Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
Δεύτερον, να μετατρέψει την άλλοτε έδρα του Συμφώνου της Βαρσοβίας σε επιχειρησιακό (πολεμικό κατ’ ουσίαν) κόμβο του ΝΑΤΟ με τον ίδιο Αμερικανό πρόεδρο να προσγειώνεται 100 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Ουκρανίας, να συνομιλεί με Ουκρανούς πρόσφυγες και να επιθεωρεί αμερικανικά στρατεύματα, περίπου όπως ο Τζον Κένεντι στο Βερολίνο το 1961.
Αρρηκτοι δεσμοί
Με το διήμερο ταξίδι του στις Βρυξέλλες και την επίσκεψη στην Πολωνία, ο Μπάιντεν θέλησε να στείλει ένα συμπυκνωμένο και πολυεπίπεδο μήνυμα, τόσο στους Ρώσους (και Κινέζους) αντιπάλους όσο και στους Ευρωπαίους συμμάχους: Οτι οι δεσμοί της δυτικής συμμαχίας είναι ισχυρότεροι από ποτέ μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου και ότι το δίπολο Μόσχας-Πεκίνου δεν μπορεί να ποντάρει στις υπαρκτές διαφορές των δυτικών χωρών, όσο σημαντικές κι αν είναι αυτές.
Στη βελγική πρωτεύουσα ο Μπάιντεν ξεκίνησε με την έκτακτη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, συνέχισε με τους ηγέτες του G7 και ολοκλήρωσε με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, μέσα στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ηταν μια συμβολική υπόμνηση ότι στη στρατιωτική, οικονομική και επισιτιστική καταιγίδα που έρχεται οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους ούτε ενεργειακά ούτε, πολύ περισσότερο, στρατιωτικά απέναντι στη Ρωσία.
Ο κορυφαίος σύμβουλος ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν (ό,τι κοντινότερο σε σύγχρονο Χένρι Κίσινγκερ) τόνισε ότι η επίσκεψη Μπάιντεν σηματοδοτεί την ενισχυμένη απάντηση των ΗΠΑ σε «τρία κρίσιμα μέτωπα»: Τον εξοπλισμό του ουκρανικού στρατού, την επιβολή μεγαλύτερου κόστους στη Ρωσία για τις πράξεις της και την ενδυνάμωση του δυτικού στρατοπέδου. Η επιρροή του Σάλιβαν φαίνεται από το γεγονός ότι δεν δίστασε να «συμπληρώσει διορθωτικά» τον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ, όταν ο τελευταίος επέμεινε λίγο παραπάνω στη χημική απειλή της Ρωσίας. «Εμείς δεν θα χρησιμοποιήσουμε σε καμία περίπτωση χημικά όπλα, ακόμη κι αν το τολμήσει η Μόσχα. Απλώς να ξέρει, ότι θα πληρώσει πολύ υψηλό τίμημα», διευκρίνισε ο κορυφαίος σύμβουλος του Μπάιντεν με θαυμαστή διπλωματική ασάφεια.
Το αφεντικό του, ωστόσο, δεν έπεισε τους Ευρωπαίους να επιβάλουν με τη σειρά τους ενεργειακό εμπάργκο στη Ρωσία καθώς ο Ολαφ Σολτς και μια σειρά άλλων ηγετών τού κατέστησαν σαφές πως κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο στην παρούσα φάση. Ομως η… απο-ρωσοποίηση των ευρωπαϊκών ενεργειακών αναγκών μπήκε στο αυλάκι, αρχής γενομένης από τα έξτρα 15 δισ. κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που θα προμηθεύσουν οι ΗΠΑ τους «27» έως το τέλος του χρόνου. Κυρίως όμως, με την αμερικανο-ευρωπαϊκή Task Force για την ενέργεια, που θα προσδώσει μόνιμα χαρακτηριστικά σε αυτή τη διαδικασία. Aυτή άλλωστε αποσκοπεί στην περαιτέρω απομόνωση της Μόσχας και στην αύξηση των ποσοτήτων αμερικανικού LNG, που θα πουληθούν στους Ευρωπαίους τα επόμενα χρόνια.
Ερχεται πείνα…
Μιλώντας για την επισιτιστική κρίση στο G7 o Μπάιντεν προειδοποίησε ευσχήμως ότι… έρχεται πραγματική πείνα στον πλανήτη, προτείνοντας ως λύση το πλήρες άνοιγμα των αγορών τροφίμων και την εντατικοποίηση της παραγωγής σιτηρών ΗΠΑ-Καναδά, χωρίς να πάρει σαφή θέση επί των προτάσεων Μακρόν για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.
Σε ό,τι αφορά την Κίνα, οι παραινέσεις του στους Ευρωπαίους να αποστασιοποιηθούν και από αυτήν την ευρασιατική δύναμη στον βαθμό που στηρίζει τη Ρωσία, θα φανεί αν έπιασαν τόπο στη σινο-ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της 1ης Απριλίου.
Πάντως το έντονο αμερικανικό πατρονάρισμα -επιβεβλημένο από την ανάγκη- δεν άρεσε σε όλους τους Ευρωπαίους.«Η Ε.Ε. δεν αφορά μόνο μεγάλες αρχές, μεγάλες συναντήσεις και Αμερικανούς προέδρους», τόνισε δηκτικά ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρόο. «Η σύνοδός μας αφορά τα καθημερινά ζητήματα του κόσμου και αυτά είναι το ηλεκτρικό ρεύμα και το τιμολόγιο φυσικού αερίου. Η Ε.Ε. χρειάζεται να αγοράζει από κοινού και να παρεμβαίνει στην αγορά για τη μείωση των τιμών. Καταστρέφουμε τον πληθυσμό μας και τα δημοσιονομικά με αυτές τις υψηλές τιμές. Είμαστε σε πόλεμο και σε έναν πόλεμο χρειάζεται να ληφθούν έκτακτα μέτρα».
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr