«Η Ρωσία δε θέλει πόλεμο» ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, ενώ άφησε ανοιχτό παράθυρο διαλόγου με τη Δύση, σύμφωνα με το BBC.
Ερωτηθείς αν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο πολέμου στην Ευρώπη, επισήμανε ότι «η γενιά του δεν μπορεί να φανταστεί πόλεμο στην Ευρώπη»«, ωστόσο πρόσθεσε ότι η ήπειρος έχει ζήσει τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία τη δεκαετία του 1990, ο οποίος -όπως ισχυρίστηκε- ότι ξεκίνησε από το ΝΑΤΟ.
Τόνισε ότι η Ρωσία δε θέλει πόλεμο και στο πλαίσιο αυτό είχε υποβάλει προτάσεις για την έναρξη μιας διαπραγματευτικής διαδικασίας, ωστόσο υπογράμμισε ότι δεν υπήρξε εποικοδομητική απάντηση στις προτάσεις της Ρωσίας.
Όπως είπε, οι βασικές απαιτήσεις δεν έχουν εκπληρωθεί από το ΝΑΤΟ και η Συμμαχία έχει υποχρέωση να μην ενισχύσει την ασφάλειά του σε βάρος άλλων χωρών.
Ωστόσο, λέει ότι είναι έτοιμος να συζητήσει τα θέματα της ευρωπαϊκής ασφάλειας και των πυραύλων.
Σύμφωνα με τον Σολτς, η σημερινή συνάντηση με τον Πούτιν «κυριαρχήθηκε από την ίσως πιο απειλητική κρίση που ζούμε στην Ευρώπη εδώ και πολύ, πολύ καιρό».
Αμέσως πριν από τη συνάντηση, ορισμένα ρωσικά στρατεύματα αποχώρησαν από τα σύνορα με την Ουκρανία. «Αυτό είναι ένα καλό σημάδι και ελπίζουμε ότι θα ακολουθήσουν κι άλλα. Μια αποκλιμάκωση της κατάστασης είναι επείγουσα», σχολίασε ο καγκελάριος της Γερμανίας.
Παρόλα αυτά, προσέθεσε: «Ανησυχούμε πολύ για το τι θα γίνει με τους εκατό χιλιάδες στρατιώτες και τις δραστηριότητές τους στο άμεσο μέλλον. Δεν μπορούμε να δούμε καμία λογική πίσω από αυτή τη συγκέντρωση στρατευμάτων. Ως εκ τούτου, απαιτείται επειγόντως αποκλιμάκωση. Αυτό είναι σημαντικό σε αυτή την τεταμένη και δύσκολη κατάσταση, ώστε να μην υπάρξει πόλεμος στην Ευρώπη».
Σολτς: Η εδαφική κυριαρχία των ευρωπαϊκών κρατών είναι αδιαπραγμάτευτη
Μετά τις συνομιλίες με τον Πούτιν, ο Σολτς τόνισε ότι η Γερμανία είναι έτοιμη «να μιλήσει με όλους τους εταίρους και συμμάχους στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, καθώς και με τη Ρωσία ξανά, για πολύ συγκεκριμένα βήματα προς τη βελτίωση».
Για τον σκοπό αυτό, το ΝΑΤΟ έχει ήδη απευθύνει κάλεσμα σε «συγκεκριμένες θεματικές συνομιλίες στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας», είπε ο καγκελάριος. «Στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ, η πολωνική Προεδρία ξεκίνησε μια νέα διαδικασία διαλόγου υψηλού επιπέδου. Αυτός ο διάλογος θα διεξαχθεί με πνεύμα αμοιβαιότητας και αναγνώρισης του συνόλου αρχών και δεσμεύσεων που έχουμε συμφωνήσει όλοι μαζί στον ΟΑΣΕ».
Ο Σολτς κατέστησε για άλλη μια φορά σαφές ότι αυτό περιλαμβάνει «το απαραβίαστο των συνόρων της Ευρώπης και την κυριαρχία της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας – και αυτά είναι αδιαπραγμάτευτα για εμάς».
Πούτιν: Η Ρωσία δεν θέλει πόλεμο- Η Ουκρανία παραβιάζει συστηματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα
Ο Πούτιν, από την άλλη πλευρά, υποστήριξε: «Δεν θέλουμε πόλεμο στην Ευρώπη». Ωστόσο, δεν παρείχε έναν εύλογο λόγο για την τεράστια ανάπτυξη στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία. Ερωτηθείς στην επακόλουθη συνέντευξη Τύπου σχετικά, δεν απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο του πολέμου, ενώ έκανε λόγο για συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία, η οποία «νομιμοποιείται» από τη Δύση, καθώς και για «γενοκτονία» που διεξάγεται στο Ντονμπάς. Ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε να ακολουθηθεί το πρωτόκολλο του Μινσκ, προκειμένου να επιλυθεί η εκεί κατάσταση.
Για ακόμη μια φορά, ο Πούτιν επικύρωσε ότι η Ρωσία αποφάσισε να αποσύρει εν μέρει τα στρατεύματά της κοντά στην Ουκρανία και δήλωσε πως διαβλέπει κάποιο περιθώριο για περαιτέρω συζήτηση με τη Δύση, σχετικά με τις απαιτήσεις ασφαλείας της Μόσχας. Τόνισε, ωστόσο, ότι δεν έχει υπάρξει εποικοδομητική απάντηση στα αιτήματα της Ρωσίας.