Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος
Αυτή η συσσώρευση ρωσικών στρατιωτικών μονάδων και υποστηρικτικών μέσων στα σύνορα της Ουκρανίας διήρκεσε σχεδόν δέκα μήνες, με μεγάλο μέρος του βαρέος εξοπλισμού την άνοιξη του 2021 να παραμένει στη θέση του, ενώ συνέχισε τη συγκέντρωση των δυνάμεών του εκεί το φθινόπωρο.
Τον Σεπτέμβριο του 2021, η Ρωσία και η Λευκορωσία πραγματοποίησαν την τετραετή κοινή στρατιωτική άσκηση Zapad 2021. Αυτή περιλάμβανε εστίαση στη χρήση ταγμάτων και τακτικών ομάδων τάγματος (BTG), που σηματοδοτεί μια απόκλιση από προηγούμενες ασκήσεις Zapad. Και αυτή η έμφαση συνέχισε να εμφανίζεται στη συσσώρευση, με πάνω από το 76% των 168 BTG της Ρωσίας να τοποθετούνται τελικά σε περιοχές κοντά στην Ουκρανία.
Η κρίσιμη διάσταση
Η κίνηση δυνάμεων με εξοπλισμό από την Ανατολική Στρατιωτική Περιφέρεια (MD) για να αποτελέσει το μεγαλύτερο μέρος της συνεισφοράς της Ρωσίας στη μεγάλης κλίμακας στρατιωτική άσκηση Ρωσίας-Λευκορωσίας Soyuznaya Reshimost (Allied Resolve) 2022 (10–20 Φεβρουαρίου) ήταν μια κρίσιμη διάσταση στη στρατηγική της Μόσχας και στον πολεμικό της σχεδιασμό για την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία.
Ωστόσο, ενώ η συγκέντρωση δυνάμεων διεξήχθη σε κοινή θέα, προειδοποιώντας για πιθανή μεγάλης κλίμακας ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ήταν αδύνατο να προβλεφθεί η ακριβής φύση της επιχείρησης που ακολουθήθηκε ή οι πολυάριθμες αδυναμίες που εξέθεσαν τη στρατιωτική δύναμη και τον ρωσικό επιχειρησιακό σχεδιασμό.
Στα πρώτα στάδια του πολέμου, οι ρωσικές δυνάμεις δεν πολέμησαν σύμφωνα με το δόγμα τους ή τις τυπικές τακτικές που χρησιμοποιούνταν στην εκπαίδευση για πόλεμο μεγάλης κλίμακας ως και σε επιχειρησιακές-στρατηγικές ασκήσεις. Οι Ενοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας δεν πολέμησαν βάσει μονάδων συνδυασμένων όπλων ούτε βασίστηκαν στην πραγματικότητα σε BTG, επιλέγοντας αντ’ αυτού να επιχειρήσουν κακώς σχεδιασμένες διαδρομές «blitzkrieg» που απέτυχαν να επιτύχουν κάποιους ουσιαστικούς στόχους.
Τηλεφώνημα Σολτς - Πούτιν για την Ουκρανία: Τι είπαν καγκελαρία και Κρεμλίνο
Οι Αερομεταφερόμενες Δυνάμεις (Vozdushno-Desantnye Voyska—VDV) δεν τα κατάφεραν καλά στο αεροδρόμιο Χοστομέλ βορειοδυτικά του Κιέβου, στις 24 Φεβρουαρίου, και ήταν μια πρωταρχική απόδειξη μη-συντονισμού. Και καθώς ο πόλεμος εξελίχθηκε περαιτέρω, εμφανίστηκαν προβλήματα στόχευσης για τους Ρώσους, τα οποία ενίσχυσαν τη συνολική αίσθηση του κακού σχεδιασμού, όπως η στρατιωτικά παράλογη χρήση όπλων υψηλής ακρίβειας (vysokotochnoye oruzhiye—VTO) για να στοχεύσουν τον πύργο της τηλεόρασης στο Κίεβο. Για να υπογραμμιστεί περαιτέρω το παράξενο της αρχικής χρήσης της ρωσικής στρατιωτικής ισχύος στην επίθεση στην Ουκρανία, είναι σαφές ότι η Μόσχα απέφυγε να χρησιμοποιήσει μια σειρά προηγμένων στρατιωτικών δυνατοτήτων.
Στον… αέρα
Αυτά περιλαμβάνουν την αποτυχία ανάπτυξης αεροπορικής δύναμης σε επαρκείς αριθμούς παράλληλα για την καταστολή και την καταστροφή των εχθρικών αεράμυνων (SEAD, DEAD). Πράγματι, οι Αεροδιαστημικές Δυνάμεις (Vozdushno Kosmicheskikh Sil—VKS), τις πρώτες μέρες του πολέμου, ήταν αισθητές μόνο για τη απουσία τους. Επιπλέον, η Ρωσία μετά βίας εκμεταλλεύτηκε τις δυνατότητές της στον ηλεκτρονικό πόλεμο (EW) για να προσπαθήσει να διακόψει και να εμποδίσει τη διοίκηση, τον έλεγχο και τις επικοινωνίες της Ουκρανίας. Ομοίως, ο ρόλος των μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV) και των μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων μάχης (UCAV) ήταν ελάχιστος, παρά την αυξανόμενη ικανότητα σε αυτόν τον χώρο τα τελευταία χρόνια, καθώς και την αυξανόμενη προσοχή στα drones μεταξύ των Ρώσων στρατιωτικών θεωρητικών.
Ο,τι και αν προέβλεπε ο πολεμικός σχεδιασμός του Γενικού Επιτελείου, η πρώιμη φάση της επίθεσης στην Ουκρανία ήταν κάθε άλλο παρά υψηλής τεχνολογίας. Καμία από αυτές τις παρατηρήσεις δεν αναιρεί την εξαιρετική γενναιότητα και την ανθεκτικότητα των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, της κυβέρνησης και των πολιτών στην ανάπτυξη μιας από τις πιο αξιόλογες εθνικές άμυνες στη σύγχρονη ιστορία, που ξάφνιασε σαφώς τη Μόσχα.
Το χάος της εισβολής αντανακλά εν μέρει τον κακό σχεδιασμό και προετοιμασία από τη ρωσική πλευρά. Σε μια προσπάθεια διατήρησης της επιχειρησιακής ασφάλειας και της έκπληξης στο αρχικό στάδιο της επιχείρησης, μεγάλο μέρος του ρωσικού στρατιωτικού ανθρώπινου δυναμικού που εμπλέκεται δεν ήταν ούτε ενημερωμένο,ούτε εκπαιδευμένο ειδικά για την εισβολή.
Επιπλέον, σύντομα έγινε φανερό ότι Ρώσοι στρατεύσιμοι στέλνονταν για να πολεμήσουν. Οι BTG επανδρώνονται αποκλειστικά από συμβασιούχο προσωπικό. Επίσης, ασαφές παραμένει σε ποιο βαθμό το ρωσικό σώμα αξιωματικών προετοιμάστηκε και ενημερώθηκε για τον πόλεμο. Η ομιλία του προέδρου Πούτιν στην εθνική τηλεόραση στις 21 Φεβρουαρίου ήταν το προοίμιο για να δικαιολογήσει την αναγνώριση ολόκληρου του Ντονμπάς ως δύο ανεξάρτητων δημοκρατιών. Ωστόσο, οι ρωσικές δυνάμεις που αναπτύχθηκαν στη Λευκορωσία για την Allied Resolve 2022 πρωτοστάτησαν στην προσπάθεια επίθεσης στο Κίεβο.
Ο Πούτιν και το Γενικό Επιτελείο μπορεί να έπεισαν τους εαυτούς τους ότι οι ουκρανικές αρχές περίμεναν να ξεσπάσει πόλεμος στη Νοτιοανατολική Ουκρανία, με ελάχιστα ενδεχόμενα για χερσαία επίθεση από όλη τη Λευκορωσία, αλλά αιφνιδιάστηκαν οι ίδιοι πιο πολύ από τους Ουκρανούς με τις αποτυχίες τους.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr