Το ακροδεξιό κόμμα της Γερμανίας, το AfD (Alternative für Deutschland, δηλαδή «Εναλλακτική για τη Γερμανία) αποκτά όλο και μεγαλύτερη δύναμη και, ταυτόχρονα, προκαλεί ολοένα και μεγαλύτερες αντιδράσεις από τον κόσμο που θεωρεί επικίνδυνη την άνοδο τέτοιων δυνάμεων, και ειδικά στη Γερμανία.
Προχθές (17/1), πάνω από 3.500 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το δημαρχείο του Βερολίνου, για να διαδηλώσουν κατά του AfD. Αρκετοί διαδηλωτές ζητούσαν να απαγορευτεί το συγκεκριμένο κόμμα, καθώς θεωρούν ότι συνιστά σοβαρή απειλή για τη δημοκρατία.«Ο Μπγιορν Χέκε είναι ναζί», φώναζε ο κόσμος, «Έξω οι ναζί». Παρόμοιες διαδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί σε δεκάδες άλλες πόλεις της Γερμανίας, όπως το Αμβούργο, η Κολωνία και το Μόναχο. Σε μία προηγούμενη διαδήλωση που έγινε στο Βερολίνο την Κυριακή, μαζεύτηκαν 25.000 άνθρωποι.
Rotes Rathaus #Berlin #AfDVerbotjetzt pic.twitter.com/NvOgRDyDzq
— O-Thomas ,Bärliner (@ThomasTomy123) January 17, 2024
Επίθεση με μαχαίρι στο Τελ Αβίβ: Τρεις τραυματίες - Νεκρός ο δράστης
Ποιος είναι όμως αυτός ο Μπγιορν Χέκε, τον οποίο οι διαδηλωτές ξεχωρίζουν από το υπόλοιπο κόμμα; Ο 51χρονος, πρώην καθηγητής ιστορίας σε Γυμνάσιο και νυν πρόεδρος της Κ.Ο. του Afd στο κοινοβούλιο της Θουριγγίας, είχε συμμετάσχει κάποτε και αυτός σε διαδηλώσεις, στο πλευρό νεοναζί. Ακόμα και το ίδιο του το κόμμα θεωρούσε ακραίο τον Χέκε, κατηγορώντας τον το 2015 ότι δημοσίευε κείμενα με ψευδώνυμο, στα οποία υποστήριζε τον εθνικοσοσιαλισμό. Ο ίδιος φυσικά αρνήθηκε ότι το είχε κάνει, αλλά δε δέχτηκε και να υπογράψει μία ένορκη κατάθεση, στην οποία να υποστηρίζει το ίδιο.
Een beeld zegt meer dan vele woorden…. Bjorn Hocke in 2016 ter verduidelijking pic.twitter.com/rin4Iw08wa
— Maarten VA (@maartenva1979) September 2, 2019
Στα κείμενα αυτά, ο συντάκτης «Λάντολφ Λάντινγκ» (το φερόμενο ψευδώνυμο του Χέκε) έγραφε μεταξύ άλλων πως «Δεν ήταν η επιθετικότητα των Γερμανών που προκάλεσε δύο παγκόσμιους πολέμους, αλλά τελικά η σκληρή δουλειά τους, η αγάπη τους για τη μορφή και ο πλούτος των ιδεών τους. Η ευρωπαϊκή δύναμη αναπτύχθηκε τόσο θαυμάσια που τα καθιερωμένα κέντρα εξουσίας αναγκάστηκαν να διεξάγουν δύο οικονομικούς, προληπτικούς πολέμους ενάντια στο γερμανικό Ράιχ».
Δύο χρόνια μετά, το 2017, το AfD προσπάθησε να διώξει τον Χέκε. Αφορμή στάθηκε μία ομιλία του στη Δρέσδη, όπου ο πολιτικός τάχθηκε κατά των εκδηλώσεων μνήμης για το Ολοκαύτωμα και χαρακτήρισε το Μνημείο των Δολοφονημένων Εβραίων της Ευρώπης στο Βερολίνο «μνημείο ντροπής».
«Εμείς οι Γερμανοί, ο λαός μας, είμαστε οι μόνοι άνθρωποι στον κόσμο που έχουν φυτέψει ένα μνημείο ντροπής στην καρδιά της πρωτεύουσάς τους. Αυτή η ανόητη πολιτική του να έρθουμε σε επαφή με το παρελθόν μας ακρωτηριάζει. Δεν χρειαζόμαστε τίποτα άλλο από μια αντιστροφή 180 μοιρών στην πολιτική της μνήμης», είχε πει. Τελικά ένα δικαστήριο απέρριψε τα αιτήματα για εκδίωξη του Χέκε από το κόμμα. Το 2019, ωστόσο, ένα άλλο δικαστήριο απεφάνθη ότι ο Μπγιορν Χέκε μπορεί να χαρακτηριστεί νομικά ως φασίστας, αφού ο προσδιορισμός αυτός έχει μία «επαληθεύσιμη, πραγματική βάση».
Πριν από περίπου μία εβδομάδα προκλήθηκε σάλος στη Γερμανία, καθώς ήρθε στο «φως» μία μυστική συνάντηση μελών του AfD με νεοναζί. Σκοπός τους ήταν να καταστρώσουν από κοινού ένα σχέδιο, για την απέλαση εκατομμυρίων «ξένων» από τη Γερμανία – ακόμα και ανθρώπων με γερμανικά διαβατήρια. Το AfD μιλά, βέβαια, συχνά για την «Remigration» («επαναμετανάστευση»), όπως αποκαλούν τις μαζικές απελάσεις που θέλουν να πραγματοποιήσουν. Από το 2019, η Remigration ανήκει επίσημα στο πρόγραμμά τους, όμως πριν από αυτό, ο πρώτος που είχε κάνει από βήματος λόγο για την «επαναμετανάστευση» εκατομμυρίων ανθρώπων ήταν ο Μπγιορν Χέκε.
Stellungnahme der Fraktionsvorsitzenden Ost zur #REMIGRATION
„Remigration“ ist zum „Unwort des Jahres“ gekürt worden. Dieser Titel wird durch eine Jury vergeben, der in diesem Jahr der CDU-Funktionär Ruprecht Polenz als Gastjuror angehört. Diese Jury spielt sich seit 30 Jahren… pic.twitter.com/HCpU2rXOLG
— Björn Höcke (@BjoernHoecke) January 15, 2024
Αν και έχει χρόνια να διαδηλώσει στο πλευρό νεοναζί, ο Μπγιορν Χέκε τους κλείνει πολλές φορές το «μάτι» στις ομιλίες του. Φαινομενικά αθώα τσιτάτα του πολιτικού, όπως το «Η Γερμανία έχει χίλια χρόνια ιστορίας και θέλω να έχει άλλα χίλια», παραπέμπουν στη νεοναζιστική ιδεολογία και φρασεολογία, αφού το τρίτο Ράιχ ονομαζόταν και «χιλιετής αυτοκρατορία».
Άλλοτε, ο Χέκε είχε μιλήσει για «απαλλαγή από την σκλαβιά των τόκων», πράγμα που αποτελούσε κεντρικό σύνθημα του Εθνικοσοσιαλιστικού Γερμανικού Εργατικού Κόμματος. Ενίοτε, το…λεκτικό φλερτ του Χέκε με τον εθνικοσοσιαλισμό γίνεται πιο ανοιχτό, όπως τότε που υποστήριξε ότι «Το πρόβλημα είναι ότι ο Χίτλερ παρουσιάζεται ως απολύτως κακός».
Μέσα στο AfD, ο Μπγιορν Χέκε έχει, πάντως, πάψει να θεωρείται «μαύρο πρόβατο», καθώς το κόμμα ριζοσπαστικοποιήθηκε με τον καιρό. Παρά τις φωνές που καλούν σε απαγόρευση της «Εναλλακτικής» και του Χέκε, ο ίδιος είναι πολύ πιθανόν να ανέβει σύντομα στο αξίωμα του πρωθυπουργού, στο κρατίδιο της Θουριγγίας απ’ όπου προέρχεται και όπου πολιτεύεται. Το AfD συγκεντρώνει περίπου το 24% της πρόθεσης ψήφου των πολιτών σε πανομοσπονδιακό επίπεδο, ωστόσο στη Θουριγγία, που έχει εκλογές την 1η Σεπτεμβρίου του 2024, αγγίζει το 31%.
Εάν το AfD συγκεντρώσει, τελικά, ένα 35% των ψήφων, ο Μπγιορν Χέκε θα μπορούσε να προταθεί ως ο νέος πρωθυπουργός της Θουριγγίας. Είναι πολύ πιθανό, στους πρώτους δύο γύρους, να αποτύχει να συγκεντρώσει πάνω από 50% υποστήριξη, εάν τα άλλα κόμματα ψηφίσουν εναντίον του. Σε μία τρίτη ψηφοφορία, όμως, η απλή πλειοψηφία θα του αρκούσε για να βρεθεί στον πρωθυπουργικό θώκο.
+++ UMFRAGE +++
34 Prozent für die AfD Thüringen und nur noch 33 Prozent für #R2G.
Grüne raus, FDP raus!
41 Prozent wünschen sich eine Regierungsbeteiligung der #AfD und nur 40 Prozent wünschen sich die Linkspartei in der Landesregierung!
Diese Umfrage verdeutlicht nicht nur… pic.twitter.com/UnWjcYcHeB
— AfD Thüringen (@AfD_Thueringen) November 9, 2023
Έπειτα, θα χρειαζόταν να συναφθεί μία «ανίερη» συμμαχία ανάμεσα στους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και το αριστερό Die Linke, προκειμένου ο Χέκε να χάσει την θέση. Ειδικά στο κρατίδιο της Θουριγγίας, τα δύο κόμματα έχουν κακή προϊστορία, στιγματισμένη από έντονες διαμάχες. Έτσι, ένας συνασπισμός τους φαίνεται προς το παρόν πιο δύσκολος και από το να έρθει ένας… φασίστας στην εξουσία.