Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος
Σημειώνεται ότι στο Μινσκ βρίσκεται ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και ο αρχηγός των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Βαλέρι Γκεράσιμοφ, όπου έχουν συνεχείς επαφές με τον αυταρχικό πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο.
Οι επιπρόσθετες αμερικανικές δυνάμεις προέρχονται από τις βάσεις και το επιτελείο του 18ου αερομεταφερόμενου σώματος στρατού, και την 82η αερομεταφερόμενη μεραρχία, των οποίων τα στρατηγεία τους είναι στο Φορτ Μπραγκ της Πολιτείας της Βόρειας Καρολίνα. «Ειδικότερα το επιτελείο του σώματος, αποτελούμενο από 300 άτομα, μετακινείται και εγκαθίσταται στη Γερμανία, ενώ 1.700 άτομα από τη μεραρχία θα μεταφερθούν στην Πολωνία.
Οι άλλοι 1.000 Αμερικανοί είναι από τη δύναμη των τεθωρακισμένων/STRYCKER SQUADRON, που εδρεύει στο Βίλσεκ της Βαυαρίας/Γερμανίας κοντά στα σύνορα με την Τσεχία και θα προωθηθούν μέσω Τσεχίας-Ουγγαρίας στη δυτική Ρουμανία (χωρίς να αποκλείεται και η Κωστάντζα στη Μαύρη Θάλασσα). Επιπλέον, οι Αμερικανοί στέλνουν κορυφαίους ειδικούς στα κρίσιμα θέματα της κυβερνοάμυνας στα στρατηγεία-κλειδιά του ΝΑΤΟ, γιατί υπάρχει αυξημένη ανησυχία για επικείμενο μπαράζ ρωσικών κυβερνοεπιθέσεων, σαμποτάζ, δολιοφθορά, παραστρατιωτικές ενέργειες κ.ά.
Η τοποθέτηση και αποθήκευση στρατιωτικού υλικού /APS-2 στο εξωτερικό δεν είναι κάτι καινούργιο, καθώς επιστρέφουμε στον Ψυχρό Πόλεμο, δήλωσε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας, ως και ανώτερος σύμβουλος του Διεθνούς Προγράμματος Ασφάλειας στον υπογράφοντα. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι: «Ετσι, για πολύ καιρό, η ιδέα ήταν ότι θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε τον εξοπλισμό εκεί που πιστεύουμε ότι είναι αρκετά πιθανό να υπάρξει σύγκρουση και στη συνέχεια να μπορούμε να μετακινήσουμε τα στρατεύματα και το υλικό όταν υπάρχει κρίση ή μια πραγματική σύγκρουση». Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, τέτοιες περιοχές βρίσκονται στη Γερμανία, στο Βέλγιο, στην Πολωνία και στην Ολλανδία.
Μαγδεμβούργο: Η Σαουδική Αραβία είχε ζητήσει την έκδοση του δράστη της πολύνεκρης επίθεσης
Στρατιώτες από το Φορτ Μπραγκ είναι οι πλείστοι από τους 8.500 στρατιώτες που έχουν τεθεί σε αυξημένη επιφυλακή από την περασμένη εβδομάδα, από τον υπουργό Αμυνας Λόιντ Οστιν, για κυοφορούμενη ανάπτυξη και ένταξη ως μέρος μιας δύναμης ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ/NRF με 40.000 στρατιώτες από κράτη-μέλη. Επίσης, έχουν αναφερθεί ως πιθανές βάσεις αποστολής στρατευμάτων στην Ευρώπη οι Fort Campbell, Κεντάκι, Fort Carson, Κολοράντο, Βάση Πολεμικής Αεροπορίας Davis-Monthan, Αριζόνα, Fort Hood, Τέξας, Κοινή Βάση Lewis-McChord, Ουάσιγκτον, Fort Polk, Λουιζιάνα, Robins Air Force Base και Fort Stewart, Τζόρτζια, ως και από την αεροπορική βάση Wright-Patterson, Οχάιο.
Τόσο ο Μπάιντεν όσο και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν σκοπεύουν να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία. Ωστόσο, ο πρόεδρος και το Πεντάγωνο έχουν πει ότι οι ΗΠΑ είναι επικεντρωμένες στην προστασία των συμμάχων κρατών του ΝΑΤΟ που συνορεύουν με την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας και της Ρουμανίας, αλλά και μικρότερες στρατιωτικές μονάδες σε Σλοβακία, Τσεχία, Ουγγαρία και Βουλγαρία.
Η ανάπτυξη τόσο μεγάλου αριθμού στρατιωτικών δυνάμεων από τη Μόσχα αντίκειται και παραβιάζει ξεκάθαρα το Κείμενο της Βιέννης που επιτρέπει η συγκέντρωση δυνάμεων να περιλαμβάνει 13.000 άνδρες, 300 τεθωρακισμένα, 3.500 αλεξιπτωτιστές και 300 μηχανοκίνητα μεταφοράς προσωπικού, ενώ απαιτείται από τον ΟΑΣΕ πλαίσιο επιθεώρησης και καταγραφής των λόγων που μία χώρα προβαίνει σε περαιτέρω ανάπτυξη δυνάμεων.
Σε πολιτικό επίπεδο τις τελευταίες τρεις ημέρες επισκέφθηκαν το Κίεβο οι πρωθυπουργοί της Μ. Βρετανίας, της Πολωνίας και της Ολλανδίας, καθώς και η υπουργός Αμυνας του Καναδά, που εμφατικά τόνισαν την πλήρη υποστήριξη των χωρών τους στην Ουκρανία. Χθες ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε τόνισε ότι η Ουκρανία έχει το νόμιμο δικαίωμα της αυτοάμυνας, ειδικά τώρα που η απειλή είναι εμφανέστατη. Συνομιλία με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν είχε χθες βράδυ ο πρόεδρος Μπάιντεν, ενώ τη Δευτέρα θα βρίσκεται στην αμερικανική πρωτεύουσα ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, όπου θα συναντηθεί με τους Μπάιντεν και Μπλίνκεν. Ο Σολτς θα δει μετά την Ουάσιγκτον τον Πούτιν στη Μόσχα και, απαντώντας σε ορισμένους Γερμανούς πολιτικούς που τον επέκριναν για «μη ευελιξία» και επηρεασμό από άλλα «συμφέροντα», τόνισε ότι δεν ακούει τίποτα και ούτε καν επικοινωνεί με τον Ρωσόφιλο πρώην καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Κορονοϊός: 19.961 ζωές έσωσαν οι εμβολιασμοί – Μπαίνουν στη μάχη Novavax και Sanofi
- Δολοφονία Άλκη: Το DNA του φονιά στο όπλο το εγκλήματος – Ερχονται νέες συλλήψεις
- Πειραιάς: Ένας νεκρός από τη φωτιά σε βιοτεχνία
- Χαμόγελα για τις προβλέψεις για τον τουρισμό
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr