Η Γερμανία απέσυρε τους τρεις από τους έξι τελευταίους πυρηνικούς σταθμούς της την Παρασκευή καθώς προχωρά προς την ολοκλήρωση της απόσυρσης από την πυρηνική ενέργεια, που είχε επιταχυνθεί μετά την κατάρρευση ενός αντιδραστήρα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας το 2011.
«Για τη γερμανική κυβέρνηση, το φυσικό αέριο είναι μια σημαντική τεχνολογία γεφύρωσης στον δρόμο προς την ουδετερότητα των αερίων του θερμοκηπίου, στο πλαίσιο της σταδιακής κατάργησης της πυρηνικής ενέργειας και της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα», δήλωσε ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Η θέση της κυβέρνησης για την πυρηνική ενέργεια παραμένει αμετάβλητη. Η κυβέρνηση παραμένει πεπεισμένη ότι η πυρηνική ενέργεια δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως βιώσιμη».
Ενώ η πυρηνική ενέργεια παράγει πολύ χαμηλές εκπομπές CO2, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε συμβουλές από ειδικούς σχετικά με το εάν το καύσιμο πρέπει να θεωρείται πράσινο, δεδομένου του πιθανού περιβαλλοντικού αντίκτυπου των ραδιενεργών αποβλήτων.
Ένα προσχέδιο της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο είδε το Reuters το Σάββατο, θα χαρακτηρίζει τις επενδύσεις σε πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής ως πράσινες εάν το έργο διαθέτει σχέδιο, κεφάλαια και χώρο για την ασφαλή διάθεση των ραδιενεργών αποβλήτων. Για να θεωρηθούν πράσινα, τα νέα πυρηνικά εργοστάσια πρέπει να λάβουν άδειες κατασκευής πριν από το 2045.
Οι επενδύσεις σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου θα θεωρούνται πράσινες, εάν παράγουν εκπομπές κάτω από 270 g ισοδύναμου CO2 ανά κιλοβατώρα (kWh), αντικαταστήσουν μια πιο ρυπογόνο μονάδα ορυκτών καυσίμων, λάβουν άδεια κατασκευής έως τις 31 Δεκεμβρίου 2030 και σχεδιάζουν να μεταβούν σε αέρια χαμηλών εκπομπών άνθρακα έως το τέλος του 2035.
Οι χώρες της ΕΕ και μια ομάδα εμπειρογνωμόνων θα εξετάσουν εξονυχιστικά το προσχέδιο πρότασης, το οποίο θα μπορούσε να αλλάξει πριν δημοσιευτεί αργότερα τον Ιανουάριο. Η πολιτική έχει βυθιστεί σε ατελείωτο lobbying από τις κυβερνήσεις για περισσότερο από ένα χρόνο και οι χώρες της ΕΕ διαφωνούν σχετικά με το ποια καύσιμα είναι πραγματικά βιώσιμα.
Εκτός από τη Γερμανία, άλλες χώρες, όπως η Αυστρία και το Λουξεμβούργο, αντιτίθενται στην πυρηνική ενέργεια. Τα κράτη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Φινλανδίας και της Γαλλίας, θεωρούν την πυρηνική ενέργεια ως ζωτικής σημασίας για τη σταδιακή κατάργηση της ενέργειας από καύσιμο άνθρακα που εκπέμπει CO2.
ΠΗΓΗ: Reuters
Διαβάστε επίσης: Γερμανία: Πιθανότατα θα αποτύχουμε στους στόχους μας για το κλίμα
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Μετάλλαξη Όμικρον: Υπο εξέταση το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου – Τα σενάρια και οι αλλαγές στα πρωτόκολλα
- Ομηρία στον Άγιο Παντελεήμονα – Σοκάρει η κατάθεση της 30χρονης: Με έδερνε σε ζωντανή μετάδοση
- Σοκ στην Ιταλία: Δολοφόνησε το 7χρονο παιδί του κι έκρυψε το πτώμα στη ντουλάπα για να εκδικηθεί τη γυναίκα του
- Σουδάν: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός – Στον αέρα η μετάβαση από τη χούντα στη δημοκρατία
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr