«Περίπου μια δεκαετία μετά την έναρξη της κρίσης του ευρώ, λαμβάνει χώρα μια σταδιακή αντιστροφή των ρόλων στην αγορά ομολόγων», αναφέρει ο συντάκτης, Χάνες Φόγκελ. «Πολλά από τα πρώην “προβληματικά παιδιά” του κοινού νομίσματος έχουν γίνει τώρα πρότυπα όσον αφορά τον προϋπολογισμό τους», συνεχίζει. «Ωστόσο, στις προηγούμενες “άγκυρες” σταθερότητας, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, οι προοπτικές είναι φτωχές λόγω των αυτοπροκαλούμενων κρίσεων στην ανάπτυξη και την οικονομία. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία ξεπερνούν όλο και περισσότερο τις βασικές χώρες της Ευρωζώνης στην αγορά ομολόγων».
Όπως αναφέρει το χρηματοοικονομικό πρακτορείο «Bloomberg», οι διαχειριστές κεφαλαίων της JPMorgan και της Neuberger Berman ολοένα και περισσότερο προμηθεύονται χρεόγραφα από Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα. «Οι αναλυτές αναμένουν ότι οι “περιφερειακές” χώρες θα συνεχίσουν να κάνουν πολύ καλύτερη δουλειά το επόμενο έτος, σε σχέση με τα ιδρυτικά μέλη του κοινού νομίσματος», τονίζει το N-TV. «Ο κόσμος των επαγγελματιών επενδυτών ανατρέπεται ολοένα και περισσότερο: για χρόνια ο «πυρήνας» της Ευρωζώνης θεωρούνταν αξιόπιστος και σταθερός και τα άκρα της νομισματικής ένωσης ασταθή, αλλά η κατάσταση τώρα αντιστρέφεται όλο και περισσότερο».
Στη Γερμανία, οι προοπτικές αυτή την στιγμή είναι χειρότερες, από ό,τι ήταν εδώ και πολύ καιρό. Η οικονομία διολίσθησε σε ύφεση το τρίτο τρίμηνο και η Κομισιόν αναμένει πτώση 0,3% για το σύνολο του έτους. Μόνο στην Αυστρία, τη Σουηδία, την Ουγγαρία, την Ιρλανδία και τη Βαλτική αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη ύφεση. «Με την απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου για τον προϋπολογισμό, το Βερολίνο πυροβολεί ακόμα περισσότερο τον εαυτό του στα πόδια», σχολιάζει ο συντάκτης.
Αυτή την στιγμή, από τον προϋπολογισμό της Γερμανίας για το 2024 λείπουν περίπου 17 δις ευρώ. Λίγες εβδομάδες πριν, το ανώτατο δικαστήριο της χώρας κήρυξε άκυρη την ανακατανομή 60 δις ευρώ, που αρχικά αποτελούσαν δάνειο για τον κορονοϊό. Οι δικαστές έκριναν ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει δάνεια που εγκρίθηκαν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για άλλους σκοπούς, επικαλούμενοι το λεγόμενο «φρένο χρέους» που έχει εντάξει η Γερμανία στο σύνταγμά της. Έτσι, καθίσταται δύσκολο να προχωρήσει η κυβέρνηση στις επενδύσεις που σχεδίαζε να κάνει και ο καγκελάριος ήδη εξετάζει περικοπές, οι συζητήσεις για τις οποίες όμως είναι – και θα συνεχίσουν να είναι – δύσκολες.
Επίθεση με μαχαίρι στο Τελ Αβίβ: Τρεις τραυματίες - Νεκρός ο δράστης
Στις πρώην καταχρεωμένες χώρες, ωστόσο, τα πράγματα πάνε έξοχα: Στην Ισπανία και την Ελλάδα, η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2,4 τοις εκατό φέτος, στην Πορτογαλία κατά 2,2 τοις εκατό και ακόμη και στην Ιταλία κατά 0,7 τοις εκατό. Και, ενώ η Επιτροπή της ΕΕ έδωσε το πράσινο φως στα δημοσιονομικά σχέδια της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας, στον ετήσιο δημοσιονομικό έλεγχο για το επόμενο έτος, η Γερμανία και η Γαλλία απέτυχαν. Το Παρίσι μάλιστα έλαβε ρητή επίπληξη το καλοκαίρι ότι θα ξόδευε το πολύ 2,3 τοις εκατό περισσότερο το επόμενο έτος, από ό,τι φέτος – «κάτι που η κυβέρνηση Μακρόν μέχρι στιγμής έχει αγνοήσει επιμελώς».
Αμείωτη η….όρεξη των επενδυτών για ομόλογα από την Ελλάδα
Η μετατόπιση της αγοράς μπορεί να φανεί κυρίως στις αποδόσεις των προηγουμένων ασταθών χωρών. Το χάσμα μεταξύ των δεκαετών ομολόγων από τη Γερμανία και την Ελλάδα είναι τώρα μόλις 1,2 τοις εκατό – στο απόγειο της κρίσης χρέους ήταν πάνω από το δέκα τοις εκατό. Στην Ισπανία η προσαύξηση είναι λίγο κάτω από το 1 τοις εκατό και στην Πορτογαλία είναι μόνο 0,6 τοις εκατό. «Οι μικρότερες χώρες του ευρώ έχουν βελτιώσει σημαντικά τα μεγέθη του προϋπολογισμού τους και οι θετικές προοπτικές τους αντικατοπτρίζονται στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων», αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο αναλυτή της Société Générale.
Βέβαια, όπως επισημαίνει ο δημοσιογράφος του N-TV, τα επίπεδα του διαρθρωτικού χρέους της Ελλάδας και των υπόλοιπων «περιφερειακών» χωρών του ευρώ δεν αλλάζουν – και μαζί τους παραμένουν και οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι. «Αν και ο δείκτης χρέους της Αθήνας μειώνεται αυτή τη στιγμή με τον ταχύτερο ρυθμό σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, το βουνό χρέους της Ελλάδας συνεχίζει να συσσωρεύεται στο γιγαντιαίο 161 τοις εκατό της οικονομικής της παραγωγής. Στη Γερμανία, ωστόσο, το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις περίπου 65 τοις εκατό».
Σε κάθε περίπτωση, η συνεχής αλλαγή μπορεί να αλλάξει τους υπολογισμούς πολλών επενδυτών – διότι τα τρία τέταρτα του ελληνικού εθνικού χρέους κατέχει το πακέτο διάσωσης της ΕΕ. Αυτό την κάνει πλέον σχεδόν εξίσου ασφαλή τράπεζα με τη Γερμανία.
«Όσο τα πρώην περιφερειακά κράτη παραμένουν στο δρόμο προς τις μεταρρυθμίσεις και την ανάπτυξη, η όρεξη των επενδυτών για τα ομόλογά τους είναι απίθανο να μειωθεί», καταλήγει το άρθρο.
Ειδήσεις σήμερα
Ενδοοικογενειακή βία: Σοκάρουν τα στοιχεία – Ενας στους δύο δράστες είναι ο σύντροφος [γράφημα]
Ηράκλειο: Διασωληνώθηκε 17χρονη μαθήτρια που υπέστη ανακοπή έπειτα από αλλεργικό σοκ
Οπαδική βία – Γιαννακόπουλος: «Δεν θα εναρμονιστούμε με μέτρα τιμωρίας για καμώματα άλλων»
Οπαδική βία: Αντίδραση Αλαφούζου για τα πιθανά μέτρα της κυβέρνησης- «Ντροπή»