Οι απόψεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος πρόκειται να μεταβεί αργότερα σήμερα στη Μόσχα, αναμένεται να αποτελέσουν το επίκεντρο της προσοχής μετά και τις σκληρές θέσεις που εξέφρασαν χθες ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ, οι οποίοι προειδοποίησαν τη Δαμασκό να μην προχωρήσει σε νέες χημικές επιθέσεις.
Η συνάντηση ξεκίνησε στις 7:45 (τοπική ώρα, 8:45 ώρα Ελλάδας) παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των επτά μεγάλων δυνάμεων (ΗΠΑ, Γερμανία, Ιαπωνία, Βρετανία, Καναδάς, Γαλλία και Ιταλία) καθώς και διπλωματών από την Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία και το Κατάρ.
Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο, οικοδεσπότης της συνάντησης, εξήγησε χθες ότι στόχος της είναι να βρεθούν τρόποι για να επανεκκινήσει η διαδικασία για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Συρία και να απομακρυνθεί η πιθανότητα στρατιωτικής κλιμάκωσης.
«Είναι η σωστή στιγμή για να μιλήσουμε για αυτό, πώς η διεθνής κοινότητα, με τη Ρωσία, το Ιράν, τη Σαουδική Αραβία, η Ευρώπη με τις ΗΠΑ μπορούν να προχωρήσουν προς τα εμπρός την ειρηνευτική διαδικασία για τη Συρία και να αποφύγουν την περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση της σύγκρουσης», δήλωσε.
Ο Αλφάνο συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ιρανό ομόλογό του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ και του ζήτησε η Τεχεράνη να ασκήσει την επιρροή της στη Δαμασκό προκειμένου να μην υπάρξουν νέα πλήγματα εναντίον αμάχων.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον ευχήθηκε ο Τίλερσον να αναχωρήσει από τη σημερινή συνάντηση με ένα «ξεκάθαρο και κοινό μήνυμα» για τη Ρωσία, βασικό σύμμαχο του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Κατά τη γνώμη του θα πρέπει να ασκηθεί πίεση στη Μόσχα ώστε να σταματήσει να υποστηρίζει τον Άσαντ, ο οποίος «είναι πλέον τοξικός με την πλήρη έννοια του όρου».
«Πιστεύω ότι πρέπει να δείξουμε μια κοινή θέση και σε αυτές τις διαπραγματεύσεις πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πάψει η Ρωσία να είναι με το μέρος της Συρίας», επεσήμανε από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Στο μεταξύ οι ΗΠΑ χθες προειδοποίησαν για μια ακόμη φορά τον Άσαντ να μην προχωρήσει σε νέες χημικές επιθέσεις, τονίζοντας ότι τα αεροπορικά πλήγματα της Παρασκευής κατέστρεψαν το 20% της συριακής Πολεμικής Αεροπορίας.
«Οι ΗΠΑ δεν θα παραμείνουν απαθείς όταν ο Άσαντ σκοτώνει αθώους με χημικά όπλα» και η Συρία «καλό θα ήταν να μην χρησιμοποιήσει ξανά χημικά όπλα», προειδοποίησε ο Μάτις.
Από την πλευρά του ο Σπάισερ πήγε ακόμη πιο μακριά αφήνοντας να εννοηθεί ότι ακόμη και η χρήση βαρελιών γεμάτων εκρηκτικά, ένα όπλο που συχνά χρησιμοποιεί η Δαμασκός, θα αποτελεί πλέον ένα όριο το οποίο δεν θα πρέπει να ξεπεραστεί.
Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να εγκρίνουν νέα πλήγματα εναντίον της Συρίας, αν η Δαμασκός χρησιμοποιήσει ξανά χημικά όπλα ή βόμβες- βαρέλια, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
Πάντως ένας Αμερικανός αξιωματούχος προσπάθησε στη συνέχεια να ρίξει τους τόνους, επισημαίνοντας ότι «τίποτε δεν έχει αλλάξει» στην επίσημη αμερικανική θέση, όμως «όπως επαναλαμβάνει συχνά ο πρόεδρος, δεν θα προειδοποιεί εκ των προτέρων για τις στρατιωτικές του απαντήσεις».