Η τριμερής σύνοδος κορυφής της Παρασκευής στο Βερολίνο έρχεται στον απόηχο της συνάντησης μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και των Πολωνών ηγετών στην Ουάσινγκτον, λίγο μετά την ανακοίνωση από τον Μπάιντεν ενός έκτακτου πακέτου έκτακτης ανάγκης για την Ουκρανία.
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι είναι πολύ σημαντικό να συναντηθούν οι τρεις χώρες του λεγόμενου «Τριγώνου της Βαϊμάρης», για να συζητήσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Σολτς δήλωσε: «Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να οργανώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερη υποστήριξη για την Ουκρανία».
Ο Σολτς τόνισε ότι το «Τρίγωνο της Βαϊμάρης» – ένα διπλωματικό σχήμα για τη συνεργασία Γαλλίας, Γερμανίας και Πολωνίας που καθιερώθηκε το 1991 – είναι ένα σημαντικό σχήμα για πολιτικές ανταλλαγές.
Η Πολωνία, ένας από τους πιστότερους συμμάχους της Ουκρανίας, έχει επανειλημμένα παροτρύνει τους δυτικούς εταίρους της να αυξήσουν τις δαπάνες τους για στρατιωτική βοήθεια, καθώς το Κίεβο αποκρούει την εισβολή της Ρωσίας.
Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας πρέπει να δώσουν “ώθηση” στην υποστήριξή τους, δήλωσε ο Μακρόν στη σύνοδο κορυφής του Παρισιού
Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε αργά το βράδυ της Τρίτης από την Ουάσινγκτον στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα TVP: «Κατά τη γνώμη μου, αυτές οι τρεις πρωτεύουσες έχουν το καθήκον και τη δύναμη να κινητοποιήσουν όλη την Ευρώπη, για να παράσχουν στην Ουκρανία νέα βοήθεια.
Γάζα: Τουλάχιστον 28 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σήμερα σε διάφορα ισραηλινά πλήγματα
Γαλλία – Ιταλία για την ανάπτυξη στρατευμάτων στην Ουκρανία
Την ίδια στιγμή, αντίθετες είναι οι θέσεις Γαλλίας και Ιταλίας αναφορικά με την ανάπτυξη δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία: η Γαλλία δεν αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο με σκοπό να μην νικήσει ο Πούτιν στον πόλεμο, η Ιταλία αποκλείει την αποστολή στρατευμάτων καθώς επιθυμεί ειρήνη.
Τα παραπάνω προκύπτουν από δηλώσεις του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν και Ιταλού υπουργού Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι. Ο τελευταίος, με δηλώσεις του στον τηλεοπτικό όμιλο Μπερλουσκόνι, αποκλείει το ενδεχόμενο να αποστείλει η χώρα του στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανία με το πρόσχημα ότι επιθυμούν ειρήνη.
«Αποκλείω το ενδεχόμενο να στείλουμε στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανία, διότι εμείς επιθυμούμε την ειρήνη, θέλουμε να υπάρξει διαπραγμάτευση, αλλά δεν θέλουμε να πάμε σε πόλεμο με την Ρωσία», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών. Όπως προσέθεσε, «το έχει κάνει σαφές, άλλωστε, και ο συνάδελφός μου, ο υπουργός Άμυνας Γκουίντο Κροζέτο. Ούτε που το σκεφτόμαστε να στείλουμε δυνάμεις μας πολεμήσουν. Η Ιταλία βοηθά την Ουκρανία, ώστε να είναι σε θέση να αμυνθεί».
Μακρόν: Δεν αποκλείουμε την ανάπτυξη στρατευμάτων στην Ουκρανία
Στο μεταξύ, σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Γάλλος πρόεδρος στα τηλεοπτικά δίκτυα TF1 και France 2, επανέλαβε ότι δεν αποκλείει την ανάπτυξη δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία προκειμένου να αποτραπεί η νίκη της Ρωσίας στον πόλεμο που μαίνεται για πάνω από δυο χρόνια.
Όπως ο Μακρόν υπογράμμισε, «αν θέλουμε να επιτύχουμε ειρήνη στην Ουκρανία, δεν μπορούμε να είμαστε αδύναμοι. Πρέπει να εξετάσουμε την κατάσταση με νηφαλιότητα και να πούμε με αποφασιστικότητα, βούληση και θάρρος πως είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε τα απαραίτητα μέσα ώστε να επιτύχουμε τον στόχο μας, η Ρωσία να μην νικήσει στον πόλεμο», αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ επικαλούμενο το dpa.
Επιχειρηματολογώντας, ο Μακρόν είπε ότι καθώς η Ρωσία δεν βάζει όρια στον πόλεμο που διεξάγει από το Φεβρουάριο του 2022 εναντίον της Ουκρανίας, η Δύση δεν μπορεί να επιβάλλει αυτή όρια στην υποστήριξή της στο Κίεβο. Προσθέτοντας ότι «ο μοναδικός υπεύθυνος θα είναι το καθεστώς στο Κρεμλίνο – όχι εμείς. Δεν θα επιτεθούμε ποτέ, δεν θα πάρουμε τέτοια πρωτοβουλία, η Γαλλία είναι δύναμη ειρήνης».
Στο μεταξύ, «αν η Ρωσία νικούσε, οι ζωές των Γάλλων θα άλλαζαν. Δεν θα είχαμε πλέον ασφάλεια στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο κ. Μακρόν, για τον οποίο η επεκτατική πολιτική του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα σταματούσε στην Ουκρανία. «Το να θέλεις ειρήνη σήμερα σημαίνει να μην αφήσεις την Ουκρανία να αποτύχει», κατά την άποψή του.
Οι δηλώσεις του αρχηγού του γαλλικού κράτους έρχονται τρεις εβδομάδες μετά τις αρχικές δηλώσεις του για το ενδεχόμενο να αναπτυχθούν δυτικά στρατεύματα στην ουκρανική επικράτεια —με άλλα λόγια να εμπλακεί άμεσα το NATO στον πόλεμο— προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων εντός και εκτός Γαλλίας.
Κυριάκος Μητσοτάκης από Παρίσι: Δεν τίθεται θέμα αποστολής δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία
Ξεκάθαρη είναι και η θέση της Ελλάδας αναφορικά με την αποστολή δυνάμεων στην Ουκρανία. Όπως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ξεκαθαρίσει από το Παρίσι, όπου είχε βρεθεί τον Φεβρουάριο 2024 για τη Διάσκεψη που είχε διοργανώσει ο Εμανουέλ Μακρόν, «θέλω να διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αποστολής δυνάμεων, ευρωπαϊκών δυνάμεων του ΝΑΤΟ εντός της Ουκρανίας».