«To 2012 με τον Μόρσι είχαμε διχοτομήσει την Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία με την Αίγυπτο είχαμε ετοιμάσει τους χάρτες μας για τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες. Η Κύπρος ως εξαίρεση θα είχε πάρει τα δικαιώματά της, όπως και το Ισραήλ και η Συρία. Ομως, ως δύο παράκτιες χώρες της Μεσογείου, είχαμε φτάσει σε αυτό το σημείο με την Αίγυπτο. Οσοι μας κατηγορούν πως στηρίζαμε τους “Αδελφούς Μουσουλμάνους” πρέπει να ξέρουν πως έγινε σαμποτάζ στο όραμά μας για τη Γαλάζια Πατρίδα. Μετά το πραξικόπημα (σ.σ. του στρατηγού Σίσι, που ανέτρεψε τον Μόρσι το 2013) η Αίγυπτος μπήκε στον άξονα της Ελλάδας. Αν είχε πραγματοποιηθεί το όραμά μας, θα είχαμε συμφωνία Τουρκίας, Λιβύης, Αιγύπτου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Νταβούτογλου ήταν ο σχεδιαστής της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας εκείνη την εποχή και στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Sözcü» αποκάλυψε όλα όσα έκανε η Αγκυρα για να προσεγγίσει τη Λιβύη μετά την ανατροπή του Καντάφι.
«Στην Τρίπολη με τον Σάρατζ από τότε είχαμε ξεκινήσει τις επαφές (2010). Ο ίδιος ο Σάρατζ δεν ήταν εκεί, αλλά ήταν η κυβέρνηση. Ο Μουσταφά Αλ Τζεμίμ ήταν ο πρώτος ηγέτης της επανάστασης. Τον φιλοξένησα στο σπίτι μου στην Κωνσταντινούπολη. Αργότερα πήγα στη Βεγγάζη με ρίσκο της ζωή μου και μετά τους στείλαμε οικονομική βοήθεια 100 εκατομμυρίων δολαρίων», δήλωσε.
Ο πρώην πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών των κυβερνήσεων του Ερντογάν ανέφερε πως «όποτε θέλαμε να αποκτήσουμε ισχύ στην Ανατολική Μεσόγειο έβγαινε μπροστά μας πάντα πρώτα το Ισραήλ, μετά η Ελλάδα και πίσω της η E.E. και μετά η Αμερική. Υπήρχε ένα σχέδιο που έμεινε μισό, κι αυτό με στενοχώρησε» και ισχυρίστηκε ότι, αν το σχέδιο πετύχαινε, σήμερα Ελλάδα και Τουρκία θα ήταν σύμμαχοι στην Ανατολική Μεσόγειο!
Σφοδρή χιονόπτωση πλήττει τη Σερβία - Χωρίς ρεύμα 10.000 καταναλωτές
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι ανέφερε πως «στην Ανατολική Μεσόγειο σκίζουμε και πετάμε τους χάρτες που ήθελαν να μας εγκλωβίσουν στην ηπειρωτική χώρα και γράφουμε ιστορία στη Λιβύη», δείχνοντας πώς βλέπει η Αγκυρα την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στο μεταξύ, σε προχωρημένες συζητήσεις για το μέλλον Σύρτης, Τζούφρα και Λιβύης συνολικότερα βρίσκονται Τούρκοι και Αμερικανοί. Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον σύμβουλο του Τραμπ, Ο’ Μπράιεν. Ταυτόχρονα, η ιστοσελίδα Arab Weekly ισχυρίζεται πως οι Αμερικανοί διοικητές της Africom και ο Αμερικανός πρέσβης στην Τρίπολη, που συναντήθηκαν χθες με τον Σαράτζ, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να «χαρίσουν» μέρος της Σύρτης στην τουρκικής επιρροής λιβυκή κυβέρνηση, χαράσσοντας πέρα από τη σημερινή γραμμή αντιπαράθεσης τα όρια μιας εκεχειρίας στη Λιβύη, για την οποία πιέζουν όλες οι πλευρές (Ρωσία, Αίγυπτος, Γαλλία και Αραβικός Σύνδεσμος). Μεταξύ αυτών είναι και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που δεν δείχνει την ίδια ευαισθησία για τα τουρκικά συμφέροντα όπως το «σύστημα Τραμπ». Η σύναψη εκεχειρίας το ταχύτερο είναι απαράβατος όρος για να μην εισβάλει η Αίγυπτος στη Λιβύη – κάτι που το Κάιρο εμφανίζει ως δεδομένο αν οι φιλοτουρκικές δυνάμεις καταλάβουν τη Σύρτη, ελέγχοντας τον κύριο όγκο παραγωγής και εξαγωγών του λιβυκού πετρελαίου και φέρνοντας τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» πιο κοντά στα αιγυπτιακά σύνορα.
Ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας της Λιβύης, Σελαχαντίν Αμπνντουλάχ Εν-Νεμρούς, αποκάλυψε ότι ο πρωθυπουργός Φαγιέζ αλ Σάρατζ συναντήθηκε με ιδιωτική εταιρία από τις HΠΑ ζητώντας τη συμβολή της στην ανασύσταση του λιβυκού στρατού. Ο Νεμρούς ανέφερε, επίσης, ότι σε εξέλιξη βρίσκονται συνομιλίες και με εμπειρογνώμονες της τουρκικής κυβέρνησης και του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για τον ίδιο σκοπό. Κατά τον Λίβυο αξιωματούχο, το πεδίο συνεργασίας ανάμεσα στην Τουρκία και στη Λιβύη είναι αρκετά ευρύ, καθώς δεν περιορίζεται στον τομέα του στρατού και της ασφάλειας, αλλά και των κατασκευών και της παραγωγής. Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα να μπορέσει η Λιβύη να επωφεληθεί από τη μεγάλη εμπειρία της Τουρκίας σε όλους τους τομείς.
Να σημειωθεί ότι το πρακτορείο Bloomberg φιλοξένησε χθες εκτενές άρθρο για τα γεωστρατηγικά, κατασκευαστικά και οικονομικά σχέδια του Ερντογάν στη Λιβύη.
Στο μεταξύ, ταξίδι-αστραπή πραγματοποίησε χθες στην Τρίπολη ο Ιταλός ΥΠΕΞ, Λουίτζι ντι Μάιο, ώστε να συζητήσει με τον Σάρατζ την ανανέωση της ιταλο-λιβυκής συμφωνίας για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών.
Από την έντυπη έκδοση