Ο Μακρόν θα ανακοινώσει τον διάδοχο Μπαρνιέ που προσδοκά να αποδειχθεί πιο ανθεκτικός και να πετύχει σε ό,τι απέτυχε ο απερχόμενος: να κτίσει γέφυρες σε μια κατακερματισμένη Βουλή με πρώτο κρίσιμο τεστ την έγκριση τις προσεχείς βδομάδες του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2025 με ζητούμενο την πολιτική και οικονομική σταθερότητα.
Παρά τις διαβουλεύσεις με τις μετριοπαθείς δυνάμεις του Κοινοβουλίου, ο Μακρόν δεν φαίνεται να κερδίζει το στοίχημα της συγκρότησης ενός ευρύτερου συνασπισμού, με την εξαίρεση των δυο άκρων, του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού και της ακροαριστερής Ανυπότακτης Αριστεράς του Ζαν-Λικ Μελανσόν, που θα εγγυάται τη βιωσιμότητα του νέου κυβερνητικού σχήματος ώστε να αντιμετωπιστεί η διπλή πολιτική και οικονομική κρίση στην οποία βυθίζεται η Γαλλία από το καλοκαίρι. «Δεν βρέθηκε κοινός τόπος», δήλωσε χθες η Μοντ Μπρεζόν, εκπρόσωπος Τύπου της απερχόμενης κυβέρνησης Μπαρνιέ.
Μέχρι αργά χθες βράδυ παρέμενε ασαφές αν όποιος αναλάβει να ηγηθεί μιας νέας κυβέρνησης μειοψηφίας των κεντρώων μακρονιστών με τη Δεξιά θα μπορεί να βασίζεται σε μια συμφωνία κυρίων με τους Σοσιαλιστές και τους Οικολόγους από το Νέο Ενιαίο Μέτωπο που συγκροτήθηκε το καλοκαίρι και περιλαμβάνει και το κόμμα του Μελανσόν και τους Κομμουνιστές, ότι ακόμη και χωρίς συμμετοχή στην κυβέρνηση δεν θα στηρίξουν μια πρόταση μομφής εναντίον του νέου κυβερνητικού σχήματος, όπως έκαναν στην περίπτωση Μπαρνιέ.
Ο ακροαριστερός Μελανσόν και το ακροδεξιό δίδυμο Μαρίν Λεπέν-Ζορντάν Μπαρντελά δεν κρύβουν επί βδομάδες πως σκοπός τους είναι να πέφτει η μία κυβέρνηση μετά την άλλη μέχρι να υποχρεωθεί σε παραίτηση ο Μακρόν, του οποίου η θητεία λήγει το 2027, ή να φτάσουμε στον Ιούλιο του 2025, οπότε σύμφωνα με το γαλλικό Σύνταγμα μπορούν να στηθούν ξανά κάλπες για βουλευτικές εκλογές.
Η Γαλλία δεν έχει την πολυτέλεια να μείνει στάσιμη, είπε σε διάγγελμά του την περασμένη βδομάδα ο Μακρόν. Το επανέλαβε ο Μπαρνιέ στην τελευταία συνεδρίαση του μεταβατικού Υπουργικού Συμβουλίου προχθές που έβαλε τις τελευταίες πινελιές σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα και προβλέπει ότι το κράτος θα μπορεί να επιβάλει και εισπράττει φόρους από την 1η Ιανουαρίου, βάσει των κανόνων του τρέχοντος έτους, μέχρις ότου εγκριθεί από τη Βουλή Προϋπολογισμός. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον γαλλικό Τύπο φαίνεται να έχει εξασφαλιστεί το «Ναι» της πλειοψηφίας των μελών του Κοινοβουλίου σε αυτό το νομοσχέδιο.
Το φλέγον ζήτημα του δημόσιου χρέους που ανέρχεται σε 113% του ΑΕΠ και του ελλείμματος του 6% του ΑΕΠ είναι μια πραγματικότητα που η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να διαχειριστεί με τρόπο που θα δίνει ελπίδα για το αύριο στους Γάλλους σε μια κοινωνία ταλανισμένη από την πόλωση και θα καθησυχάζει τις αγορές και τις Βρυξέλλες, ήταν το μήνυμα του Μπαρνιέ.
Το ζητούμενο δεν είναι οι αλλαγές προσώπων, αλλά οι αλλαγές στο μίγμα πολιτικής που θα εφαρμοστεί εφεξής, διεμήνυσε η αντιπολίτευση. Σοσιαλιστές και Οικολόγοι, που δεν ικανοποιήθηκαν από τις παραχωρήσεις Μπαρνιέ για ρετούς σε περικοπές δαπανών και φορολογικές αυξήσεις στο σχέδιο Προϋπολογισμού που καταψηφίστηκε, ζητούσαν έναν αριστερό πρωθυπουργό ανοιχτό στους συμβιβασμούς. Το ζήτημα λένε είναι αν ο νέος πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, θα αυξήσει μισθούς και συντάξεις.
Γεωργία: Νέος πρόεδρος ο ακροδεξιός και φιλορώσος, Μιχαήλ Καβελασβίλι
ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ
Φαβορί στην τελική λίστα που φέρεται να μελετούσε μέχρι αργά χθες βράδυ ο Μακρόν διαρρεόταν ότι είναι ο βετεράνος κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού που έχει υπηρετήσει σε πολλά υπουργικά πόστα ή ο πρώην πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ που αποχώρησε από τους Σοσιαλιστές λόγω της προσέγγισης με τον Μελανσόν.
Στη λίστα περιλαμβάνονταν, σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, και τα ονόματα του μακρονιστή απερχόμενου υπουργού Αμυνας Σεμπαστιέν Λεκορνί, της δεξιάς Κατρίν Βοτρέν, υπουργού Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην απερχόμενη κυβέρνηση, του πρώην σοσιαλιστή που έγινε μακρονιστής Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν με θητεία σε πολλά υπουργικά πόστα. Μεταξύ των υποψηφίων ήταν επίσης ο δεξιός πρώην υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν και ο νυν κεντρικός τραπεζίτης Βιλερουά ντε Γκαλό.