Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Απασχόλησης, Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Ανταγωνιστικότητας Γίρκι Κατάινεν δήλωσε σήμερα ότι …καθυστερεί αδικαιολόγητα η σύστασης πλατφόρμας στην Ελλάδα η οποία θα χρηματοδοτεί μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Μιλώντας στην ιστοσελίδα EurActiv.gr ο Κατάινεν επεσήμανε ότι τη συγκεκριμένη πρόταση διατύπωσε η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν κάποιους μήνες στην ελληνική κυβέρνηση για να ξεπεραστούν και τα προβλήματα των capital controls και να αυξηθεί η χρηματοδότηση προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
«Η ιδέα είναι να χρησιμοποιηθεί μέρος των ελληνικών διαρθρωτικών κονδυλίων μαζί με κονδύλια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI) και ιδιωτικά κεφάλαια προκειμένου να δημιουργηθεί μια κεφαλαιακή βάση για την πλατφόρμα. Πάνω σε αυτή τη βάση, θα στηριχτεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων για την παροχή μακροπρόθεσμων δανείων τα οποία θα προωθούνται μέσω της πλατφόρμας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα» είπε συγκεκριμένα.
Ο Επίτροπος είπε ότι μόνο ένα μικρό κομμάτι των διαρθρωτικών κονδυλίων θα χρησιμοποιηθεί για την πλατφόρμα ενώ τόνισε τη χρησιμότητα του συγκεκριμένου τρόπου αξιοποίησης των κονδυλίων καθώς, όπως δήλωσε, «αν χρησιμοποιηθούν σαν κεφάλαιο και όχι ως άμεση επιχορήγηση θα αυξηθεί σημαντικά ο αντίκτυπος προσελκύοντας περαιτέρω ιδιωτικά κεφάλαια από επιχειρήσεις ή φυσικά πρόσωπα στην Ελλάδα».
Ερωτηθείς από τη EurActiv για την τρέχουσα κατάσταση της πλατφόρμας, ο κ. Κατάινεν απάντησε ότι «δεν έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης εδώ και πολύ καιρό, παρότι κατά την τελευταία συζήτηση ο Υφυπουργός Δημοσίων Έργων και ΕΣΠΑ κ. Αλέξης Χαρίτσης είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την πρόταση».
«Έχουμε επικοινωνήσει με τις ελληνικές αρχές αρκετές φορές για το εν λόγω θέμα. Τούς εξηγήσαμε πώς θα λειτουργεί και προσωπικά, θέλω πολύ να βοηθήσω τις ελληνικές αρχές να στήσουν την πλατφόρμα καθώς υπάρχει μεγάλη ανάγκη για χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.»
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις του Κατάινεν έγιναν την ίδια ώρα που έβλεπε το φως της δημοσιότητας η έρευνα σοκ από τη ΓΣΕΒΕΕ σύμφωνα με την οποία έρχονται 18.700 λουκέτα το πρώτο εξάμηνο του 2017 λόγω της ασφυξίας στην αγορά. Σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ η υπερφορολόγηση,η μειωμένη ρευστότητα, η απουσία επενδύσεων και η σχεδόν ανύπαρκτη χρηματοδότηση είναι τα βασικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη χώρα μας