Στα βίντεο, μεταξύ άλλων, αναγράφονται μηνύματα περί επικείμενης επίθεσης στη Σουηδία από τις ρωσικές δυνάμεις, ακόμη και το βομβαρδισμό της σκανδιναβικής χώρας, περιεχόμενο που, όπως φαίνεται, έχει επηρεάσει τη νέα γενιά. Το ζήτημα άρχισε να αποκτά διαστάσεις όπως υποδεικνύουν αναρτήσεις γονέων στα σόσιαλ μίντια και σε φόρουμ, ενώ τον προβληματισμό τους εκφράζουν και οι δάσκαλοι που καλούνται να απαντήσουν στους μαθητές αν πρόκειται να υπάρξει ένοπλη σύγκρουση με τη Ρωσία. «Η 11χρονη κόρη μου τρομοκρατήθηκε χθες και με ρώτησε αν θα πάμε σύντομα σε πόλεμο», έγραψε μια μητέρα. Η τηλεφωνική γραμμή της οργάνωσης προστασίας δικαιωμάτων των παιδιών «BRIS» κατέγραψε αύξηση των κλήσεων από παιδιά και εφήβους που φοβούνται ενδεχόμενη εισβολή.
Τα βίντεο που κυκλοφόρησαν στη δημοφιλή πλατφόρμα, κινεζικής ιδιοκτησίας, δεν είναι γνωστό από πού προήλθαν και ποιος τα προώθησε, αν και οι σχολιαστές «δείχνουν» τη Ρωσία και την Κίνα. Δεν είναι τυχαίο, για πολλούς, το γεγονός ότι τα βίντεο είδαν το φως της δημοσιότητας έπειτα από την κίνηση των σουηδικών Ενόπλων Δυνάμεων να ενισχύσουν την παρουσία τους με επιπλέον στρατεύματα στο νησί Γκότλαντ στη Βαλτική, εν μέσω της αυξανόμενης έντασης μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας και μιας πρόσφατης ανάπτυξης ενός ρωσικού αποβατικού σκάφους στη Βαλτική.
Περίπου δέκα τεθωρακισμένα και δεκάδες ένοπλοι στρατιώτες εθεάθησαν να περιπολούν στους δρόμους του Βίσμπι στο Γκότλαντ λόγω της αυξανόμενης «ρωσικής δραστηριότητας». Εν τω μεταξύ, την Παρασκευή, η Υπηρεσία Ασφάλειας της Σουηδίας ανέλαβε την έρευνα σχετικά με τις πτήσεις, χωρίς άδεια, μη επανδρωμένων αεροσκαφών πάνω από τρία πυρηνικά εργοστάσια της χώρας.
Η Σουηδία, που δεν έχει συμμετάσχει σε κανέναν πόλεμο εδώ και δύο αιώνες, επανέφερε το 2017 την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία και άνοιξε και πάλι ένα στρατόπεδο στο νησί Γκότλαντ τον Ιανουάριο του 2018. Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η Σουηδία είχε μειώσει τις στρατιωτικές δαπάνες της, αλλά ενίσχυσε τις αμυντικές ικανότητές της μετά το 2014, όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία. Ρεπορτάζ στον σουηδικό Τύπο αναφέρονται στην κλιμακούμενη ένταση που επικρατεί μεταξύ Ρωσίας-Δύσης, ωστόσο στη χώρα μόλις το 4% των νέων διαβάζει εφημερίδες καθημερινά. Από την άλλη, το 30% των ανηλίκων παρακολουθεί TikTok.
Η Υπηρεσία Ασφάλειας της χώρας επεσήμανε πως «σε γενικές γραμμές οι απειλές ασφάλειας εναντίον της Σουηδίας έχουν αυξηθεί, ιδίως στον τομέα των πληροφοριών. Από την αρχή του έτους, η χώρα προωθεί την Υπηρεσία Αντιμετώπισης Κακόβουλων Εχθρικών Ψυχολογικών Επιχειρήσεων (Swedish Phychological Defence Agency). Στόχο έχει να κάνει πιο “ανθεκτικούς” τους πολίτες απέναντι στην παραπληροφόρηση και στις ψευδείς ειδήσεις. Ηδη η Υπηρεσία ετοιμάζει εκστρατεία με σειρά από συμβουλές για παιδιά, εφήβους, γονείς και εκπαιδευτικούς, ώστε να παρακολουθούν με ασφάλεια περιεχόμενο στο Διαδίκτυο, και ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου ο αλγόριθμος μπορεί να είναι “κακοποιητικός”».
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Ηλεκτρικές συσκευές: Το σχέδιο «απόσυρσής» τους – Έρχεται την άνοιξη το νέο πρόγραμμα [βίντεο]
- Συναγερμός στη Γλυφάδα – Εκρηκτικός μηχανισμός σε συγκρότημα κατοικιών
- Τζώρτζης Μονογυιός: Σήμερα στη Μύκονο το τελευταίο αντίο – Η πρώτη ανάρτηση της αδερφής του [βίντεο]
- Αργυρούπολη: Χαροπαλεύει η 40χρονη που ξυλοκοπήθηκε από τον σύζυγό της – Ενώπιον του ανακριτή σήμερα ο 46χρονος [βίντεο]
- Βιασμός στη Θεσσαλονίκη: Αναγνώρισε και νέο πρόσωπο η 24χρονη – Δέχεται συνεχείς απειλές για τη ζωή της [βίντεο]
- Καιρός: «Κατεβαίνουν» τα χιόνια, ξεκινά η επέλαση του ψύχους – Η πρόγνωση για όλη τη χώρα [βίντεο]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr