Αρέσει ή δεν αρέσει στον Σι Τζινπίνγκ, η επίσκεψη της υπ’ αριθμό 3 πολιτικού των ΗΠΑ από την Καλιφόρνια ήταν «χαστούκι στο πρόσωπό του» και πέραν των αεροναυτικών ασκήσεων και παραβιάσεων της ζώνης ADIZ (AIR DEFENSE IDENTIFICATION ZONE) ή κυβερνοεπιθέσεων ή κάποιων εμπορικών ανταποδοτικών κινήσεων του Πεκίνου κατά της Ταϊπέι, τελικά η Κίνα δεν μπορεί να αντεπεξέλθει και να αντιπαρατεθεί στρατιωτικό-διπλωματικά απέναντι στους Αμερικανούς.
Κανένας «αιφνιδιασμός»
Αυτά που δεν αναφέρθηκαν και δεν αναλύθηκαν καθόλου είναι το τι ισχύει διαχρονικά μεταξύ ΗΠΑ και Ταϊβάν, τα οποία και συνοπτικά θα παρουσιάσω παρακάτω. Επίσης, θα επισημάνω ότι η επίσκεψη της Πελόζι (εν μέσω ενός ταξιδιού που την έφερε μετά τη Χαβάη σε Σιγκαπούρη, Μαλαισία, Νότιο Κορέα και Ιαπωνία), έλαβε χώρα σε μία χρονική στιγμή που στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού γίνονταν και γίνονται πολλά. Και δεν μπορεί να ισχυριστεί η Κίνα ότι τάχα «αιφνιδιάστηκε», αφού στις αρχές Ιουλίου στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας, οι αντίστοιχοι των ΗΠΑ και της Κίνας είχαν συζητήσει εκτενώς την επικείμενη επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν.
1 Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ Δημοκρατικός, Μπομπ Mενέντεζ, και ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, Λίντσεϊ Γκράχαμ, ανακοίνωσαν ότι έχουν εισαγάγει και έτυχε συντριπτικής αποδοχής δικομματική νομοθεσία αναφορικά με τις σχέσεις ΗΠΑ – Ταϊβάν του 2022, απαντώντας και στις απειλές του Κινέζου υπουργού Αμυνας Γουέι Φενγκέ ότι η Κίνα «δεν θα διστάσει να ξεκινήσει έναν πόλεμο και να σπάσει το απόστημα της Ταϊβάν».
Το ειδικό νομοσχέδιο (που μαζί με άλλα έγγραφα είναι στη διάθεση του υπογράφοντα και αφορούν την Ταϊβάν) αντιπροσωπεύει την πιο ολοκληρωμένη αναδιάρθρωση της πολιτικής των ΗΠΑ έναντι της Ταϊβάν, από το νόμο για τις σχέσεις της Ταϊβάν του 1979 μέχρι σήμερα. Η δικομματική πρόταση διευρύνει τις συνεχείς προσπάθειες των ΗΠΑ για την προώθηση της ασφάλειας της Ταϊβάν, διασφαλίζει την περιφερειακή σταθερότητα και αποτρέπει την περαιτέρω πολυδιάστατη επιθετικότητα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (ΛΔΚ) κατά της Ταϊβάν. Το 107 σελίδων νομοσχέδιο ψηφίστηκε πέντε ημέρες πριν από την αναχώρηση της Πελόζι για το ταξίδι σε κράτη της Ασίας – Ειρηνικού.
Η νομοθεσία επιβάλλει επίσης μεγάλο κόστος στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας για τυχόν εχθρική δράση κατά της Ταϊβάν, θεσπίζοντας ένα ευρύ καθεστώς οικονομικών κυρώσεων. Συγκεκριμένα, ο νόμος για την πολιτική της Ταϊβάν του 2022 δημιουργεί μια νέα πρωτοβουλία για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ταϊβάν, παρέχοντας σχεδόν 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε αμυντική συνδρομή για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Το νομοσχέδιο ενισχύει επίσης την υποστήριξη για τη δημοκρατική κυβέρνηση της Ταϊβάν. Παρέχει πρόσθετη υποστήριξη για τη συμμετοχή της Ταϊβάν σε διεθνείς οργανισμούς και στην πολυμερή εμπορική αρχιτεκτονική. Λαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση των επιθετικών εκστρατειών καταναγκασμού και επιρροής της ΛΔΚ. Δημιουργεί ένα Πρόγραμμα Υποτροφιών Ταϊβάν και ορίζει την Ταϊβάν ως σημαντικό σύμμαχο εκτός ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ, ο χαρακτηρισμός του καθεστώτος Μεγάλου Μη-ΝΑΤΟϊκού Συμμάχου (MNNA) είναι ένα ισχυρό σύμβολο, που παρέχει στους στενότερους παγκόσμιους εταίρους των Αμερικανών πρόσθετα οφέλη στους τομείς του αμυντικού εμπορίου και της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας.
2 Οι έξι διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ προς τη Ταϊβάν: Δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή στη μακροχρόνια θέση των ΗΠΑ σχετικά με το ζήτημα της κυριαρχίας της Ταϊβάν και «δεν πρόκειται να αποσύρουμε καμία εγγύηση», τονίζουν οι γερουσιαστές από το 1982, όταν τις παρουσίασε μαζί με το Κείμενο του 1979 ο αείμνηστος πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν. Συνεπώς, αναθεωρήσεις του νόμου για τις σχέσεις της Ταϊβάν και τον εξοπλισμό της χώρας δεν υφίστανται. Παρόμοιο ψήφισμα πέρασε από τη Γερουσία στις 6 Ιουλίου 2016. Με άλλα λόγια η Νάνσι Πελόζι ήταν απόλυτα σε πλήρη συμφωνία με τα κείμενα των ΗΠΑ-Ταιβάν σε ό,τι αφορά την επίσκεψή της στην Ταϊπέι. Οι έξι διαβεβαιώσεις που προτάθηκαν πριν σχεδόν τέσσερις δεκαετίες είναι:
Α) Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα ορίσουν ποτέ ημερομηνία για τον τερματισμό των πωλήσεων όπλων στην Ταϊβάν.
Β) Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα τροποποιήσουν τους όρους του νόμου για τις σχέσεις τους με τη Ταϊβάν.
«Τα σύνορα δεν επιτρέπεται να αλλάζουν διά της βίας» απαντούν Γερμανία και Γαλλία στον Τραμπ
Γ) Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα διαβουλεύονταν εκ των προτέρων με την Κίνα πριν λάβουν αποφάσεις σχετικά με τις πωλήσεις όπλων των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ταϊβάν.
Δ) Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα διαμεσολαβήσουν μεταξύ Ταϊβάν και Κίνας.
Ε) Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αλλάξουν τη θέση τους σχετικά με την κυριαρχία της Ταϊβάν, η οποία θα πρέπει να αποφασιστεί ειρηνικά από τους ίδιους τους Κινέζους και δεν θα πιέσουν την Ταϊβάν να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Κίνα.
ΣΤ) Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αναγνωρίσουν επίσημα την κυριαρχία της Κίνας στην Ταϊβάν.
3 Η επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν έλαβε χώρα σε μία χρονική περίοδο που στην τεράστια περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού πραγματοποιούνται πολύ σημαντικές εξελίξεις, στρατιωτικές ασκήσεις, αλλαγές, διεθνείς πολυμερείς συζητήσεις κ.ά. Ενδεικτικά αναφέρω:
- Κρίσιμες συνομιλίες των ΗΠΑ με τα κράτη της Νοτιοανατολικής Ασίας/ASΕAN στην Καμπότζη. Επίσης, πολύ πρόσφατες -και αναβαθμισμένα συνεργασιακά κείμενα- συνομιλίες σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ – Ιαπωνίας – Νότιας Κορέας. Επίσκεψη Μπλίνκεν σε Φιλιππίνες. Επίσκεψη της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουέντι Σέρμαν, σε πολλά νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, όπου παρατηρούνται υποβολιμαίες κινεζικές κινήσεις.
- Πρόσφατα περατώθηκε η μεγαλύτερη άσκηση /ανά διετία RIMPΑC 2022 στον Ειρηνικό υπό την καθοδήγηση των Αμερικανών και με τη συμμετοχή πλοίων και αεροσκαφών από 30 κράτη από Ασία – Ωκεανία – Ευρώπη – Νότια Αμερική. Ασκήσεις των Αμερικανών σε Ινδονησία/Σουμάτρα και Μαλαισία.
- Οι Α/ΓΕΕΘΑ 33 κρατών από Ασία – Ειρηνικό συναντήθηκαν επί 3 ημέρες στο Σίδνεϊ/Αυστραλία και αντάλλαξαν απόψεις για την κινεζική απειλή και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
- Τους τελευταίους μήνες είχαμε αυξημένο ποσοτικά και ποιοτικά αριθμό παραβιάσεων από την πλευρά του Πεκίνου στις θαλάσσιες και εναέριες ζώνες της Ταϊβάν από κινεζικά πλοία και αεροσκάφη.
- Για πρώτη φορά ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ Ολλανδός ναύαρχος, Ρόμπερτ Μπάουερ, μετέβη στην Αυστραλία και είχε υψηλόβαθμες επαφές με ανώτατους αξιωματικούς των κρατών Ασίας – Ειρηνικού για τις σχέσεις του ΝΑΤΟ με Ιαπωνία, Αυστραλία, Νότιο Κορέα και Νέα Ζηλανδία (βάσει και της πρόσφατα υιοθετηθείσας Στρατηγικής Αντίληψης του ΝΑΤΟ που επικυρώθηκε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης).
Συνεπώς, λόγω της κινεζικής επιθετικής παρουσίας σε νότια Σινική Θάλασσα, Κίτρινη Θάλασσα, κεντρικό Ειρηνικό, καθώς και της έντονα πιεστικής τακτικής απέναντι στην Ταϊβάν, οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους ενδυναμώνουν την παρουσία τους. Αρα, η επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ εντάσσεται στα ενισχυμένα αποτρεπτικά και αμυντικά μέτρα των ΗΠΑ απέναντι στην Κίνα. Δεν είναι τυχαία η προ 6 μηνών τοποθέτηση του αρχηγού της αμερικανικής INDOPACIFIC COMMAND ναυάρχου, Τζον Αγκελίνι USN που προέβλεψε μέσα στην επόμενη τριετία πολεμική σύγκρουση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.
Ειδήσεις σήμερα
Πάτρα: Δύο δικαστήρια για την Πισπιρίγκου – Το ιστορικό και τα επόμενα βήματα της ανάκρισης
Γυναικοκτονία στο Περιστέρι: Οι πολλαπλές ταυτότητες του δολοφόνου της 17χρονης Νικολέτας
Δασωμένα χωράφια: Βήμα-βήμα η διαδικασία για τους τίτλους ιδιοκτησίας