Άλλες προτεραιότητες
Στο πρώτο πλάνο της ΕΕ βρίσκεται αυτή τη φορά το προσφυγικό και η με κάθε τρόπο υλοποίηση της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία για την επανεγκατάσταση των προσφύγων πριν ξεκινήσει το καλοκαίρι. Αλληλένδετο με αυτό, είναι η υπόσχεση της ΕΕ να καταργήσει τη βίζα για Τούρκους πολίτες, με την Άγκυρα να απειλεί, ότι εάν δεν υλοποιηθεί, θα καταργήσει τη συμφωνία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την Ευρώπη. Στο προσκήνιο επανήλθαν και δύο χώρες του ευρωπαϊκού νότου, που βγήκαν επιτυχώς από προγράμματα βοήθειας, η Ισπανία και η Πορτογαλία
Η επιβεβαίωση χθες του σεναρίου των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στην Ισπανία μέσα στον Ιούνιο επιβαρύνει το κλίμα στις αγορές σε μια περίοδο που προκύπτουν και πάλι προβλήματα στον προϋπολογισμό της. Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζει και η Πορτογαλία. Πάνω από όλα όμως ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος είναι το ενδεχόμενο ενός Brexit για τη Βρετανία. Θα έριχνε την ενωμένη Ευρώπη σε φάση μακράς εσωστρέφειας και ίσως να μην επανέκαμπτε ποτέ. Δεν είναι τυχαίο, ότι στη μάχη όλων των μαχών υπέρ της παραμονής, ο πρωθυπουργός Κάμερον ‘έριξε’ τον ίδιο τον αμερικανό πρόεδρο, στο «κύκνειο άσμα» του στη γηραιά ήπειρο.
«Η θετική πλευρά της ζωής»
Όλα τα παραπάνω υπαγορεύουν έναν νέο ρεαλισμό στο Βερολίνο. Εδώ και εβδομάδες ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιλέγει ηθελημένα να δει τη «θετική πλευρά της ζωής» στην ελληνική κρίση υιοθετώντας χαμηλούς τόνους, επιδεικνύοντας ψυχραιμία και αισιοδοξία, ότι η αξιολόγηση θα κλείσει «τις επόμενες μέρες». Ακόμη και το χθεσινό κατηγορηματικό «όχι» του γερμανού θεματοφύλακα των οικονομικών στο ελληνικό αίτημα για σύγκληση έκτακτης ευρωσυνόδου κορυφής, έγινε στο πλαίσιο συνέντευξης για την επιδότηση των ηλιακών αυτοκινήτων. Στο κυβερνητικό μπρίφινγκ που ακολούθησε, οι εξελίξεις απασχόλησαν τους δημοσιογράφους για 3 λεπτά της ώρας, όταν πέρυσι τέτοιο διάστημα δεν έφτανε ολόκληρη η ώρα.
Η χαμηλών τόνων επικοινωνιακή διαχείριση της νέας εμπλοκής στην αξιολόγηση μπορεί να έχει πολλά αφηγήματα. Το πιο κακό παραπέμπει στα συρτάρια του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών και στο σχέδιο για προσωρινό Grexit. Το πιο καλό στην κατανόηση που δείχνει το Βερολίνο για τις δυσκολίες του πρωθυπουργού Τσίπρα να περάσει τα νέα μέτρα στη Βουλή και στην κοινή γνώμη. Από τον περασμένο Ιούλιο έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι της ελληνικής διαπραγμάτευσης και οι δύο εταίροι, Βερολίνο και Αθήνα, γνωρίζονται πλέον πολύ καλά.
Πηγή: Deutsche Welle