«Αντίο στον κομμουνισμό» θέλουν να πουν όμως και στη Σερβία, εκεί όπου θάφτηκε ο άνθρωπος που ηγήθηκε της γιουγκοσλαβικής αντίστασης κατά της ναζιστικής κατοχής και έγινε ο μακροβιότερος επικεφαλής της χώρας μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως το Μαυσωλείο του Τίτο στο Βελιγράδι είναι ένα τελευταίο πράγμα που πρέπει να φύγει ώστε η Σερβία να είναι απολύτως «καθαρή».
Ο εθνικιστής δήμαρχος του Βελιγραδίου, Αλεξάνταρ Σάπιτς, πιέζει για την εκταφή του Γιουγκοσλάβου ήρωα, υποστηρίζοντας ότι η μεταφορά του Τίτο στη γενέτειρά του, στην κροατική πόλη Κούμροβετς, αποτελεί ζήτημα-κλειδί για τη Σερβία. «Νομίζω ότι η μεταφορά του τάφου του Γιόσιπ Μπροζ από το Μουσείο της Γιουγκοσλαβίας είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα για τον σερβικό λαό και το μέλλον αυτής της χώρας», δήλωσε ο Σάπιτς κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της δημοτικής συνέλευσης τη Δευτέρα, η οποία είχε συγκληθεί για να συζητήσει θέματα προϋπολογισμού.
Επίθεση με μαχαίρι στο Τελ Αβίβ: Τρεις τραυματίες - Νεκρός ο δράστης
Διαφορετική άποψη έχει όμως, όπως προκύπτει από συνέντευξή του στο «Politico», ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς. «Αυτό δεν θα συμβεί. Ποτέ δεν ήμουν μεγάλος οπαδός των κομμουνιστών και του κομμουνιστικού καθεστώτος, αλλά ο Γιόσιπ Μπροζ είναι μέρος της Ιστορίας μας, έζησε εδώ, θάφτηκε εδώ και θα παραμείνει μέρος της σερβικής και γιουγκοσλαβικής Ιστορίας», δήλωσε. Το ειδησεογραφικό δίκτυο σημειώνει πως ο Βούτσιτς φαίνεται να ακολουθεί τη γραμμή του Τίτο στο διεθνές στερέωμα, κρατώντας αποστάσεις και ταυτόχρονα δεσμούς τόσο με τις Βρυξέλλες όσο και με τη Μόσχα, ενώ επιθυμεί να αναπτύξει η Σερβία προνομιακές σχέσεις με αφρικανικά κράτη. Ο ίδιος αρέσκεται να προεδρεύει στο Κίνημα των Αδεσμεύτων, το οποίο είχε ιδρυθεί στο Βελιγράδι, επί Τίτο, στη δεκαετία του 1960, σε μια προσπάθεια να υπάρξουν αποστάσεις από τις τότε υπερδυνάμεις, ΗΠΑ και ΕΣΣΔ, στην κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου.
Ο ιστορικός Μίλοβαν Πισάρι δήλωσε στο AFP ότι η αμφιλεγόμενη κίνηση του δημάρχου ήταν ένα ακόμη βήμα σε μια μακρά ιδεολογική μάχη για την αμφισβητούμενη κληρονομιά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Σάπιτς, πάντως, φαίνεται πως επανέρχεται, καθώς θέλει να σβήσει κάθε ίχνος της Γιουγκοσλαβίας και ό,τι αντιπροσώπευε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει το χρώμα των νέων λεωφορείων από το «σοσιαλιστικό» κόκκινο σε μπλε.
ΟΥΡΑΝΟΞΥΣΤΗΣ
Το Μαυσωλείο του Τίτο δεν είναι το μόνο που πιθανόν να… εξαφανιστεί. Το φημισμένο «Ξενοδοχείο Yugoslavia» πρόκειται σύντομα να δώσει τη θέση του σε έναν νέο πολυτελή ουρανοξύστη στις όχθες του Δούναβη, με καζίνο και αποβάθρα. Ο γαμπρός του Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, σχεδιάζει επίσης να χτίσει ένα άλλο πολυτελές ξενοδοχείο στη θέση του πρώην αρχηγείου του γιουγκοσλαβικού στρατού, το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές κατά τον βομβαρδισμό του Βελιγραδίου από το ΝΑΤΟ το 1999.
Ειδήσεις σήμερα
ΣΥΡΙΖΑ: Παίρνει πίσω το εξώδικο ο Κασσελάκης – Σε συνάντηση των δύο μετατράπηκε η μάζωξη Πολάκη
Νόμπελ Λογοτεχνίας 2024: Νικητής είναι η Νοτιοκορεάτισσα συγγραφέας Han Kang