Ο τελευταίος αναφέρθηκε στις «εποικοδομητικές συζητήσεις» του ειδικού αντιπρόσωπου του Τραμπ για την Ουκρανία αντιστρατήγου ε.α., Κιθ Κέλογκ, (ήταν δύο ημέρες στο Κίεβο για εκτενείς συζητήσεις με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και αποχώρησε ακυρώνοντας τη χθεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου), αλλά και σε όσα συζητηθήκαν και προβλημάτισαν πολύ τους Ευρωπαίους στην 61η Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο, που έλαβε χώρα το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Ο Ουόλτς προέτρεψε τα ευρωπαϊκά κράτη να αναλάβουν «πιο ενεργό ρόλο» στη διασφάλιση της ασφάλειας της Ουκρανίας. Χαρακτηριστικά, δήλωσε: «Καλωσορίζουμε την Ευρώπη. Ζητάμε εδώ και χρόνια από εκείνη να ενισχύσει και να συνεισφέρει περισσότερο, όχι μόνο στη δική της άμυνα, αλλά και στην άμυνα της Ουκρανίας».
Πριν από τα ταξίδια τους, ο Μακρόν και ο Στάρμερ μίλησαν με τον Ζελένσκι, ο οποίος τόνισε την ανάγκη για ισχυρές εγγυήσεις ασφάλειας για τη διασφάλιση της διαρκούς ειρήνης στην Ευρώπη. Οι Γάλλοι και οι Βρετανοί συνεργάζονται εδώ και μήνες και δηλώνουν ότι σε περίπτωση υπογραφής ανακωχής οι χώρες τους θα συνδράμουν με στρατιωτικές δυνάμεις σε υποστήριξη του Κιέβου.
Στις βαλίτσες Μακρόν και Στάρμερ θα περιλαμβάνεται κι ένα σχέδιο που εκπονούν από κοινού για τη δημιουργία αμυντικής ομπρέλας για την Ουκρανία έπειτα από την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου, όπως αποκάλυψαν χθες το Bloomberg και οι «Financial Times». Οι δύο ηγέτες θα προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν την έγκριση του Τραμπ, καθώς η Ρωσία επανέλαβε και χθες πως δεν θα δεχθεί στρατιώτες κρατών-μελών του ΝΑΤΟ στην αυλή της, ενώ η Ουκρανία ζητεί μεγαλύτερη στήριξη έπειτα από τις αλλεπάλληλες «ψυχρολουσίες» από τον πλανητάρχη και τους αυλικούς του.
Το γαλλοβρετανικό σχέδιο προβλέπει την ανάπτυξη ευρωπαϊκών στρατιωτικών δυνάμεων, που θα αναλάβουν να επιτηρήσουν την εφαρμογή μιας μελλοντικής συμφωνίας, σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα οποία επικαλούνται καλά πληροφορημένες πηγές σε Παρίσι και Λονδίνο. Κύριο ρόλο θα έχουν οι αεροπορικές δυνάμεις, ενώ περίπου 30.000 στρατιώτες θα αναπτυχθούν σε μεγάλα αστικά κέντρα, λιμάνια, πυρηνικούς σταθμούς και άλλες κρίσιμες υποδομές της Ουκρανίας.
Ολα αυτά, βέβαια, θα συμβούν εάν και οι Ευρωπαίοι δεσμευθούν για τους απαιτούμενους ανθρώπινους πόρους και τα κονδύλια, σημειώνουν αναλυτές. Αμφιβολίες διατυπώνονται και για το κατά πόσο το σχέδιο Μακρόν και Στάρμερ θα ενθουσιάσει τον Ζελένσκι, ο οποίος επανειλημμένα έχει δηλώσει πως απαιτείται η ανάπτυξη μιας ειρηνευτικής δύναμης τουλάχιστον 100.000 στρατιωτών για να λειτουργήσει με την παρουσία της αποτρεπτικά απέναντι στη Μόσχα, που ενδέχεται να σχεδιάσει νέες επιθετικές ενέργειες μελλοντικά.
Για την ώρα, οι Ευρωπαίοι υψώνουν ασπίδα προστασίας στον Ζελένσκι για τα πυρά που δέχεται από τον Τραμπ. Μετά τη σύμπλευση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει στήσει στον τοίχο τα τελευταία 24ωρα τον Ουκρανό ηγέτη. Του χρεώνει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για το ξέσπασμα «ενός πολέμου που ήξερε πως δεν μπορεί να κερδίσει κι όμως επέμεινε στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ προκαλώντας τη ρωσική αντίδραση». Προχθές, έφτασε στο σημείο να αποκαλεί τον Ζελένσκι δικτάτορα που δεν κάνει εκλογές.
Χθες, ο Τραμπ δήλωσε πως η Ρωσία κρατά πλέον τα χαρτιά στις διαπραγματεύσεις και θα κρίνει τη λήξη του πολέμου και κατηγόρησε τον Ζελένσκι ότι προσέβαλε τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ, ο οποίος επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα το Κίεβο για να συζητήσει την πρόταση της Ουάσιγκτον για συμφωνία εκμετάλλευσης πολύτιμων ορυκτών της Ουκρανίας αξίας 500 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ ως αντάλλαγμα για την αμερικανική βοήθεια στο Κίεβο. «Ο Ζελένσκι κοιμόταν και άφησε τον Μπέσεντ να περιμένει», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Στην ίδια γραμμή, χθες ο Ουόλτς συνέστησε στον Ζελένσκι «να ρίξει τους τόνους της κριτικής προς την Ουάσιγκτον» και να υπογράψει τη συμφωνία για τα ορυκτά, καθώς ο Ουκρανός ηγέτης τόλμησε να δηλώσει πως «ο Τραμπ ζει σε μια φούσκα ρωσικής παραπληροφόρησης». Σε ακόμη πιο υψηλούς τόνους, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς, με ανάρτησή του στο Χ, απάντησε σε όσους επικρίνουν ως υποχωρητική τη στάση Τραμπ έναντι του Πούτιν. «Αφήστε τις ηθικοπλαστικές αηδίες. Η Ρωσία έχει το πλεονέκτημα και η Ουκρανία με τη Δύση δεν έχουν περιθώριο νίκης», έγραψε.
ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ
Η Ευρωπαϊκή Ενωση στο πλευρό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Την προσεχή Δευτέρα, ανήμερα της τρίτης επετείου της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, θα βρεθούν στο Κίεβο, όπως ανακοινώθηκε χθες από τις Βρυξέλλες. «Θα ταξιδέψουμε για να επαναβεβαιώσουμε τη στήριξη της Ευρώπης προς τον ηρωικό λαό της Ουκρανίας και τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο Ζελένσκι», δήλωσε ο Κόστα. Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, επίσης ανακοίνωσε πως θα βρίσκεται τη Δευτέρα στο Κίεβο για τον ίδιο λόγο. Παράλληλα, χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διά στόματος του εκπροσώπου Τύπου Στέφαν ντε Κεερσμέκερ, υπογράμμισε πως «η Ουκρανία είναι μια δημοκρατία, ενώ η Ρωσία του Πούτιν όχι». Είχαν προηγηθεί πολλές ανάλογες δηλώσεις από Ευρωπαίους ηγέτες, όπως ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, που χαρακτήρισαν απαράδεκτες και επικίνδυνες τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης στάθηκαν επίσης στο πλευρό του Ζελένσκι, τονίζοντας πως εν καιρώ πολέμου κάλπες δεν στήνονται.