Το δικαστήριο έκρινε την Πέμπτη τον Zaheer Mahmood, 29 ετών, ένοχο για απόπειρα δολοφονίας και τρομοκρατική συνωμοσία για την επίθεση τον Σεπτέμβριο του 2020, από την οποία τραυματίστηκαν τα δύο θύματα.
Στον Mahmood -ο οποίος έφτασε παράνομα από το Πακιστάν το 2019- θα απαγορευτεί η είσοδος στη Γαλλία μόλις ολοκληρωθεί η ποινή του.
Το δικαστήριο άκουσε ότι όταν ο Μαχμούντ μαχαίρωσε δύο άτομα που έκαναν διάλειμμα για τσιγάρο έξω από τα πρώην γραφεία του Charlie Hebdo, δεν γνώριζε ότι το περιοδικό είχε μετακομίσει μετά τη φονική επίθεση ισλαμιστών στην αίθουσα σύνταξής του τον Ιανουάριο του 2015 που συγκλόνισε τη Γαλλία.
Η επίθεση από δύο ενόπλους με τουφέκια που συνδέονταν με την Αλ Κάιντα και σκότωσαν 12 άτομα, μεταξύ των οποίων οκτώ από το προσωπικό του Charlie Hebdo, έγινε σε αντίποινα για τις ασεβείς γελοιογραφίες του προφήτη Μωάμεθ στο περιοδικό. Οι δράστες σκοτώθηκαν από την αστυνομία.
Οι δολοφονίες προκάλεσαν έντονες παγκόσμιες συζητήσεις για τα όρια της ελευθερίας της έκφρασης και τις ημέρες που ακολούθησαν, εκατομμύρια άνθρωποι διαδήλωσαν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το περιοδικό, κρατώντας στυλό και πινακίδες που δήλωναν “Je Suis Charlie (Είμαι ο Charlie)”.
Πέντε άλλοι Πακιστανοί, ορισμένοι από τους οποίους ήταν ανήλικοι κατά τη στιγμή της επίθεσης, δικάστηκαν μαζί με τον Μαχμούντ με την κατηγορία της τρομοκρατικής συνωμοσίας για υποβοήθηση της δράσης του. Τους επιβλήθηκαν ποινές από τρία έως 12 χρόνια από το δικαστήριο του Παρισιού την Πέμπτη.
Διαμάχη για τις ζωγραφιές του Προφήτη Μωάμεθ
Ο Mahmood είχε επηρεαστεί από τον σκληροπυρηνικό Πακιστανό κληρικό Khadim Hussain Rizvi – ο οποίος ίδρυσε το ισλαμιστικό κόμμα Tehrik-i-Labaik Pakistan – ο επικεφαλής του δικαστηρίου. Το κόμμα υποστηρίζει τους αμφιλεγόμενους νόμους περί βλασφημίας του Πακιστάν, που επισύρουν θανατική ποινή για προσβολή του Ισλάμ και του Προφήτη Μωάμεθ.
Ο Ριζβί, ο οποίος πέθανε από καρδιακή ανακοπή τον Νοέμβριο του 2020, είχε ηγηθεί πορείας διαμαρτυρίας εκείνο τον μήνα στην πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ κατά της απόφασης του Charlie Hebdo να αναδημοσιεύσει τα σκίτσα του που απεικόνιζαν τον Προφήτη Μωάμεθ, με αφορμή την έναρξη της δίκης για τη σφαγή του 2015.
Λευκορωσία: Απειλεί με πυραύλους Oreshnik πανηγυρίζοντας για την 7η θητεία του
Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής ανάκρισης, ο Μαχμούντ είπε ότι οι συγκεκριμένες ζωγραφιές είχαν “τροφοδοτήσει τον θυμό του”, όπως άκουσε το δικαστήριο.
“Θα πάω να επαναστατήσω εναντίον αυτού”, είπε ο Μαχμούντ σε βίντεο που μοιράστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το πρωί της επίθεσης τον Σεπτέμβριο του 2020.
“Στο μυαλό του δεν είχε φύγει ποτέ από το Πακιστάν”, δήλωσε ο δικηγόρος την Τετάρτη, ενώ παραδέχθηκε ότι “κάθε του χτύπημα είχε στόχο να σκοτώσει”.
“Δεν μιλάει γαλλικά, ζει με Πακιστανούς, εργάζεται για Πακιστανούς”, πρόσθεσε ο Gayardon.
Τον Δεκέμβριο του 2020, δικαστήριο του Παρισιού έκρινε 14 άτομα ένοχα για συνέργεια σε μια σειρά επιθέσεων ισλαμιστών μαχητών στη γαλλική πρωτεύουσα τον Ιανουάριο του 2015, μεταξύ των οποίων στα γραφεία του Charlie Hebdo και σε ένα σούπερ μάρκετ κοσσέρ.
Ενώ οι επικριτές του Charlie Hebdo λένε ότι το περιοδικό το παρατραβάει και ότι τα σκίτσα του με τον Προφήτη Μωάμεθ είναι ισλαμοφοβικά, το περιοδικό υπερασπίζεται τον εαυτό του λέγοντας ότι διακωμωδεί όλες τις θρησκείες και διατηρεί στάση υπέρ της ελευθερίας του λόγου και κατά του κατεστημένου.
Σε μια ειδική έκδοση 32 σελίδων που κυκλοφόρησε νωρίτερα αυτό το μήνα, το Charlie Hebdo τίμησε τη σφαγή του 2015 με ένα εξώφυλλο που απεικονίζει έναν άνδρα να κάθεται στον κρόταφο ενός τυφεκίου AK-47 και τη λέξη “Άφθαρτο!”.
“Η σάτιρα έχει μια αρετή που μας βοήθησε να περάσουμε αυτά τα τραγικά χρόνια: την αισιοδοξία. Αν έχεις όρεξη να γελάσεις, έχεις όρεξη να ζήσεις. Το γέλιο, η ειρωνεία και η γελοιογραφία είναι εκφράσεις αισιοδοξίας”, δήλωσε αυτόν τον μήνα ο διευθυντής και σκιτσογράφος του Charlie Hebdo Laurent Sourisseau.
“Ό,τι κι αν συμβεί, δραματικό ή χαρούμενο, η επιθυμία για γέλιο δεν θα εξαφανιστεί ποτέ”, πρόσθεσε ο Sourisseau, γνωστός και ως “Riss”, ο οποίος είναι επιζών των επιθέσεων του 2015.