Ο αριθμός των εκτελέσεων το 2023 είναι ο υψηλότερος από το 2015, είναι αυξημένος κατά 48% από το 2022 και κατά 172% από το 2021, τονίζει η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που καλεί τη διεθνή κοινότητα να λάβει μέτρα προκειμένου να «τερματιστεί το φρικιαστικό κύμα εκτελέσεων».
Τάση που συνεχίζεται καθώς μέχρι στιγμής το 2024 έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 95 εκτελέσεις, υπογραμμίζει δελτίο Τύπου που συνοδεύει την έκθεση.
«Οι ιρανικές αρχές ενέτειναν τη χρήση της θανατικής ποινής ως όπλου με σκοπό να σπείρουν τον φόβο στον πληθυσμό και να σφίξουν ξανά την αρπάγη τους στην εξουσία μετά τον ξεσηκωμό (σ.σ. με κεντρικό σύνθημα) Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία», καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία.
Το Ιράν συντάραξαν πολύμηνες μαζικές κινητοποιήσεις εναντίον του καθεστώτος με έναυσμα τον θάνατο, τη 16η Σεπτεμβρίου 2022, στα χέρια της αστυνομίας ηθών, της 22χρονης Μαχσά Αμινί, η οποία συνελήφθη κατηγορούμενη πως παραβίασε τον ιδιαίτερα αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα που επιβάλλεται στις γυναίκες.
Επίθεση με μαχαίρι στο Τελ Αβίβ: Τρεις τραυματίες - Νεκρός ο δράστης
Τουλάχιστον εννιά άνθρωποι έχουν εκτελεστεί μετά τις καταδίκες τους για υποθέσεις συνδεόμενες με την εξέγερση αυτή, σύμφωνα με ΜΚΟ.
«Απουσία σθεναρής αντίδρασης σε παγκόσμια κλίμακα, οι ιρανικές αρχές θα αισθανθούν πως έχουν το ελεύθερο να εκτελέσουν χιλιάδες άλλους ανθρώπους τα επόμενα χρόνια με απόλυτη ατιμωρησία», προεξόφλησε η Ντιάνα Ελταχάουι, αναπληρώτρια διευθύντρια του τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που συνοδεύει την έκθεση.
Σημειώνοντας την «ιλιγγιώδη αύξηση» των εκτελέσεων που συνδέονταν με τα ναρκωτικά, η Αμνηστία, για την οποία οι ιρανικές φυλακές έχουν μετατραπεί σε «τόπους σφαγής», καταγγέλλει τις «φονικές πολιτικές στο πλαίσιο του αγώνα κατά των ναρκωτικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας» και υπογραμμίζει πως «ανάμεσα στους εκτελεσθέντες ήταν αντιπολιτευόμενοι και μέλη καταπιεζόμενων εθνικών μειονοτήτων», όπως οι Βελούχοι.
Η περασμένη χρονιά «σημαδεύτηκε επίσης από σοκαριστική εφαρμογή της ποινής του θανάτου σε ανήλικους παραβάτες του νόμου, με την εκτέλεση αγοριού 17 ετών και τεσσάρων νέων που είχαν καταδικαστεί για εγκλήματα που διαπράχθηκαν ενώ ήταν κάτω των 18 ετών», διαπιστώνει η ΜΚΟ.
Οι εκτελέσεις στο Ιράν γενικά γίνονται δι’ απαγχονισμού στις φυλακές, ενίοτε δημόσια.
Ειδήσεις σήμερα
Κύπρος: Διασωληνωμένη και σε κρίσιμη κατάσταση γυναίκα που παρασύρθηκε στη Λάρνακα
Σεισμός στην Ταϊβάν: Αγώνας δρόμου για τους εγκλωβισμένους – Εννέα οι νεκροί, 1.050 οι τραυματίες