Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον φυλλορροεί, ο πρωθυπουργός όμως μοιάζει με τον πλοίαρχο του «Τιτανικού», που είχε δώσει διαταγή να παίζει η ορχήστρα ενώ το πλοίο βυθιζόταν. Οι παραιτήσεις δύο κορυφαίων υπουργών της βρετανικής κυβέρνησης, το βράδυ της Τρίτης, άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου και μέχρι χθες το απόγευμα είχαν παραιτηθεί 38 κυβερνητικά στελέχη, μεταξύ των οποίων υπουργοί, υφυπουργοί, γραμματείς, αλλά και βουλευτές από θέσεις- κλειδιά.
Σύμφωνα με το BBC, ομάδα υπουργών πιέζει τον Βρετανό πρωθυπουργό να υποβάλει την παραίτησή του. Ανάμεσα σε αυτούς φέρεται να είναι και ο νέος υπουργός Οικονομικών Ναντίμ Ζαχάουι, ο οποίος διορίστηκε χθες, σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος Ρίσι Σουνάκ, ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς, που θεωρείται πιστός στον Τζόνσον, και η Μισέλ Ντόνελαν, η οποία επίσης διορίστηκε χθες στο υπουργείο Παιδείας, μετά τον αναγκαστικό ανασχηματισμό που έκανε ο Τζόνσον.
Ο βρετανικός Τύπος και η αντιπολίτευση θεωρούν τον Μπόρις Τζόνσον ήδη παρελθόν, όμως εκείνος δήλωσε στη Βουλή ότι δεν βλέπει κανένα λόγο να παραιτηθεί και πως θα συνεχίσει να κάνει τη δουλειά που του ανατέθηκε. «Θα είμαι και αύριο πρωθυπουργός» απάντησε χαρακτηριστικά σε ερωτήσεις Συντηρητικών βουλευτών που έχουν ξεσηκωθεί αναζητώντας τρόπους να τον εξαναγκάσουν σε παραίτηση. Η «Επιτροπή 1922», υπεύθυνη για το καταστατικό του Συντηρητικού Κόμματος, αναζητεί τρόπους για να ανοίξει ο δρόμος στην κατάθεση νέας πρότασης μομφής κατά του πρωθυπουργού, παρά το γεγονός ότι η επιβίωση του από την προηγούμενη σχετική ψηφοφορία, πριν από ένα μήνα, του παρέχει ασυλία για τον επόμενο χρόνο.
Ο υπουργός Υγείας Σατζίντ Τζαβίντ, ο οποίος άνοιξε το χορό των παραιτήσεων κατακεραυνώνοντας τον πρωθυπουργό για έλλειψη ειλικρίνειας και ακεραιότητας, είπε στη Βουλή ότι για πολύ καιρό έδινε στον Τζόνσον δικαιολογίες λόγω αμφιβολιών, αλλά έφθασε ένα σημείο που είπε «φθάνει πια»! Το «σημείο χωρίς επιστροφή» ήταν η παραδοχή του Βρετανού πρωθυπουργού ότι γνώριζε για τις καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης και τη διεξαγωγή έρευνας εις βάρος του βουλευτή και πρώην μέλους της κυβέρνησης, Κρις Πίντσερ, αλλά δεν πτοήθηκε και τον αναβάθμισε σε υπεύθυνο της κομματικής πειθαρχίας. Σε άλλες εποχές, ίσως να μην οδηγούσε σε τέτοια «εξέγερση» κατά του Τζόνσον η υπόθεση Πίντσερ. Ωστόσο, ήταν το τελευταίο από μια σειρά σκανδάλων και αποκαλύψεων για ψευδείς δηλώσεις της Ντάουνινγκ Στριτ περί των κορονοπάρτι ή άλλων γεγονότων. Επιπλέον, η γενικότερη κατάσταση στη χώρα είναι ηλεκτρισμένη λόγω του αυξανόμενου πληθωρισμού, της ακρίβειας και των απεργιών, που δυναμιτίζουν το κλίμα και ενισχύουν την αντιπολίτευση. Σε αυτή την αρνητική συγκυρία, ο Μπόρις Τζόνσον βρέθηκε για άλλη μια φορά να λέει μισές αλήθειες, ή να προσπαθεί να καλύψει ενοχλητικές καταστάσεις.
Οπως αποκαλύφθηκε, ο Κρις Πίντσερ παραιτήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα για τη σεξουαλική παρενόχληση δύο ανδρών, όμως υπήρχαν και παλαιότερες καταγγελίες σε βάρος του από το 2019, για τις οποίες είχε ενημερωθεί ο Μπόρις Τζόνσον και δεν έδωσε σημασία. Η επίσημη θέση της Ντάουνινγκ Στριτ ήταν ότι ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε τίποτα. Την Τρίτη όμως, ο ίδιος παραδέχθηκε ότι ήξερε για τις καταγγελίες, αλλά νόμιζε πως το θέμα είχε επιλυθεί.
Οι παραιτήσεις και άλλων 6 υπουργών (ανάμεσά τους οι υπουργοί Ισότητας, Κέρμι Μπέιντενοχ, Επιχειρήσεων, Λι Ρόουλεϊ, Μέσων Ενημέρωσης και Ψηφιακής Πολιτικής, Τζούλια Λόπεζ κ.ά.) συνοδεύονται από επιστολές όπου δηλώνεται ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να λειτουργήσει μετά από όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας».
Ουκρανία: «Τεράστιες εκρήξεις» στη Σούμι μετά από ρωσικά πλήγματα – Δύο νεκροί
Ξεμένει από φίλους
Ακόμη και οι σθεναροί υποστηρικτές του Βρετανού πρωθυπουργού μέχρι τώρα άρχισαν να τον εγκαταλείπουν. Ο υπουργός Προεδρίας, Μάικλ Γκόουβ, που πάντοτε έχτιζε ένα «τείχος προστασίας» γύρω από τον Τζόνσον, τον κάλεσε να παραιτηθεί, λόγω της αυξανόμενης κυβερνητικής κρίσης.
Ο πρώην προσωπάρχης της Ντάουνινγκ Στριτ, Γκάβιν Μπάρουελ, τόνισε ότι «οι Τόρις έχουν χάσει τη πίστη τους στον Μπόρις», προσθέτοντας ότι το κόμμα πρέπει να «επανεφεύρει τον εαυτό του, αν θέλει να προχωρήσει και να κερδίσει τις επόμενες εκλογές».
«Οχι, όχι, όχι» απάντησε με πείσμα ο Τζόνσον στις φωνές για παραίτηση μέσα στη Βουλή των Κοινοτήτων, όπου επικρατούσε πανδαιμόνιο, με άλλους βουλευτές να τον αποδοκιμάζουν κι άλλους να προσπαθούν να τον υπερασπιστούν. Εν μέσω μεγάλης έντασης, ο Βρετανός πρωθυπουργός προσπάθησε να πείσει ότι ήταν μια μέρα δύσκολης δουλειάς, καθώς παρουσίασε «τη μεγαλύτερη φορολογική μείωση της τελευταίας δεκαετίας», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ο Τζόνσον είχε να αντιμετωπίσει τα πολλά βέλη που δέχθηκε από βουλευτές των Τόρις, που έκαναν πιο εύκολη τη δουλειά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Απαντώντας στις επιθέσεις για την αδράνειά του απέναντι στο σκάνδαλο Πίντσερ, ο Τζόνσον είπε πως «απεχθάνεται το μπούλινγκ και την κατάχρηση εξουσίας».
Προχωρούν για νέα πρόταση μομφής στον Μπόρις Τζόνσον
Αναλυτές και πολιτικοί παράγοντες θεωρούν ότι έρχεται νέα πρόταση μομφής για τον Τζόνσον, παρά το γεγονός ότι νίκησε στην προηγούμενη ψηφοφορία, που έγινε πριν από ένα μόλις μήνα. Η περίοδος χάριτος 12 μηνών που απέκτησε μετά την ψηφοφορία μπορεί να αρθεί αν η «Επιτροπή 1922», που θα εκλέξει νέα μέλη, υποστηρίξει την πρόταση μομφής κατά του Μπόρις Τζόνσον, αλλάζοντας τους ισχύοντες κανόνες. Οι βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος Κρις Σκίντμορ και Τομ Χαντ υπέβαλαν επιστολή στην Επιτροπή 1922 του κόμματος, με την οποία ζητούν να γίνουν αλλαγές στους κανονισμούς, προκειμένου να καταστεί δυνατό να κατατεθεί νέα πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού. Το πολιτικό μέλλον του Τζόνσον κρέμεται από μια κλωστή, όπως σχολιάζουν αναλυτές. Αν υπερψηφιστεί η πρόταση μομφής, θα πρέπει να παραιτηθεί αμέσως και να προκηρύξει εκλογές, δύο χρόνια πριν από τη λήξη της θητείας του.
ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ: «Η κυβέρνηση έχει καταρρεύσει»
Κιρ Στάρμερ, ηγέτης των Εργατικών: «Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση έχει ήδη καταρρεύσει, μετά από όλη αυτή τη λάσπη, τις αποτυχίες», δήλωσε ο σερ Στάρμερ.
Εντ Ντάβεϊ, αρχηγός Ελεύθερων Δημοκρατών: «Οι Συντηρητικοί πρέπει να κάνουν το πατριωτικό τους καθήκον και να αποπέμψουν τον Μπόρις Τζόνσον σήμερα»!
Νίκολα Στέρτζιον, πρωθυπουργός της Σκοτίας και αρχηγός του Σκωτικού Κόμματος (SNP): «Ολο το σάπιο σύστημα της κυβέρνησης Τζόνσον πρέπει να φύγει»
Ειδήσεις σήμερα