Ο Γκιουλέν, ένας επιδραστικός μουσουλμάνος κληρικός, κάποτε στενός σύμμαχος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά από το 2013 ορκισμένος αντίπαλος του Τούρκου προέδρου, φέρεται να απεβίωσε την Κυριακή, αφού εισήχθη σε νοσοκομείο της περιοχής όπου κατοικούσε τα τελευταία χρόνια αυτοεξόριστος, όπως ανακοίνωσε μέσω Χ η ιστοσελίδα Herkul, η οποία πρόσκειται στην οργάνωσή του.
Ο Φετουλάχ Γκιουλέν ήταν ο άνθρωπος που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έβλεπε ως ενορχηστρωτή για το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου 2016. Όπως αναφέρουν τα γειτονικά ΜΜΕ ο εξόριστος στις ΗΠΑ ιμάμης, Φετουλάχ Γκιουλέν, αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα υγείας. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Τύπο ο Φετουλάχ Γκιουλέν πέθανε την Κυριακή αλλά ο θάνατός του έγινε γνωστός σήμερα.
Ποιος ήταν ο Φετουλάχ Γκιουλέν
Ο Μοχάμεντ Φετουλάχ Γκιουλέν ήταν Τούρκος ιερέας, πρώην ιμάμης, συγγραφέας και πολιτική μορφή. Ίδρυσε το κίνημα Γκιουλέν (γνωστό ως Χιζμέτ στα τουρκικά). Ο Γκιουλέν είχει αναμειχθεί ενεργά στον κοινωνικό διάλογο για το μέλλον της Τουρκίας και του Ισλάμ στον σύγχρονο κόσμο και δίδασκε τη σχολή χανάφι του Iσλάμ. Ο Γκιουλέν ήταν σύμμαχος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέχρι το 2013, μέχρι τις κατηγορίες για εμπλοκή του στο σκάνδαλο διαφθοράς στην Τουρκία. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τον Φετουλάχ Γκιουλέν ότι κρύβεται πίσω από τις έρευνες για τη διαφθορά.
Θεωρούνταν ο νούμερο ένα εχθρός του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και εγκέφαλος της απόπειρας πραξικοπήματος το 2016. Από τότε η Τουρκία και η πολιτική ηγεσία τον είχε κηρύξει ως persona non grata.
Η οργάνωσή του, ένα τεράστιο δίκτυο πιστών σε κάθε γωνιά του πλανήτη πιστεύεται ότι έχει μία πλούσια ροή χρημάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Τουρκία, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τουλάχιστον 250-300 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Επίσης, η οργάνωση διαθέτει δεκάδες ακίνητα σε πολλές χώρες του κόσμου, από κτήρια που χρησιμεύουν ως μεντεσέδες, μέχρι μαγαζιά και άλλες υποδομές.
Το χρηματικό διακύβευμα ήταν λογικό να βάλει τον εξόριστο ιμάμη σε εξαιρετικά αδύναμη θέση όταν διαπιστώθηκε ανάμεσα στους στενούς τους συνεργάτες ότι ο Φετουλαχ Γκιουλεν πάσχει και από άνοια.
Συρία: Τουλάχιστον 36 νεκροί και 50 τραυματίες σε ισραηλινά πλήγματα στην Παλμύρα
Ομάδες του σκληρού πυρήνα της οργάνωσης από Ευρώπη και Αμερική αμέσως μπήκαν σε κατάσταση μάχης. Το έπαθλο; Η διαχείριση των εκατοντάδων εκατομμυρίων σε πόρους και η ευκαιρία να αναλάβουν τα ηνία μια από τις μεγαλύτερες παραθρησκευτικές οργανώσεις στην Τουρκία και ίσως της πιο διάσημης τουρκικής παραθρησκευτικής οργάνωσης στον κόσμο.
Τον Απρίλιο του 2024, ο Τζεβντέτ Τουρκγιολού, οποίος ήταν υπεύθυνος για την προσωπική φροντίδα του Γκιουλέν, και ο Μουσταφά Οζτζάν, ένας από αυτούς που αυτοπροσδιορίζονται ως βασικοί παράγοντες της υποτιθέμενης απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, ανέλαβαν δράση. Απήγαγαν τον Φετουλαχ Γκιουλεν από το Chestnut Retreat Center, στο Σάιλοσμπεργκ της Πενσυλβάνια, όπου έμενε από το 1999 και τον έκλεισαν σε ένα κρησφύγετο άγνωστο σχεδόν σε όλους.
Τον Ιούνιο του 2024, ο ανιψιός του Γκιουλεν, Εμπουσελεμέ Γκιουλέν δημοσιοποίησε την κρίση στους κόλπους της οργάνωσης, με μια σειρά από αναρτήσεις, στις οποίες έβριζε τον Τουρκγιολού και διατείνετο ότι «είναι παρών» για το μέλλον της οργάνωσης, υπενθυμίζοντας σε όλους τον παλαιό τρόπο λειτουργίας των θρησκευτικών ταγμάτων της οθωμανικής αυτοκρατορίας, στα οποία η συγγένεια με τον υπέρτατο ηγέτη είναι υψίστης σημασίας για τη διαδοχή.
Από την Άγκυρα διαμηνύουν ότι τηρούν στάση αναμονής καθώς ελπίζουν ότι οι «μνηστήρες» θα φαγωθούν μεταξύ τους, αποδυναμώνοντας την οργάνωση, η οποία όπως λέγεται, λόγω του πογκρόμ του Ερντογάν εναντίον τους, έχει πλέον μηδαμινή δυναμική εντός των συνόρων της Τουρκίας.
Ειδήσεις σήμερα
Kατώτατος μισθός: Έρχεται νέα αύξηση την άνοιξη του 2025 – Στα 950 ευρώ από το 2027