Συγκεκριμένα στις 15 Νοεμβρίου 2015 οι Αρχές της Αϊτής συνέλαβαν τα δυο ανίψια της συζύγου του Νικολάς Μαδούρο, Σίλια Φλόρες, ενώ προσπαθούσαν να μεταφέρουν με ιδιωτικό αεροπλάνο περίπου 800 κιλά κοκαΐνης από τη Βενεζουέλα στις ΗΠΑ. Ο Εφρέν Αντόνιο Κάμπος Φλόρες και ο Φράνκι Φρανσίσκο Φλόρες συνελήφθησαν σε συντονισμένη αστυνομική και στρατιωτική επιχείρηση της Αϊτής και των ΗΠΑ στην πρωτεύουσα Πουέρτο Πρίνσιπε της Αϊτής, αμέσως μετά την προσγείωσή τους. Οπως αποδείχθηκε είχαν χρησιμοποιήσει την πίστα απογείωσης του προεδρικού αεροσκάφους, στο διεθνές αεροδρόμιο Μαϊκετία του Καράκας, χωρίς προφανώς να γίνει από τις Αρχές της Βενεζουέλας κάποιος έλεγχος στο αεροσκάφος πριν από την απογείωση.
Το όνομα του επιχειρηματία Μαχέντ Χαλίλ ενεπλάκη στην υπόθεση με τη μεταφορά των 800 κιλών κοκαΐνης, όταν Μέσα Ενημέρωσης της Βενεζουέλας δημοσίευσαν την πληροφορία πως το αεροσκάφος με το οποίο θα μετέφεραν τα ναρκωτικά, ένα Τσέσνα Citacion 500, με τα χαρακτηριστικά YV2030, ανήκε στην εταιρία Sabenpe, συμφερόντων του Χαλίλ. Ωστόσο, ο επιχειρηματίας υποστήριξε πως δεν είχε καμία απολύτως σχέση με την υπόθεση, αφού το συγκεκριμένο αεροσκάφος δεν του ανήκε πλέον, αλλά το είχε πουλήσει πριν από χρόνια σε άλλον επιχειρηματία και απλά στα μητρώα της αεροπλοΐας εμφανιζόταν ακόμη το όνομα της δικής του εταιρίας.
Σύμφωνα με τις αμερικανικές Αρχές, η κοκαΐνη που θα μετέφεραν τα ανίψια του Μαδούρο ανήκε στην ένοπλη οργάνωση FARC της Κολομβίας. Τα δυο αδέλφια, ανίψια του προέδρου της Βενεζουέλας, δικάστηκαν από δικαστήριο της Νέας Υόρκης τον Νοέμβριο του 2016, όπου κρατούνται μέχρι σήμερα, και σε τρεις μήνες από τώρα (στις 26 Ιουνίου 2017) αναμένεται η τελεσίδικη απόφαση. Τα ανίψια του Μαδούρο αντιμετωπίζουν ποινές που κυμαίνονται από 15 χρόνια κάθειρξη μέχρι ισόβια δεσμά.
Έρευνες για καρτέλ
Οι πιθανές σχέσεις στελεχών του καθεστώτος της Βενεζουέλας αλλά και πανίσχυρων επιχειρηματιών που συνεργάζονται με το καθεστώς Μαδούρο, με τα καρτέλ ναρκωτικών, έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο των Αρχών των ΗΠΑ εδώ και αρκετά χρόνια και πολλές από αυτές τις υποθέσεις βρίσκονται ακόμη σε διαδικασία διερεύνησης.
Σύμφωνα με τον εκδότη της εφημερίδας της Βενεζουέλας «El Nacional», Μιγέλ Ενρίκε Οτέρο, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει την κυβέρνηση του Μαδούρο «ναρκωδικτατορία», οι σχέσεις στελεχών της με τα καρτέλ ναρκωτικών ξεκίνησαν την εποχή που ο Ούγο Τσάβες ανέπτυξε πολιτικές σχέσεις με τα αντάρτικα των FARC και ELN της Κολομβίας που ελέγχουν τη διακίνηση ναρκωτικών.
Σύμφωνα με τον Οτέρο, ανάμεσα σε αυτούς οι οποίοι ερευνώνται από τις ΗΠΑ για σχέσεις με τα καρτέλ ναρκωτικών είναι ο αρχηγός της Εθνοφυλακής (Guardia Nacional) και υπουργός Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Βενεζουέλας, στρατηγός Νέστωρ Ρεβερόλ, αλλά και το κορυφαίο στέλεχος του τσαβισμού Διοσδάδο Καβέγιο.
Το πιο πρόσφατο επεισόδιο στο σίριαλ αυτό έχει να κάνει με το σημερινό αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο, Ταρέκ ελ Αϊσάμι, τον οποίο η αμερικανική κυβέρνηση εμπλέκει άμεσα με τα πανίσχυρα καρτέλ κοκαΐνης και υποστηρίζει ότι «παίζει σημαντικό ρόλο στη διακίνηση ναρκωτικών σε διεθνές επίπεδο».
Τον Φεβρουάριο του 2017 οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι μετά από έρευνα που κράτησε αρκετά χρόνια αποδεικνύεται η σχέση του αντιπροέδρου της Βενεζουέλας με τα καρτέλ κοκαΐνης και μάλιστα ότι «ο Ελ Αϊσάμι έπαιρνε χρήματα για να διευκολύνει τη μεταφορά φορτίων με ναρκωτικά, μέσω αέρος και θαλάσσης, του Βενεζουελανού Walid Makled Garcia».
Ισπανία: Παραδοχή του προέδρου της περιφέρειας της Βαλένθια - Έκανε λόγο για «λάθη» και ζήτησε «συγνώμη»
Σύμφωνα με την έκθεση των Αμερικανών, το νούμερο δύο της κυβέρνησης της Βενεζουέλας είχε τον έλεγχο αεροσκαφών που απογειώνονταν από μια αεροπορική βάση της Βενεζουέλας, με περισσότερο από 1 τόνο κοκαΐνης κάθε φορά, την οποία χρησιμοποιούσαν οι βαρόνοι της κοκαΐνης. Τα αεροσκάφη αυτά προσγειώνονταν στο Μεξικό ή στις ΗΠΑ, ενώ ο Αϊσάμι σε αρκετές περιπτώσεις -σύμφωνα πάντα με τις αμερικανικές Αρχές- ήταν ο ιδιοκτήτης αυτών των φορτίων με τα ναρκωτικά. Οι ΗΠΑ τον εμπλέκουν επίσης με τα πιο ισχυρά καρτέλ κοκαΐνης της Λατινικής Αμερικής, όπως το καρτέλ του Μεξικού Los Zetas αλλά και το καρτέλ του Κολομβιανού Daniel Barrera.
Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε κυρώσεις εναντίον του αντιπροέδρου της κυβέρνησης του Μαδούρο, Ταρέκ ελ Αϊσάμι, όπως είναι η κατάσχεση όλων των περιουσιακών του στοιχείων στις ΗΠΑ αλλά και η απαγόρευση οποιασδήποτε εμπορικής συμφωνίας αμερικανικών επιχειρήσεων με τις επιχειρήσεις του Αϊσάμι. Ο ίδιος ο Ταρέκ ελ Αϊσάμι πάντως, υποστηρίζει πως δεν έχει καμία σχέση με τα καρτέλ της κοκαΐνης και πως οι κατηγορίες των ΗΠΑ εναντίον του εντάσσονται σε μια εκστρατεία συκοφάντησης της κυβέρνησης της Βενεζουέλας με σκοπό την αποσταθεροποίησή της και την οργάνωση πραξικοπήματος σε συνεργασία με την αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα.
Τα επιχειρήματά του μάλιστα ο Αϊσάμι τα ανέπτυξε και με διαφημιστική καταχώριση σε αμερικανική εφημερίδα υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ θέλουν να πλήξουν τον Μαδούρο.
Αρχηγός αντιπολίτευσης: «Ανοίγει ο δρόμος για μια δικτατορία»
Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βενεζουέλας να κλείσει ουσιαστικά τη Βουλή και να περάσει τις νομοθετικές αρμοδιότητες στον Νικολάς Μαδούρο έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή, αφού κάτι τέτοιο συνιστά «συνταγματικό πραξικόπημα», όπως κατήγγειλε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών Λουίς Αλμάγρο.
Σχεδόν όλες οι χώρες της Λατινικής Αμερικής, οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ενωση, ο ΟΗΕ και διεθνείς οργανισμοί καταδίκασαν την κίνηση του Μαδούρο και ζήτησαν να επανέλθει η δημοκρατική τάξη.
Η γαλλική κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ σε ανακοίνωση της εκφράζει την ανησυχία της για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και ζητάει από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας να σεβαστεί τη διάκριση των εξουσιών.
Ο Νικολάς Μαδούρο έχει χαρακτηρίσει τη Βουλή (που ελέγχεται από την αντιπολίτευση) «παράνομη» και τους βουλευτές «προδότες της πατρίδας» και μάλιστα το Ανώτατο Δικαστήριο (που ελέγχεται πλήρως από την κυβέρνηση) πριν από λίγες μέρες ήρε τη βουλευτική ασυλία των βουλευτών, κάτι που -όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση- δίνει πλέον τη δυνατότητα στον Μαδούρο να βάλει με ευκολία στη φυλακή πολιτικούς του αντιπάλους.
Υπενθυμίζεται πως στις φυλακές της Βενεζουέλας βρίσκονται ήδη περισσότεροι από 120 πολιτικοί κρατούμενοι, ανάμεσά τους ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Λεοπόλδο Λόπες.
Η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα καταγγέλλει ότι το σχέδιο του Νικολάς Μαδούρο είναι να μην επιτρέψει τη διεξαγωγή εκλογών, να κλείσει οριστικά τη Βουλή, να επιβάλει ακόμη μεγαλύτερους περιορισμούς στις δημοκρατικές ελευθερίες και να εξαπολύσει νέο πογκρόμ διώξεων σε ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης. Ο επικεφαλής της ενωμένης αντιπολίτευσης, Ενρίκε Καπρίλες, έχει χαρακτηρίσει το κλείσιμο της Βουλής ως «πραξικόπημα του Μαδούρο που οδηγεί σε δικτατορία» και ζητεί από τον κόσμο να βγει στους δρόμους.
ΙΑΣΟΝΑΣ ΠΙΠΙΝΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Διαβάστε ακόμα:
Νέα φωτογραφικά ντοκουμέντα από το μυστικό ταξίδι Παππά-Αρτεμίου στην Καραϊβική
Σε αυτό το πολυτελές ξενοδοχείο έμειναν Παππάς-Αρτεμίου στην Καραϊβική [εικόνες]
Μαχέντ Χαλίλ: Ο πανίσχυρος επιχειρηματίας που «φιλοξένησε» Παππά-Αρτεμίου στην Καραϊβική
Μπλεγμένος σε ύποπτες υποθέσεις ο Μαχέντ Χαλίλ που «φιλοξένησε» Παππά-Αρτεμίου
Αναπάντητα -ακόμα- τα 10 ερωτήματα του Ελεύθερου Τύπου για το ταξίδι Παππά-Αρτεμίου