Εστιάζοντας στους πρωταγωνιστές της ημέρας της επίθεσης που συγκλόνισε και θα μπορούσε να αλλάξει δραματικά την Αμερική αν ο Τραμπ στεκόταν ένα χιλιοστό πιο δεξιά, αναζητούνται ακόμη απαντήσεις σε μια σειρά ερωτημάτων.
Τι όπλισε το χέρι ενός 20χρονου; Μπορεί να αλλάξει κάτι με την οπλοκατοχή; Πώς δεν θα επαναληφθούν οι τραγικές αστοχίες των μυστικών υπηρεσιών; Ποιος είναι ο ρόλος των ΜΜΕ και των συνωμοσιολόγων; Η σφαίρα που παραλίγο να στοιχίσει τη ζωή στον τέως πλανητάρχη μπορεί να του ανοίξει την πόρτα του Λευκού Οίκου;
1 Ο δράστης-μυστήριο: Η ιδεολογία και το κίνητρο του Τόμας Μάθιου Κρουκς, που έπεσε νεκρός από πυρά ανδρών ασφαλείας μετά την επίθεση, παραμένουν μυστήριο. Εργαζόμενος σε οίκο ευγηρίας στην κοινότητα Μπέθελ, όπου ζούσε, κοντά στο σημείο της επίθεσης, ζήτησε άδεια από την εργασία του εκείνη την ημέρα. Στις 5 Νοεμβρίου θα ψήφιζε για πρώτη φορά. Είχε εγγραφεί σε κατάλογο ψηφοφόρων των Ρεπουμπλικανών, ενώ το FBI ανακάλυψε δωρεά του, ύψους 15 δολαρίων, σε οργάνωση Δημοκρατικών.
Λίγες ώρες πριν από την επίθεση, όπως προκύπτει από τις έρευνες, αγόρασε 50 σφαίρες από κατάστημα στο Μπέθελ. Στο αυτοκίνητό του και στο σπίτι του εντοπίστηκαν τρεις αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί και στο ιστορικό αναζητήσεων στον υπολογιστή του φωτογραφίες των Τραμπ, Μπάιντεν και ημερομηνίες προεκλογικών συγκεντρώσεων και των δύο κομμάτων. Συμμαθητές του περιγράφουν ένα εσωστρεφές παιδί, θύμα bullying. Οι γονείς του δηλώνουν ότι έπεσαν από τα σύννεφα, ενώ λίγες ώρες πριν από την επίθεση στον Τραμπ είχαν ειδοποιήσει την Αστυνομία πως αγνοείται ο γιος τους και ότι λείπει ένα όπλο που είχε αγοράσει ο πατέρας.
2 Ο «εκλεκτός του Θεού» Τραμπ: «Κανονικά δεν θα έπρεπε να βρίσκομαι εδώ να σας μιλάω», επαναλάμβανε λίγες ώρες μετά την επίθεση σε δημοσιογράφους ο Ντόναλντ Τραμπ. Μίλησε για θαύμα και το 65% των Ρεπουμπλικανών συμμετεχόντων σε σφυγμομέτρηση που διεξήχθη την επομένη συμφώνησε πως ο προεδρικός υποψήφιος του κόμματος σώθηκε γιατί «ευνοείται από τη Θεία Πρόνοια».
Καθώς η σφαίρα από το όπλο του Κρουκς ήταν σε απόσταση αναπνοής δίπλα στο κεφάλι του, ο Τραμπ έκλινε ελαφρά, για να δει καλύτερα τον προτζέκτορα όπου διάβαζε την ομιλία του.
3 Ο φωτογράφος που «συνέλαβε» τη σφαίρα: Ο βραβευμένος με Πούλιτζερ φωτορεπόρτερ Νταγκ Μιλς τη στιγμή της επίθεσης ήταν μπροστά από την εξέδρα όπου μιλούσε ο Τραμπ και τραβούσε αδιάκοπα φωτογραφίες. Οταν μετά την απόπειρα άρχισε να στέλνει υλικό στα κεντρικά της εφημερίδας «New York Times», οι αρχισυντάκτες τον ειδοποίησαν ότι είχε πιάσει… λαβράκι.
Είχε αποτυπώσει τη σφαίρα που τραυμάτισε τον τέως πρόεδρο. Σε ένα «κλικ» διακρίνεται μία λεπτή λευκή γραμμή κοντά στο κεφάλι του. Οι συνωμοσιολόγοι την αμφισβήτησαν ως «κατασκευασμένη». Η γραμμή είναι πολύ ευθεία, πολύ καθαρή. Ο 64χρονος Μιλς κλείνει τα αφτιά σε «αηδίες», όπως είπε. Ο ίδιος και συνάδελφοί του διακινδύνευσαν τις ζωές τους συνεχίζοντας, όρθιοι, να τραβούν φωτογραφίες.
4 O επικεφαλής της Εθνικής Ενωσης Οπλων: Οι Ρεπουμπλικανοί κατηγόρησαν τους πάντες για την απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ, εκτός από τα όπλα. «Δεν υπάρχει έλεγχος στην οπλοκατοχή, που θα μπορούσε να είχε αποτρέψει αυτή τη δειλή επίθεση», δήλωσε ο Ράντι Κόζουτς, εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Νομοθετικής Πράξης της NRA.
Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έχει ευθυγραμμιστεί με την πανίσχυρη Εθνική Ενωση Οπλων (NRA), που υπερασπίζεται σθεναρά το δικαίωμα στην οπλοκατοχή και αντιστέκεται στους ελέγχους. Είναι επίσημος χορηγός του συνεδρίου των Ρεπουμπλικανών. Οι Δημοκρατικοί ζητούν παραδοσιακά αυστηρότερους νόμους. O Μπάιντεν κάλεσε να απαγορευτεί ο τύπος του ημιαυτόματου τουφεκιού εφόδου (AR-15) που χρησιμοποιήθηκε στην απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ και βρίσκεται σε 44 εκατομμύρια αμερικανικά σπίτια.
5 Η διευθύντρια της Μυστικής Υπηρεσίας: Στο επίκεντρο των ερευνών για τα αίτια της ένοπλης επίθεσης κατά του τέως προέδρου βρίσκεται η διευθύντρια της Μυστικής Υπηρεσίας, Κίμπερλι Τσιτλ. Αύριο αναμένεται να καταθέσει στην Επιτροπή Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων για τους χειρισμούς των δυνάμεων ασφαλείας.
Αρνήθηκε να παραιτηθεί, παρά τις φωνές των υπερσυντηρητικών πολιτικών που την κατηγορούν πως είναι «υπερβολικά woke» και έχει προχωρήσει σε «αχρείαστα πολλούς διορισμούς γυναικών» στη Μυστική Υπηρεσία. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που επέκριναν τους χειρισμούς της ασφάλειας -που αποτελούταν και από γυναίκες- του Τραμπ την ώρα του περιστατικού.
6 Ο Τζο Μπάιντεν: Ο Αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται μετέωρος. Οχι επειδή δέχεται πιέσεις για να αποσυρθεί από την προεκλογική κούρσα, αλλά επειδή καλείται να ισορροπήσει στα νέα δεδομένα που δημιούργησε η επίθεση εναντίον του πολιτικού του αντιπάλου.
Οπως σημειώνει η εφημερίδα «New York Times», ο Μπάιντεν καλείται να ρίξει τους τόνους στο πολιτικό σκηνικό, χωρίς όμως να… παγώσει την εκστρατεία του. Παραδέχθηκε -ώρες μετά την επίθεση- πως έκανε λάθος όταν είχε πει πως «είναι ο καιρός ο Τραμπ να μπει στο στόχαστρο». Η φρασεολογία του επικρίθηκε με έντονο τρόπο από Ρεπουμπλικανούς και άλλους, καθώς θεωρήθηκε πως επιτείνει το πολωτικό και διχαστικό κλίμα.
7 Ο «εθνικός συνωμοσιολόγος»: Ο Αλεξ Τζόουνς είναι ίσως ο «εθνικός συνωμοσιολόγος» των ΗΠΑ. Η απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ, το περασμένο Σάββατο, δεν θα μπορούσε να μη βρεθεί στο επίκεντρο των θεωριών του. «Οι μαριονέτες του Μπάιντεν έκαναν την επίθεση στον Τραμπ και θα το ξανακάνουν», έγραψε ο Τζόουνς, την Τρίτη, στο X (πρώην Twitter). «Η Μυστική Υπηρεσία παραδέχεται τώρα ότι ο δολοφόνος ήταν στην οροφή για 26 λεπτά. Η Μυστική Υπηρεσία έχει μακρά ιστορία καθυστερημένων αντιδράσεων. Σκεφτείτε το Ντάλας του Τέξας το 1963…», σημείωσε, αναφερόμενος στη δολοφονική επίθεση κατά του Τζ. Φ. Κένεντι.
Τον περασμένο μήνα, ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Τέξας διέταξε την εκκαθάριση των προσωπικών περιουσιακών στοιχείων του Τζόουνς και της ιστοσελίδας του «Infowars». Οφείλει 1,5 δισ. δολάρια για τους ψευδείς ισχυρισμούς του ότι η σφαγή στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ, στο Κονέκτικατ, το 2012, με 20 νεκρά παιδιά, ήταν «στημένη» από τις Αρχές.
8 Ο πολιτικός αναλυτής: Το αναμενόμενο κύμα συμπάθειας προς τον Τραμπ σε ανθρώπινο επίπεδο από αμφιταλαντευόμενους, ιδίως, ψηφοφόρους, μετά την επίθεση, θα σβήσει σύντομα, εκτιμούν πολλοί πολιτικοί αναλυτές, όπως ο Ρόμπερτ Κόλινς, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Ντίλαρντ, στη Λουιζιάνα.
Ηδη στην πρώτη δημοσκόπηση μετά τη 13η Ιουλίου εκτιμάται πως ο Τραμπ θα λάβει ένα 43% των ψήφων έναντι 41% για τον Μπάιντεν στη μάχη της 5ης Νοεμβρίου. «Το προβάδισμα είναι εντός των ορίων του στατιστικού λάθους και δεν δείχνει εντυπωσιακό άνοιγμα της ψαλίδας», σημειώνει ο Κόλινς και θυμίζει το προηγούμενο με τον Ρίγκαν. Το 1981, μετά την απόπειρα δολοφονίας του, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ κέρδισε 8 ποσοστιαίες μονάδες σε δημοφιλία. Σταδιακά, σε δύο μήνες, είχαν εξανεμιστεί.