Οι υποστηρικτές και η ομάδα της εκστρατείας του πρώην προέδρου στέλνουν το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι αυτήν τη φορά ο Τραμπ είναι πιο προετοιμασμένος, με ολοκληρωμένο πρόγραμμα που δεν θα αφήσει αδιάφορους τους Αμερικανούς. Αυτό υπογραμμίζει και ο Μπράιαν Λάντσα, υπεύθυνος προεκλογικού στρατηγικού σχεδιασμού στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, που βοηθά και τον Τραμπ στον δικό του αγώνα. Ο Λάντσα υποστηρίζει πως το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έχει στο σύνολό του αλλάξει, προωθώντας ένα κράμα συντηρητισμού με λαϊκισμό που έχει απήχηση στην εργατική τάξη που τα βγάζει πέρα δύσκολα, ακόμη και σε ψηφοφόρους των Δημοκρατικών – κατά τη θεωρία του. Με αυτό το μοντέλο πολιτικής «νουθετεί» και τους ανθρώπους του Τραμπ, ο οποίος είναι αποφασισμένος να επανέλθει στον Λευκό Οίκο και ας εκκρεμούν εις βάρος του δίκες, με ορατή την πιθανότητα καταδίκης. Οπως εκτιμάται, ο Τραμπ θα είναι ο de facto υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών όταν θα καθίσει στο εδώλιο στις 4 Μαρτίου, για την εισβολή των οπαδών του στο Καπιτώλιο και την απόπειρα ανατροπής του αποτελέσματος των εκλογών του 2020.
Στο σλόγκαν της εκστρατείας του «MAGA» («Κάνουμε την Αμερική πάλι μεγάλη») έχει προστεθεί τώρα το «Σχέδιο Agenda 47» (με το σκεπτικό ότι θα είναι ο 47ος πρόεδρος αν νικήσει), που περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα για τη δεύτερη θητεία του. «Αυτήν τη φορά είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι», έλεγε ο Λάντσα, τονίζοντας ότι το μεταναστευτικό, η ενέργεια και η συγκρατημένη εξωτερική πολιτική αποτελούν ένα τρίπτυχο των αλλαγών που θέλει να φέρει ο Τραμπ στην Αμερική. Οι αλλαγές που προβλέπουν, πάντως, οι αναλυτές, αν νικήσει ο Τραμπ, θα είναι σαρωτικές, με τεράστιες επιπτώσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό.
ΤΙ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΟΡΩΝ
» Ευρώπη: «Χάος και απειλή για την Ευρώπη θα σημάνει η δεύτερη φορά Τραμπ», ανέφερε η βρετανική εφημερίδα «Guardian», τονίζοντας ότι θα επανέλθει το κλίμα εχθρότητας που επικράτησε καθ’ όλη τη θητεία του και έπρεπε να εκλεγεί ο Μπάιντεν για να αλλάξει η κατάσταση. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο νίκης του Τραμπ τον Νοέμβριο και να μη βρεθεί προ απροόπτου όπως την πρώτη φορά. Ο Τραμπ ήταν ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που συμπεριφέρθηκε στην Ευρώπη εχθρικά, διαλύοντας την «εξαιρετική φιλική και συμμαχική σχέση» που διατηρούσαν όλοι οι προκάτοχοί του με τους Ευρωπαίους ηγέτες. Ακόμη και με τα «εξαδέλφια των ΗΠΑ», τους Βρετανούς, ο Ντόναλντ Τραμπ πάγωσε τις σχέσεις του, ακολουθώντας άλλες πολιτικές από αυτές των συμμάχων (σε Ιράν, Μέση Ανατολή, Ρωσία κ.λπ.).
» Ουκρανία: Θα υπάρξει οπωσδήποτε ένα «δραματικό U-turn» στο θέμα του πολέμου της Ουκρανίας. Ο Τραμπ έχει δηλώσει ξεκάθαρα πως δεν θέλει μεγάλη ανάμιξη σε πολέμους «άλλων» και ότι θα κόψει τη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια στο Κίεβο, γεγονός που θα μεταβάλει τους όρους του πολέμου και την ανάμιξη της Ρωσίας. Η Ευρώπη φοβάται πως αν οι ΗΠΑ (στην περίπτωση που νικήσει ο Τραμπ) γυρίσουν την πλάτη στην Ουκρανία, αυτό θα εκληφθεί από τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, ως «πράσινο φως» στον αναθεωρητισμό και στις επεκτατικές βλέψεις του.
» Μέση Ανατολή: Η ενεργή ανάμιξη των ΗΠΑ στην περιοχή δεν θεωρείται δεδομένη με πρόεδρο τον Τραμπ. Το πιθανότερο είναι πως αν εκλεγεί ο Τραμπ, θα αφήσει ανενόχλητο τον Νετανιάχου (σε περίπτωση που εξακολουθεί να είναι πρωθυπουργός του Ισραήλ) να ξεκαθαρίσει το τοπίο στη Γάζα, χωρίς την παρέμβαση του Λευκού Οίκου.
» ΝΑΤΟ: Επί τέσσερα χρόνια, κατά την πρώτη θητεία Τραμπ, κάθε Σύνοδος του ΝΑΤΟ ήταν μια καταγγελία εκ μέρους των Αμερικανών. Ο Τραμπ θεωρεί ξεπερασμένη την Ατλαντική Συμμαχία και αντιδρά στη μεγάλη χρηματοδότηση.
» Αμερικανική Δημοκρατία: Αντεκδίκηση, τιμωρίες και ενίσχυση των ακραίων θα σηματοδοτήσουν την πιθανή επιστροφή Τραμπ. Ο ίδιος θέλει να τιμωρήσει όσους δικαστές και ανώτερους κρατικούς υπαλλήλους τον παίδεψαν επί τέσσερα χρόνια, με έρευνες και ποινικές διώξεις. Το «κυνήγι μαγισσών» εις βάρος του, που καταγγέλλει, περιμένει με ανυπομονησία να το εξαπολύσει ο ίδιος, ξηλώνοντας πολλές υπηρεσίες, οργανισμούς και πρόσωπα σε θέσεις-κλειδιά, που θεωρεί εχθρικά και συνδεδεμένα με το Δημοκρατικό Κόμμα. Οι αναλυτές προειδοποιούν για νέα πόλωση και κλίμα εκφοβισμού σε καίριες πολιτικές θέσεις και κέντρα λήψης αποφάσεων. Επίσης, προειδοποιούν για ενίσχυση του ακροδεξιού εξτρεμισμού και των ακραίων που γνώρισε ο κόσμος κατά την εισβολή στο Καπιτώλιο.
» Εσωτερική πολιτική: Ο Τραμπ έχει σχέδιο για απομάκρυνση των αστέγων στις παρυφές των πόλεων, εισαγωγή στα σχολεία των «πατριωτικών αξιών» και υιοθέτηση νέου μεταναστευτικού νόμου, που θα περιορίσει τις αιτήσεις ασύλου, καθώς οι μετανάστες χωρίς έγγραφα δεν θα περνούν τα αμερικανικά σύνορα.
Mπλέικ Λάιβλι: Μηνύει συμπρωταγωνιστή της - Τον κατηγορεί για σεξουαλική παρενόχληση
Το «Πρώτα η Αμερική» τρομάζει την Ευρώπη
Σαν «σενάριο καταστροφής» αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές ελίτ την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Σε πρόσφατη συνέντευξη στο κρατικό δίκτυο France 2, η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ μίλησε για «ξεκάθαρη απειλή», ενώ τον περασμένο μήνα ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρο πρότεινε το δέον γενέσθαι από το έδρανα της Ευρωβουλής: «Αν επικρατήσει το “Πρώτα η Αμερική”, τότε πρέπει να σκεφτούμε όσο ποτέ τη λύση “Η Ευρώπη [πρέπει να τα βγάλει πέρα] μόνη της”».
Ενας έμπειρος ευρωπαϊστής της θεωρίας και της πράξης, ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ, παρέθεσε χωρίς περιστροφές τις συνέπειες για την Ευρώπη και τον κόσμο ενός Trump 2.0, σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στο think tank Eυρωπαϊκό Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων (ECFR): «Οι ΗΠΑ θα εγκαταλείψουν την πολιτική για την κλιματική αλλαγή και θα επεκτείνουν τις επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα. Το ΝΑΤΟ θα περιέλθει -στην καλύτερη περίπτωση- σε νάρκη. Θα υπάρξουν εγκάρδιες συναντήσεις με τα φιλαράκια, Πούτιν και Ορμπαν. Οι εμπορικοί πόλεμοι θα οξυνθούν».
Το πρόβλημα της ευρωπαϊκής άμυνας και η εγκατάλειψη της ηπείρου στις ορέξεις του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι η μεγαλύτερη ανησυχία των αναλυτών. Η διευθύντρια του Γερμανικού Ταμείου Μάρσαλ, Σούντα Νταβίντ-Βιλπ, επισήμανε πως η Ευρώπη πρέπει επειγόντως να ενισχύσει τη συμβατική αποτρεπτική της ισχύ, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τα ζέοντα προβλήματα στην άμεση γειτονιά της. Mια έμμεση πλην σαφής αναφορά σε Γάζα και Ερυθρά. Ακόμη τόνισε ότι η Ευρώπη οφείλει να ενισχύσει τους οικονομικούς δεσμούς της με την Ασία, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ένα νέο κύμα προστατευτισμού από τον Λευκό Οίκο.
Ολοι λοιπόν, συμφωνούν ότι πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα σε πολύ μικρό διάστημα, κάτι πρακτικά ανέφικτο. Ο χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Γιούργκεν Χαρτ κατηγόρησε την κεντροαριστερή κυβέρνηση της χώρας του ότι είναι εντελώς απροπαράσκευη για μια δεύτερη θητεία του Ρεπουμπλικανού ηγέτη. «Κάναμε πολύ λίγα για να βοηθήσουμε τον Τζο Μπάιντεν τα τρία τελευταία χρόνια. Δεν προσπαθήσαμε να αναπτύξουμε μια συνεκτική στρατηγική για την Κίνα ούτε τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας για αύξηση των αμυντικών δαπανών. Μόνο ο πόλεμος στην Ουκρανία μας ξεκούνησε κάπως».
Σε αυτόν τον τομέα οι Ευρωπαίοι κουβαλάνε τραυματικές μνήμες από την πρώτη θητεία Τραμπ. Το 2019 κατηγόρησε την Ευρώπη ότι «μας μεταχειρίζεται χειρότερα κι από την Κίνα». Σε αρκετές περιπτώσεις απείλησε με αποχώρηση των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ ή διακοπή της χρηματοδότησής του, ενώ κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει την «παγωμένη» επίσκεψη της Ανγκελα Μέρκελ στον Λευκό Οίκο, όπως και το σοκ μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από τις διεθνείς συμφωνίες για το Ιράν και την Κλιματική Αλλαγή.
Πρόσφατα ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν αποκάλυψε στο Ευρωκοινοβούλιο ένα περιστατικό του 2020. Ο Αμερικανός πρόεδρος «κέρωσε» την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ξεκαθαρίζοντάς της ότι «αν η Ευρώπη δεχθεί επίθεση, ποτέ δεν θα έλθουμε να σας βοηθήσουμε και να σας στηρίξουμε». Για τέσσερα χρόνια έμεινε σιωπηλός, αλλά γνώμη δεν άλλαξε. Ερωτηθείς τον Ιανουάριο αν επί μιας νέας προεδρίας του οι ΗΠΑ θα στηρίξουν στρατιωτικά τους Ευρωπαίους εταίρους στο ΝΑΤΟ, απάντησε σαδιστικά: «Εξαρτάται αν θα μας φερθούν σωστά».
ΤΡΑΜΠ-ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ΕΝΑ ΕΙΔΥΛΛΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ
Αν ο «φίλος της Ελλάδας» Τζο Μπάιντεν υπέκυψε στις τουρκικές πιέσεις για τα F-16, φανταστείτε τι θα κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ, που δεν έκρυψε ποτέ τις αδελφικές του σχέσεις με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι το μότο που ακούγεται τελευταία από Ελληνες διπλωμάτες και αναλυτές.
Φυσικά η αμερικανική εξωτερική πολιτική έχει σταθερές, αλλά η περίπτωση του Χένρι Κίσινγκερ έδειξε ότι καθοριστικό ρόλο παίζουν ενίοτε και τα πρόσωπα. Αυτό επιβεβαιώθηκε περίτρανα στην περίπτωση του Τραμπ, που μέσα στην πρώτη του τετραετία έδωσε πράσινο φως στον Ερντογάν να εισβάλει και να καταλάβει εδάφη στη βόρεια Συρία, προδίδοντας τους πιστότερους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή, τους Κούρδους.
Το «αδελφικό ειδύλλιο» (bromance) Τραμπ-Ερντογάν όχι μόνο δεν διαταράχθηκε εξαιτίας της σχεδόν δίχρονης ομηρίας του Αμερικανού πάστορα Αντριου Μπράνσον, αλλά μάλλον ενισχύθηκε. Μετά την απελευθέρωση του Αμερικανού ιερέα το 2018 (χωρίς ο Ερντογάν να πάρει σε αντάλλαγμα τον ιμάμη Γκιουλέν, φερόμενο εγκέφαλο του πραξικοπήματος του 2016), ο Αμερικανός πρόεδρος… ευχαρίστησε τον «φίλο του» για τη συνεργασία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άκουσε έκπληκτος τον Τραμπ να τον ρωτάει «Τι θα κάνει η Ελλάδα αν χάσει έναν πόλεμο με την Τουρκία» προασπιζόμενη τα κυριαρχικά της δικαιώματα! Ο Ελληνας πρωθυπουργός απάντησε φυσικά «Δεν θα χάσουμε, κύριε πρόεδρε», αλλά το μήνυμα ήταν σαφές. Στο αποκορύφωμα της κρίσης των ελληνοτουρκικών και ευρωτουρκικών σχέσεων, το 2020, ο Τραμπ αποκάλυψε ότι ο Μακρόν και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες τον παρακάλεσαν να πάρει έστω και ως ιδιώτης στο τηλέφωνο τον Ερντογάν επειδή «είναι ο μόνος που ακούει». Σημειώνεται ακόμη ότι ο Τραμπ έχει χαρακτηρίσει τον Ερντογάν ως «έναν από τους παίκτες της παγκόσμιας σκακιέρας» και τον συνεχάρη με ενθουσιασμό για την πρόσφατη νίκη του στις τουρκικές εκλογές.
Είναι γεγονός ότι μια από τις αιτίες του «ρομάντσου» είναι τα δύο πολυώροφα ακίνητα του Τραμπ στην Κωνσταντινούπολη. Οπως και να έχει, ο πρώην σύμβουλος ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, έχει αποκαλύψει σε βιβλίο του ότι ο Ερντογάν ζητούσε συχνά χάρες από τον Τραμπ σε προσωπικό επίπεδο και αξιοποιούσε τη στενή σχέση τους για να προωθεί τα συμφέροντα της Τουρκίας.
O προστατευτισμός επιστρέφει στην οικονομία
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones στο χρηματιστήριο έσπασε προ ημερών το φράγμα των 38.000 μονάδων για πρώτη φορά στην ιστορία του. Τα ποσοστά ανεργίας στις ΗΠΑ συρρικνώνονται, άλλοι οικονομικοί δείκτες έχουν θετικό πρόσημο και ο Ντόναλντ Τραμπ πανηγυρίζει την επιτυχία του.
«Οι επενδυτές βλέπουν ότι έρχομαι και η οικονομία θα εκτοξευτεί», έγραψε με το απαράμιλλο ύφος του στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης. Οι απόψεις για τη διαχείριση της οικονομίας κατά τη θητεία του και το προεκλογικό οικονομικό του πρόγραμμα σήμερα διίστανται. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση της «New York Times», το 59% των ερωτηθέντων δήλωσε πως τον εμπιστεύεται περισσότερο σε θέματα οικονομίας. Οικονομολόγοι επιχειρηματολογούν πως θα φέρει την καταστροφή στην αμερικανική και διεθνή οικονομία.
Στη σύνοδο του Νταβός σε πηγαδάκια μεγαλοπαράγοντες της αμερικανικής οικονομίας έλεγαν πως η καταστροφολογία δεν είναι εποικοδομητική και ο Τραμπ είναι μάλλον σκύλος που γαβγίζει και δεν δαγκώνει.
Ο Τζέιμι Ντάιμον, διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, αν και δωρητής της εκστρατείας της Νίκι Χέιλι, δήλωσε δημοσίως πως «Ο Τραμπ τα πήγε αρκετά καλά στην οικονομία. Αν εκλεγεί, δεν θα έρθει η συντέλεια του κόσμου».
Το μόνο βέβαιο μέχρι στιγμής είναι πως αν ο Τραμπ επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, μαζί του θα επιστρέψει στο φουλ και ο προστατευτισμός στην εμπορική πολιτική των ΗΠΑ έναντι των άλλων χωρών. Μιλά για επιβολή δασμών 10% σε όλες τις εισαγωγές στις ΗΠΑ. Πρόκειται για την πιο «προστατευτική» ατζέντα εδώ και έναν αιώνα, «ετοιμαστείτε για Εμπορικούς Πολέμους Τραμπ 2», σχολιάζει ο Τύπος.
Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Επιχειρήσεων προβλέπει άνοδο πληθωρισμού και κόστος 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις στις ΗΠΑ.
Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στο CNN είπε πως η Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμάζεται για ενδεχόμενες απειλές για την οικονομία της -συμπεριλαμβανομένης νέας επιβολής δασμών στο εμπόριο ΗΠΑ-Ε.Ε.- και «δύσκολες αποφάσεις», αν εκλεγεί ο Τραμπ.
Οι διατλαντικές σχέσεις δοκιμάστηκαν κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του, κυρίως λόγω της εμπορικής διαμάχης μεταξύ Ουάσιγκτον και Βρυξελλών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έφτασαν να επιβάλουν δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο της Ε.Ε. και η Ε.Ε. απάντησε με δασμούς σε προϊόντα των ΗΠΑ αξίας 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από μοτοσικλέτες μέχρι ουίσκι και τζιν.
ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΟΙ
Ισως αποσυρθεί η Νίκι Χέιλι αν χάσει και στη Νότια Καρολίνα
«Η Νίκι Χέιλι μάχεται, αλλά πλέον είναι το κόμμα του Τραμπ» γράφει το BBC, που σκιαγραφεί ένα πολιτικό τετελεσμένο. Η πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ επί προεδρίας Τραμπ -παρότι έχασε τις πρώτες δύο αναμετρήσεις- ξεκαθαρίζει πως «ο πόλεμος δεν τελείωσε». Το επόμενο στοίχημα για τη Χέιλι ίσως είναι το πιο καθοριστικό, καθώς πιθανότατα θα καθορίσει αν θα συνεχίσει ή όχι την κούρσα για τη διεκδίκηση του χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων.
Το πεδίο της μάχης είναι η Νότια Καρολίνα όπου θα διεξαχθούν εκλογές στις 24 Φεβρουαρίου. Η ίδια θεωρεί ότι έχει πλεονέκτημα στην πολιτεία από όπου κατάγεται και έχει διατελέσει κυβερνήτης. Εχει δαπανήσει χρόνο και χρήμα για να εξασφαλίσει την ψήφο των ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων, κυρίως των μετριοπαθών. Ομως, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο Ντόναλντ Τραμπ οδεύει σε τρίτη νίκη.
Οπως σημειώνουν οι «New York Times», μια ήττα στη Νότια Καρολίνα θα ήταν επιζήμια για τις όποιες ελπίδες της για μια μελλοντική εκστρατεία για τον Λευκό Οίκο. Από την άλλη πλευρά, αν κέρδιζε εκεί, θα μπορούσε να το παρουσιάσει ως μια ανατροπή του Τραμπ και θα την πλάσαρε σε καλύτερη θέση μάχης. Η ίδια ξεκαθάρισε πως δεν εγκαταλείπει, ωστόσο πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν πως θα επανεξετάσει τη στάση της σε ενδεχόμενη ήττα, όπως έκανε ο Ρον ντε Σάντις που υποχώρησε μετά τη δεύτερη θέση στην Αϊόβα.
Η Χέιλι έχει εντείνει τις επιθέσεις της κατά του Τραμπ τους τελευταίους μήνες, επικεντρώνοντας τη ρητορική της στην ηλικία και στη διανοητική του ικανότητα. Σε περίπτωση όμως που αποσυρθεί άμεσα, όπως γράφει ο αμερικανικός Τύπος, θα αποφύγει το εχθρικό κλίμα από τους υποστηρικτές του Τραμπ ή τουλάχιστον των ρεπουμπλικάνων που θέλουν να συσπειρωθούν στην υποψηφιότητα Τραμπ. Ταυτόχρονα θα μπορούσε να προετοιμαστεί καλύτερα και να ανασυγκροτηθεί για μια νέα υποψηφιότητα το 2028, για την περίοδο Haley 2.0.
Οι Δημοκρατικοί ελπίζουν στη… Μισέλ Ομπάμα
Για πρώτη φορά ύστερα από πολλές δεκαετίες το Δημοκρατικό Κόμμα βρίσκεται σε μεγάλη περιδίνηση και εσωτερική αναζήτηση ψάχνοντας απάντηση στο ερώτημα: «Ποιος υποψήφιος μπορεί να ανακόψει την πορεία του Τραμπ;».
Πολλά στελέχη των Δημοκρατικών έχουν τη βεβαιότητα πως αυτός δεν είναι ο νυν πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που θα κλείσει τα 82 του χρόνια το ερχόμενο φθινόπωρο. Λόγω ηλικιακής και πολιτικής φθοράς, θεωρείται, από μεγάλη μερίδα του κόμματος, ακατάλληλος να πλήξει τον ασυγκράτητο και χωρίς όρια, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δεν θα αντιμετωπίσει σοβαρά εμπόδια στις προκριματικές εκλογές για την εξασφάλιση του χρίσματος των Ρεπουμπλικανών.
«Ο Μπάιντεν έπρεπε να αποφασίσει ο ίδιος να είναι πρόεδρος μίας θητείας. Θα κέρδιζε τον σεβασμό…», έγραψε πρόσφατα ο «Economist», προεξοφλώντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν μπορεί να νικήσει τον Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου. Αν και έχουν επικρατήσει η γκρίνια και η εσωστρέφεια στο κόμμα των Δημοκρατικών για τα πρόσωπα που είναι ικανά να εμποδίσουν τον Τραμπ, δεν φαίνεται να υπάρχει μέχρι στιγμής σαφής κίνηση, ώστε να προταθεί άλλη υποψηφιότητα, εκτός του Μπάιντεν, κι ας είναι ο πιο αντιδημοφιλής πρόεδρος (με δημοφιλία στο 39%).
Η αβεβαιότητα, που έχει καταλάβει τους Δημοκρατικούς για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές, έχει στρέψει πρωτοκλασάτα στελέχη να στρέφουν τις ελπίδες τους στη Μισέλ Ομπάμα, την πρώην πρώτη κυρία, η οποία φέρεται ικανή να αντιμετωπίσει τον Τραμπ, αν, φυσικά, θελήσει να αφήσει τη χαλαρότητα της ιδιωτικής ζωής και τις συγγραφικές ασχολίες της. Ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι ο Μπάιντεν δεν μπορεί να νικήσει τον Τραμπ στις έξι αμφίρροπες Πολιτείες (swing States), που συνήθως κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών, ο σκεπτικισμός στους Δημοκρατικούς έχει ενταθεί. Ειδικοί στον προεκλογικό σχεδιασμό εντός του Δημοκρατικού Κόμματος ποντάρουν στην ενίσχυση της πόλωσης όσο πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές και στο «αίσθημα αντι-Τραμπ», που βοήθησε τον Μπάιντεν να νικήσει το 2020.
Απτόητος
Από την άλλη πλευρά, ούτε οι ποινικές διώξεις για πολύ σοβαρά αδικήματα εις βάρος του Τραμπ δεν φαίνεται να πτοούν τους οπαδούς του. Ο Τραμπ κέρδισε -χωρίς μάλιστα να εμφανιστεί σε προεκλογικά ντιμπέιτ- τις προκριματικές εκλογές σε Αϊόβα και Νιου Χάμσαϊρ, οδηγώντας σε παραίτηση από την κούρσα του χρίσματος τον πολύφερνο Ρον ΝτεΣάντις, που μέχρι πρότινος φαινόταν ως μεγάλη απειλή για τον πρώην πρόεδρο. Ούτε η απόφαση του δικαστηρίου του Κολοράντο εις βάρος της υποψηφιότητάς του φαίνεται να απειλεί τον Τραμπ, που έκανε χοντροκομμένα αστεία εις βάρος της εσωκομματικής αντιπάλου του, Νίκι Χέιλι, η οποία αμφισβήτησε την πνευματική διαύγεια ενός 77χρονου υποψηφίου. Ο Τραμπ είπε ότι αισθάνεται «πιο οξυδερκής» απ’ ό,τι ήταν πριν από 20 χρόνια!
Παραδόξως, οι υποστηρικτές του Τραμπ δεν ενοχλούνται από την ηλικία του, παρά το γεγονός ότι είναι μόλις τέσσερα χρόνια μικρότερος από τον «γηραιό» Μπάιντεν. Αναλυτές, ωστόσο, τονίζουν ότι η αναμέτρηση ανάμεσα σε δύο ηλικιωμένους και φθαρμένους πολιτικά υποψηφίους θα απομακρύνει πολλούς ψηφοφόρους από την κάλπη (το 18% δηλώνει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει κανέναν από τους δύο).
Δεν ανοίγει τα χαρτιά της η Μισέλ, παρά τις πιέσεις
Στο χρηματιστήριο των πιθανών υποψηφίων του Δημοκρατικού Κόμματος -στην υποθετική περίπτωση που αποσυρθεί ο πρόεδρος Μπάιντεν ή αντικατασταθεί- το όνομα της Μισέλ Ομπάμα συγκεντρώνει τα μεγαλύτερα ποσά. Πολλοί Δημοκρατικοί δεν διστάζουν να εκφράσουν ανοιχτά την υποστήριξή τους στην 59χρονη πρώην πρώτη κυρία, που κρατά πολύ ψηλά τον πήχη της δημοφιλίας στην Αμερική. Aλλοι πιθανοί υποψήφιοι, όπως η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, θεωρούνται λιγότερο ικανοί να σταματήσουν τον Τραμπ.
Το όνομα της Μισέλ Ομπάμα έχει προταθεί κι άλλες φορές από στελέχη των Δημοκρατικών, ωστόσο οι συζητήσεις σταματούσαν, καθώς η πρώην πρώτη κυρία έχει αποκλείσει στο παρελθόν οποιαδήποτε ανάμιξή της με την πολιτική. Ορισμένα στελέχη των Δημοκρατικών δεν υποχωρούν και πιστεύουν πως θα κάμψουν τις αντιστάσεις της κ. Ομπάμα. Στους επίμονους συγκαταλέγεται και ο Ντέιβιντ Αξελροντ, υπεύθυνος προεκλογικού σχεδιασμού της εκστρατείας του Μπαράκ Ομπάμα. Ο Αξελροντ, ο οποίος θεωρείται από τους πιο επιτυχημένους στον τομέα του και εξακολουθεί να διαμορφώνει τη στρατηγική των Δημοκρατικών, προειδοποίησε πως αν το κόμμα θέλει τη νίκη, θα πρέπει να βρει ένα πρόσωπο με μεγάλη δημοφιλία και ο Τζο Μπάιντεν να κάνει πίσω και να μην επιμείνει στην υποψηφιότητά του.
Οι δηλώσεις του έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς θεωρείται ο «αρχιτέκτονας» της ιστορικής εκλογής του πρώτου μαύρου προέδρου στην ιστορία των ΗΠΑ και ίσως οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις του να προετοιμάζουν το έδαφος για την υποψηφιότητα της Μισέλ Ομπάμα. Πάντως, δημοσκοπήσεις, που έγιναν για τον καλύτερο υποψήφιο των Δημοκρατικών, έδειξαν ότι η Μισέλ Ομπάμα θα μπορούσε να συγκεντρώσει ποσοστό 48% έναντι του Μπάιντεν, που θα έπαιρνε 36% στις προκριματικές εκλογές του Δημοκρατικού Κόμματος, αν δήλωνε την υποψηφιότητά της για το χρίσμα.
Πρόσφατα, η εφημερίδα «New York Post» ανέφερε πως ο πρόεδρος Μπάιντεν δεν έχει τη φυσική και πνευματική ικανότητα να φέρει εις πέρας την προεκλογική εκστρατεία, ενώ η πρώην πρώτη κυρία θεωρείται ακόμη και από τους Ρεπουμπλικανούς «πολύ δυνατό χαρτί» στην προεδρική κούρσα, που έχουν αρχίσει να προσμετρούν την πιθανή υποψηφιότητα της Μισέλ Ομπάμα.