησε η σταδιακή διαδικασία εξομάλυνσης της πολιτικής τον Δεκέμβριο του 2021, το Διοικητικό Συμβούλιο δεσμεύτηκε να δράσει ενάντια στους κινδύνους κατακερματισμού που αναζωπυρώνονται.
Η πανδημία έχει αφήσει μόνιμα τρωτά σημεία στην οικονομία της ζώνης του ευρώ, τα οποία πράγματι συμβάλλουν στην άνιση μετάδοση της ομαλοποίησης της νομισματικής μας πολιτικής σε όλες τις δικαιοδοσίες.
Βάσει αυτής της αξιολόγησης, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι θα εφαρμόσει ευελιξία στην επανεπένδυση των ομολόγων που λήγουν και βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο PEPP (σ.σ. πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στο πλαίσιο της πανδημίας), με σκοπό τη διατήρηση της λειτουργίας του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής, μια προϋπόθεση για να μπορέσει η ΕΚΤ να ανταποκριθεί στην εντολή για τη σταθερότητα των τιμών.
Επιπλέον, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να δώσει εντολή στις αρμόδιες επιτροπές του Ευρωσυστήματος μαζί με τις υπηρεσίες της ΕΚΤ να επιταχύνουν την ολοκλήρωση του σχεδιασμού ενός νέου εργαλείου κατά του κατακερματισμού, που θα παρουσιαστεί προς εξέταση από το Διοικητικό Συμβούλιο.»
ΕΚΤ: Λανθασμένη η κίνηση της Λαγκάρντ λέει σύμβουλος του Ντράγκι
Λανθασμένη κρίνει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια ο Φραντσέσκο Τζιαβάτσι, στενός σύμβουλος του πρώην προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, διαβλέποντας τον κίνδυνο να βλάψει την ιδιωτική κατανάλωση.
«Τα spread και η αύξηση επιτοκίων θα μειώσουν την ιδιωτική ζήτηση, αν και αυτό θα συμβεί σε λίγους μήνες, όχι αμέσως», δήλωσε ο γνωστός οικονομολόγος σε εκδήλωση στη Ρώμη. «Η ΕΚΤ αυξάνει τα επιτόκια για να ανταποκριθεί στην αύξηση του πληθωρισμού με λάθος μέσο. Δεν έχουμε πληθωρισμό λόγω της ζήτησης, όπως στις ΗΠΑ, αντίθετα έχουμε πληθωρισμό που συνδέεται με τις τιμές του φυσικού αερίου».
Ο Ντράγκι, πρωθυπουργός της Ιταλίας από τον Φεβρουάριο του 2021, έχει ταχθεί επανειλημμένα εναντίον της υπερβολικής αντίδρασης στον πληθωρισμό. Παράλληλα, η διάδοχός του στην ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ ανοίγει τον πρώτο κύκλο αύξησης επιτοκίων εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία. Στο επίκεντρο έκτακτης συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ την Τετάρτη τέθηκαν τρόποι αντιμετώπισης του άλματος που παρουσιάζει το κόστος δανεισμού για χώρες όπως η Ιταλία, από τότε που η Λαγκάρντ παρουσίασε το σχέδιό της για αύξηση επιτοκίων.
Ο Τζιαβάτσι υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ δεν διαθέτει τα κατάλληλα μέσα για τον τύπο του πληθωρισμού που παρατηρείται στην Ευρώπη, προσθέτοντας ότι χρειάζεται περισσότερη βοήθεια από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης για να συγκρατήσει τις αυξανόμενες τιμές. Ένας εκπρόσωπος του Ντράγκι, σημειώνει το Bloomberg, διευκρίνισε ότι οι δηλώσεις Τζιαβάτσι απηχούν προσωπικές απόψεις.
Ειδήσεις σήμερα
ΕΝΦΙΑ-Διορθώσεις στο Ε9: Τα 7 SOS για τους ιδιοκτήτες ακινήτων
Μητσοτάκης: «Εχουμε ισχυρή αποτρεπτική δύναμη και ισχυρούς συμμάχους»