«Την Κυριακή θα υπάρχουν πρόσθετα μέτρα ασφαλείας στις γαλλικές εκκλησίες για την ημέρα των Αγίων Πάντων (σ.σ.: μεγάλη καθολική γιορτή την 1η Νοεμβρίου)» , επανέλαβε ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανέν, υποσχόμενος ότι το ίδιο θα συμβεί σε όλα τα σχολεία της Γαλλίας από Δευτέρα.
Στο μεταξύ, η υπουργός Αμυνας, Φλοράνς Παρλί, ανακοίνωσε ότι άρχισε ήδη να εφαρμόζεται από την Πέμπτη η εξαγγελία του Γάλλου προέδρου για αύξηση από 3.000 σε 7.000 μέλη σε όλη τη Γαλλία του ειδικού στρατιωτικού σώματος Sentinelles, που ιδρύθηκε μετά την πολύνεκρη επίθεση του Μπατακλάν στο Παρίσι το 2015 και θα θωρακίσει ευαίσθητους στόχους, όπως σχολεία, εκκλησίες και δημόσια κτίρια, από την απειλή της ισλαμικής τρομοκρατίας.
Στο πλαίσιο της «πολεμικής κινητοποίησης» του γαλλικού έθνους, μετά την αποτρόπαια σφαγή τριών πιστών από τον 21χρονο Τυνήσιο τζιχαντιστή Μπραχίμ Αουισαουί, μέσα στον καθεδρικό ναό της Παναγίας της Νίκαιας το πρωί της Πέμπτης, ο υπουργός Εξωτερικών, Ζαν -Ιβ Λε Ντριάν, προειδοποίησε ότι κινδυνεύουν όλοι οι Γάλλοι στο εξωτερικό, θέτοντας σε συναγερμό τις διπλωματικές αποστολές της χώρας.
Η Αλ Κάιντα
Οπως αποκαλύπτεται, το χτύπημα δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Στον απόηχο του αποκεφαλισμού του καθηγητή Σαμουέλ Πατί από τον 18χρονο Τσετσένο ισλαμιστή Aμπντουλάχ Ανζόροφ, με αφορμή τα σκίτσα του Μωάμεθ στο «Charlie Hebdo», ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανέν, είχε ειδοποιήσει με τηλεγράφημά του στις 25 Οκτωβρίου τις γαλλικές νομαρχίες ότι το τζιχαντιστικό «πρακτορείο» Τhabat, που πρόσκειται στην Αλ Κάιντα, απεύθυνε έκκληση για μεμονωμένες ή ομαδικές τρομοκρατικές επιθέσεις με μαχαίρι ή με αυτοκίνητα κατά του πλήθους, ιδίως σε χριστιανικούς τόπους λατρείας.
Την ίδια ημέρα, ο αρχηγός της γαλλικής αστυνομίας, Φρεντερίκ Βο, είχε απευθύνει συστάσεις προς όλες τις διευθύνσεις και τις κεντρικές αστυνομικές υπηρεσίες να ενισχύσουν την ασφάλεια των λαϊκών συναθροίσεων.
Και μάλιστα όχι μόνο για τους χριστιανικούς εορτασμούς των Αγίων Πάντων, αλλά τους κάλεσε επίσης να προστατεύσουν τζαμιά και γραφεία μετριοπαθών μουσουλμανικών οργανώσεων της Γαλλίας, που έχουν καταδικάσει την τρομοκρατία.
Στο μεταξύ, η γαλλική αστυνομία συνέλαβε έναν ακόμη 47χρονο ύποπτο για τη σφαγή της Νίκαιας, ο οποίος φέρεται να είχε έρθει σε επαφή με τον 21χρονο Τυνήσιο δράστη την παραμονή της επίθεσης.
Οπως έγινε γνωστό, ο Μπραχίμ Αουισαουί έφτασε στις 20 Σεπτεμβρίου στη Λαμπεντούζα πάνω σε ένα πλοιάριο με μετανάστες και εφοδιάστηκε με βιβλιάριο του Ιταλικού Ερυθρού Σταυρού – το μόνο έγγραφο που βρέθηκε πάνω του.
Αργότερα διακομίστηκε στην ιταλική ενδοχώρα και συγκεκριμένα στο Μπάρι, στις 9 Οκτωβρίου. Μολονότι δεν κατέθεσε επίσημο αίτημα ασύλου αφέθηκε ελεύθερος ωσότου περάσει μία εβδομάδα ως την απέλασή του, είτε λόγω Covid-19 είτε λόγω του υπερπληθυσμού στα ιταλικά κέντρα φιλοξενίας, όπως πιθανολόγησαν οι γαλλικές δικαστικές αρχές.
Αιχμές για Ιταλία
Χωρίς να κατηγορεί ευθέως την Ιταλία, ο Γάλλος ΥΠΕΣ, Νταρμανέν, άφησε αιχμές σε βάρος της γιατί επέτρεψε στον Αουισαουί να εισέλθει στη Γαλλία. Αρχικά πήγε στο Παρίσι και στη Νίκαια έφτασε με τρένο λίγες ώρες πριν από την επίθεση, κατά τη διάρκεια της οποίας έδειχνε να βρίσκεται υπό την επήρεια ουσιών.
Το πρακτορείο Reuters ανακάλυψε την οικογένειά του στο Σφαξ της Τυνησίας και ο αδελφός του ισχυρίστηκε ότι «ο Μπραχίμ ήταν ένα φιλήσυχο παιδί, που δεν έδειχνε τάσεις εξτρεμισμού».
Αιφνιδιάστηκαν, είπαν, όταν τους ειδοποίησε ότι έφτασε στην Ιταλία, ενημερώνοντάς τους ότι στόχος του ήταν να πάει στη Γαλλία «για να βρει δουλειά». Ωστόσο η τυνησιακή αστυνομία επιβεβαίωσε πως ο νεαρός είχε συλληφθεί στη χώρα του για περιστατικό βίας με μαχαίρι το 2016, σε ηλικία 17 ετών.
Ο Αουισαουί νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση από τα πυρά των αστυνομικών που έσπευσαν να τον εξουδετερώσουν. Μολονότι ο ίδιος ισχυρίζεται ότι έδρασε μόνος του, οι γαλλικές αρχές εξετάζουν αν ανήκε σε τζιχαντιστικό δίκτυο που τον έφερε στην Ευρώπη για να πραγματοποιήσει επιθέσεις.
Ως αργά χθες δεν είχε ανακοινωθεί η ταυτότητα της 60χρονης γυναίκας που κυριολεκτικά αποκεφαλίστηκε από το μαχαίρι του δράστη την ώρα που προσευχόταν μέσα στο ναό της Νοτρ Νταμ.
Την ίδια τύχη είχε ο 54χρονος νεωκόρος Βενσάν Λοκέ ενώ βοηθούσε στις προετοιμασίες για τη Θεία Λειτουργία. Συγκλονίζει η περίπτωση της 44χρονης Βραζιλιάνας Σιμόνε Μπαρέτο Σίλβα, που ζούσε 30 χρόνια στη Γαλλία. Αφού δέχθηκε πολλές μαχαιριές, κατέφυγε αιμόφυρτη σε γειτονική καφετέρια και τα τελευταία της λόγια ήταν: «Πείτε στα τρία παιδιά μου ότι τα αγαπώ».
«Έχουν το δικαίωμα να σκοτώσουν εκατομμύρια Γάλλους»
Ακόμη και η Τουρκία του Ερντογάν καταδίκασε την «άγρια σφαγή» της Νίκαιας εκφράζοντας «αλληλεγγύη» στον γαλλικό λαό, παρά την άγρια βεντέτα του Τούρκου ηγέτη με τον Εμανουέλ Μακρόν (οι λέξεις σε εισαγωγικά περιέχονταν στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ).
Ομως αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η απίστευτη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού της Μαλαισίας Μαχαθίρ Μοχάμαντ (μιας συντηρητικής μουσουλμανικής χώρας στην Ινδοκίνα και πιστής συμμάχου της Τουρκίας) ότι οι μουσουλμάνοι «έχουν το δικαίωμα να σκοτώσουν εκατομμύρια Γάλλους για τις σφαγές του παρελθόντος (σ.σ.: από τους Γάλλους αποικιοκράτες)».
Σε μια σειρά από τουιταρίσματα, τα οποία ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Σκοτ Μόρισον, χαρακτήρισε «παράλογα και αποτρόπαια», ο Μαχαθίρ Μοχάμαντ έγραψε για τις πολιτισμικές συγκρούσεις της Δύσης με τον ισλαμικό κόσμο, καταγγέλλοντας τον Μακρόν επειδή συνέδεσε τις επιθέσεις της Πέμπτης με το Ισλάμ (εκτός από το περιστατικό της Νίκαιας, οι αστυνομικοί σκότωσαν έναν τζιχαντιστή που απειλούσε τους περαστικούς στην Αβινιόν και συνέλαβαν έναν σεσημασμένο Αφγανό εξτρεμιστή που κυκλοφορούσε με μαχαίρι στο σταθμό της Λιόν – χωρίς να συνυπολογίζουμε το μαχαίρωμα του φρουρού του γαλλικού προξενείου στην Τζέντα).
Το twitter αναγκάστηκε να κατεβάσει τα σχόλια του Μαχαθίρ, αφού ο πρώην πρωθυπουργός της Μαλαισίας δικαιολόγησε ακόμη και τη δολοφονία του καθηγητή Σαμουέλ Πατί ως «πράξη τιμωρίας των Γάλλων, που ρίχνουν όλα τα κακά στους μουσουλμάνους».
Ο Μαχαθίρ ήταν μια θλιβερή εξαίρεση στο σύνολο της διεθνούς κοινότητας (Τραμπ, Πούτιν, οι ηγέτες των «27», ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ κ.ά.), που καταδίκασαν απερίφραστα τη βάρβαρη πράξη του ισλαμικού εξτρεμισμού.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr