Ο αμερικανός οικονομολόγος έδωσε την άποψή του σε ένα άρθρο που δημοσίευσε στο σάιτ των New York Times. Παρότι ο Κρούγκμαν είναι διάσημος γιατί επικρίνει το ευρώ και τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται στην ευρωζώνη από το 2010, εντούτοις εκτιμά ότι «τίποτα από όσα προτείνει το Εθνικό Μέτωπο δεν θα οδηγήσουν τη Γαλλία στην σωστή κατεύθυνση». Και προσθέτει:
«Οι πολιτικές για τις οποίες μιλάει το Εθνικό Μέτωπο -μονομερής έξοδος από το ευρώ, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ενωση- θα πλήξουν την γαλλική οικονομία».
Σύμφωνα με τον Πολ Κρούγκμαν, «το κόστος της εξόδου από το ευρώ και η επαναφορά ενός εθνικού νομίσματος θα είναι τεράστιο». Ο οικονομολόγος αναφέρει ότι θα προκληθεί μαζική έξοδος κεφαλαίων που θα προκαλέσει τραπεζική κρίση, θα υπάρξει capital control και θα κλείσουν προσωρινά οι τράπεζες. «Τα προβλήματα με την επικύρωση συμβολαίων θα προκαλέσουν χάος στη δικαιοσύνη, οι επιχειρήσεις θα αναστατωθούν για μεγάλη περίοδο λόγω σύγχισης και αβεβαιότητας», γράφει.
Χριστουγεννιάτικα μηνύματα σε διαφορετικό ύφος από Μπάιντεν και Τραμπ
Παρότι ο Κρούγκμαν πιστεύει ότι το ευρώ είναι «ένα ατελές σχέδιο», κρίνει ωστόσο ότι υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στο να μη συνδεθεί μια χώρα με το ενιαίο νόμισμα -όπως έγινε π.χ. στη Σουηδία, στη Μεγάλη Βρετανία ή στην Ισλανδία- και άλλο το να αποχωρήσει μετά την ένταξή της. Ο Πολ Κρούγκμαν αναφέρει ότι μια έξοδος από το ευρώ θα ήταν καλή για την Ελλάδα αλλά όχι για τη Γαλλία η οποία δεν βρίσκεται, όπως γράφει, καθόλου στην ίδια κατάσταση οικονομικά.
«Για τη Γαλλία, το να φύγει από το ευρώ θα σήμαινε το τεράστιο κόστος που θα πλήρωνε η Ελλάδα, χωρίς κανένα όφελος», λέει. Και εξηγεί:
«Λυπάμαι, αλλά η Γαλλία δεν είναι αρκετά μεγάλη χώρα ώστε να προοδεύσει με οικονομικές πολιτικές εθνικές και εσωστρεφείς».
«Το γεγονός ότι η Λεπέν και οικονομολόγοι όπως εγώ επικρίνουμε την ευρωπαϊκή πολιτική δεν σημαίνει ότι έχουμε κοινά σημεία», σημειώνει ο Κρούγκαν, ξεκαθαρίζοντας τα πράγματα.
Είναι αλήθεια, ότι το ακροδεξιό κόμμα Εθνικό Μέτωπο αναφέρει συχνά το όνομα του Πολ Κρούγκμαν για να εξηγήσει πώς θα γίνει η έξοδος της Γαλλίας από το ευρώ. Για παράδειγμα, ο Φλοριάν Φιλιππό, ο αντιπρόεδρος της Λεπέν, δήλωνε πρόσφατα: «Η έξοδος από το ευρώ θεωρείται θετικό βήμα από τους οπαδούς του κόμματος και από το 1/3 του συνόλου των Γάλλων […] Αλλά τα κανάλια δεν καλούν τους οικονομολόγους που επικρίνουν το ευρώ, όπως τον νομπελίστα Πολ Κρούγκμαν ή τον Γιόζεφ Στίγκλιτς, καλούν μόνο τους οικονομολόγους των τραπεζών».