Η επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου (ΕΜ) έχει μια εβδομάδα στη διάθεσή της για να ανατρέψει το προβάδισμα του φιλοευρωπαίου κεντρώου Εμανουέλ Μακρόν πριν το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 7 Μαίου, όταν θα αναμετρηθούν οι δύο αντίπαλοι.
Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, ο Μακρόν προβλέπεται να κερδίσει τις εκλογές με ποσοστό 59%-60%, ενώ τα σχέδια της Λεπέν για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη αποτελούν τις λιγότερο δημοφιλείς προτάσεις της στο αντιμεταναστευτικό, φιλοπροστατευτικό προεκλογικό πρόγραμμά της.
Επομένως, οι αναλυτές δεν εξεπλάγησαν τον Σάββατο όταν διανεμήθηκε ένα νέο έγγραφο πολιτικής του ΕΜ που τοποθέτησε το θέμα της αποχώρησης από το κοινό νόμισμα σε χαμηλότερη προτεραιότητα. Είπαν ότι αυτό έγινε εν μέρει για μεγαλύτερους ψηφοφόρους που ανησυχούν για τις πιθανές επιπτώσεις της επιστροφής στο γαλλικό φράγκο στις συντάξεις τους.
Η Λεπέν «χρειάζεται τις ψήφους των άνω των 60 που είναι τρομοκρατημένοι από το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ», είπε ο οικονομολόγος της τράπεζας Saxo, Κρίστοφερ Ντέμπικ. «Αυτό αποτελεί μια επιστροφή στην πραγματικότητα. Η έξοδος από το ευρώ αναβάλλεται για πολύ αργότερα στο μέλλον», τόνισε.
Ο συντονιστής πολιτικής του ΕΜ Ζαν Μεσιχά είναι της ίδιας άποψης. «Υπήρχε αυτός ο φόβος που εκφράστηκε από έναν αριθμό Γάλλων και τον οποίο κατανόησε η Μαρίν», είπε στο πρακτορείο Reuters.
Παρά την υποχώρησή της στο θέμα ωστόσο, η Λεπέν διευκρίνισε σε βίντεο που ανάρτησε η εφημερίδα Le Parisien χθες, Κυριακή, ότι συνεχίζει να στοχεύει στην έξοδο από την ευρωζώνη στο μέλλον.
Ως πρόεδρος, έχει πει, θα εισέλθει σε συνομιλίες για ριζοσπαστικές αλλαγές στους θεσμούς της ΕΕ, που θα περιλαμβάνουν την αναστροφή εισόδου στην ευρωζώνη και την επαναφορά των εθνικών κεντρικών τραπεζών και νομισμάτων. Μετά από έξι μήνες, έχει πει, θα ζητήσει δημοψήφισμα για το μέλλον της Γαλλίας στην ΕΕ, προτείνοντας την έξοδο της χώρας εάν δεν θεωρήσει τις συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση επαρκείς. Ο Μεσιχά επιβεβαίωσε χθες ότι το χρονοδιάγραμμα των έξι μηνών εξακολουθεί να ισχύει.
Επίσης, το έγγραφο πολιτικών θέσεων, που δημοσιοποιήθηκε το Σάββατο, πρότεινε το ενδεχόμενο μιάς μεταβατικής περιόδου όπως αυτής που χρησιμοποιήθηκε για την προετοιμασία εισδοχής στην νομισματική ένωση. Σύμφωνα με το έγγραφο, το χρονοδιάγραμμα μπορεί να μεταβληθεί. «Θα γίνουν τα πάντα ώστε να εγγυηθεί μια ομαλή μετάβαση (…) και να γίνει με συντονισμό η δόμηση του δικαιώματος για κάθε χώρα να ελέγχει το δικό της νόμισμα και την κεντρική της τράπεζα», έγραφε.
Σύμφωνα με αναλυτές, αποατελεί φαντασίωση η αντιστροφή της διαδικασίας συμμετοχής στην ευρωζώνη ή η έξοδος από αυτήν, χωρίς τεράστιες μετατροπές, και η ανθεκτικότητα των αγορών μετά την απόφαση της Βρετανίας για έξοδο και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία δεν αποτελούν παρηγοριά.
Το ΕΜ «ξεχνά ότι αυτές οι δύο χώρες είναι χώρες που έχουν το δικό τους νόμισμα, δεν εξέρχονται από ένα ενιαίο νόμισμα», είπε ο οικονομολόγος Λούντοβικ Σουμπράν της Euler Hermes.
Η Λεπέν αντιμετωπίζει επίσης και συνταγματικά εμπόδια στην έξοδο της Γαλλίας ακόμα και εάν κερδίσει την προεδρία, διότι αναμένεται να μην εξασφαλίσει πλειοψηφία κατά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.
Η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση περιλαμβάνεται στο γαλλικό σύνταγμα, το οποίο για να αλλάξει θα χρειαστεί πρώτα την ξεχωριστή έγκριση και της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας,και μετά είτε ένα δημοψήφισμα, είτε την έγκριση δύο τρίτων του Κογκρέσου, δηλαδή της κοινής συνεδρίας Εθνοσυνέλευσης και Γερουσίας.