Στο πρόβλημα έρχεται να προστεθεί και η έλλειψη αναγκαίων γνώσεων και ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, την ώρα που οι καιρικές συνθήκες γίνονται ολοένα και πιο δυσμενείς, με τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων να αυξάνεται.
«Η αφρικανική ήπειρος δεν επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στο βαθμό που το κάνουν οι σύγχρονες αναπτυγμένες κοινωνίες. Εντούτοις, υποφέρει περισσότερο από τις τελευταίες λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό, ο αφρικανικός αγροδιατροφικός τομέας είναι αναμφισβήτητα ένα ακόμη ευάλωτο κομμάτι της αφρικανικής οικονομίας», δήλωσε στον Eleftherostypos.gr η επικεφαλής του Innovation & Impact Hub, της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Δρ. Ευδοκία Κρυσταλλίδου. Το Hub συμμετέχει στο έργο “VET-Ghana” του προγράμματος Erasmus+, το οποίο έχει σκοπό την εκπαίδευση νέων παραγωγών της Γκάνας σε αρχές και σε πρακτικές εφαρμογές σύγχρονης γεωργίας, προκειμένου εκείνοι να αντιμετωπίσουν τις κλιματικές προκλήσεις, να διασφαλίσουν την επισιτιστική ασφάλεια και να δημιουργήσουν ένα βιώσιμο μέλλον για τη χώρα τους. Η φιλοδοξία του έργου είναι η επαγγελματική υπεροχή στον τομέα της προσαρμοσμένης στις απαιτήσεις της κλιματικής γεωργίας, προωθώντας επικερδή απασχόληση και βιώσιμα αποτελέσματα και να θέτει τις βάσεις για μια χωρίς αποκλεισμούς και πρωτοποριακή αγροδιατροφική οικονομία.
Η Δρ. Κρυσταλλίδου βρέθηκε στην αφρικανική χώρα προκειμένου να συμμετάσχει στις πρώτες δραστηριότητες υλοποίησης του έργου. Μεταξύ άλλων επισκέφτηκε το κέντρο επαγγελματικής εκπαίδευσης, Adidome Farm Institute. Από τις συζητήσεις με τους τοπικούς εκπαιδευτές καταδείχθηκαν οι ανάγκες σε εκπαίδευση του τοπικού ανθρώπινου δυναμικού, και παράλληλα οι προοπτικές ανάπτυξης του αγροδιατροφικού τομέα της Γκάνας. «Το επιστημονικό/ερευνητικό προσωπικού του Hub θα αναλάβει την καθοδήγηση της εκπαίδευσης των τοπικών εκπαιδευτών (training-of-trainers), παρέχοντας την εμπειρογνωμοσύνη του σε θέματα που αφορούν τη μεταποίηση των τροφίμων – τις τεχνολογίες παραγωγής, τις διαδικασίες διασφάλισης της ποιότητας κ.α.. Παράλληλα, συνεισφέρει πολυδιάστατα στην υλοποίηση του έργου τόσο στο επίπεδο του σχεδιασμού όσο και στο επίπεδο της διαχείρισής του, μεταφέροντας την τεχνογνωσία της σε βιώσιμες μεταποιητικές πρακτικές, παρέχοντας προγράμματα κατάρτισης για παραγωγούς/μεταποιητές και υποστηρίζοντας την ανάπτυξη πρωτοβουλιών γεωργικής εκπαίδευσης. Θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια και επί του πεδίου δράσεις προκειμένου να δημιουργηθούν πρότυπες μεταποιητικές εγκαταστάσεις για την επίδειξη βέλτιστων πρακτικών και να διευκολυνθεί η συνεργασία και η δικτύωση τοπικών οργανισμών με ομότιμους τους της Ευρώπης για τη βελτίωση της πρόσβασης των παραγωγών/μεταποιητών της Γκάνας στη γεωργική εκπαίδευση», τόνισε.
Να σημειωθεί ότι το 52% του ενεργού πληθυσμού της Γκάνας απασχολείται στον αγροτικό τομέα, συνεισφέροντας κατά 54% στο ΑΕΠ, καθιστώντας τη γεωργία τον σημαντικότερο οικονομικό τομέα της Γκάνας. Η γεωργοί της είναι κατά κύριο λόγο μικροκαλλιεργητές, με το 90% των αγροτών να καλλιεργεί λιγότερο από δύο εκτάρια! Ενώ η παραδοσιακή γεωργία εξακολουθεί να είναι το κύριο παραγωγικό σύστημα, το κράτος της Γκάνας καταβάλλει προσπάθειες να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό της γεωργίας προς μια κατεύθυνση που θα ευνοεί την είσοδο των προϊόντων της και σε άλλες πιο επικερδείς αγορές. Στο πλαίσιο αυτό κρίσιμη είναι και η αλλαγή της κουλτούρας των τοπικών παραγωγών που συχνά σχετίζεται και με την εκπαίδευση.
«Το Hub συμμετέχει ως εταίρος στο έργο “VET-Ghana”, προσφέροντας την επιστημονική και εμπειρική γνώση της σχετικά με τη χρήση τεχνολογιών ευφυούς γεωργίας και συνεισφέροντας στη σχετική εκπαίδευση. Μέσω προσαρμοσμένων προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης και πρωτοβουλιών ανάπτυξης ικανοτήτων, η ΑΓΣ παρέχει στους ωφελούμενους τις απαιτούμενες γνώσεις και ικανότητες για να ενσωματώσουν σύγχρονες και καινοτόμες αγροδιατροφικές παραγωγικές διαδικασίες. Δύο διακεκριμένα σχολεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης της Γκάνας σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς ακαδημαϊκούς και τοπικούς εταίρους υλοποιούν επίσης το έργο που αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς την πρόοδο», κατέληξε η Δρ.Κρυσταλλίδου.
Επίσης, στο “VET συμμετέχουν: UNIVERSITEIT MAASTRICHT NL Netherlands, BUNASH ENTERPRISE GH Ghana, KWADASO AGRICULTURAL COLLEGE Ghana, CINOP BV Netherlands, RIGHTS AND ADVOCACY INITIATIVES NETWORK Ghana και ADIDOME FARM INSTITUTE Ghana.
Ειδήσεις σήμερα
Euro 2024: Το «κύκνειο άσμα» πέντε «ιερών τεράτων» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου
Κέιτ Μίντλετον: Προαγωγή για την καλύτερη φίλη της- Τη βοήθησε με τον καρκίνο