Εκτός από το να συσπειρώσει το «μέτωπο του Νότου» και να βάλει φωτιά στα social media, ο Ντάισελμπλουμ ένωσε κυβέρνηση και αντιπολίτευση στην Ελλάδα. «Δεν επιτρέπω σε κανέναν να προσβάλλει τη χώρα μου, όσο ψηλά κι αν βρίσκεται», τόνισε ο νεοδημοκράτης εκπρόσωπος Β. Κικίλιας στο STAR, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος κατηγόρησε τον Ντάισελμπλουμ ότι στρώνει το χαλί σε εξτρεμιστικές απόψεις με στερεότυπα, που διευρύνουν το χάσμα Βορρά-Νότου. Την καλλιέργεια στερεοτύπων από την πλευρά του Ντάισελμπλουμ επέκρινε και ο Γερμανός επικεφαλής του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, υπενθυμίζοντάς του ότι «εκτός από υπευθυνότητα και αλληλεγγύη η Ευρωζώνη χρειάζεται και σεβασμό».
Σύμφωνα με τον ολλανδικό Τύπο η ρίζα του εκνευρισμού του Ντάισελμπλουμ βρίσκεται στον ανταγωνισμό με τον Ισπανό υπουργό Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος, ο οποίος προβάλλει ως φαβορί για τη διαδοχή στο Eurogroup και στηρίζεται σθεναρά από τη Μαδρίτη. Eνώνοντας τη φωνή του με τις διαμαρτυρίες Ισπανών ευρωβουλευτών, ο Ντε Γκίντος χαρακτήρισε τα σχόλια Ντάισελμπλουμ «ατυχή τόσο ως προς τη μορφή όσο και ως προς το περιεχόμενο», δηλώνοντας σίγουρος ότι «έχει μετανιώσει».
Ακόμη και η Κομισιόν διά του εκπροσώπου της, Μαργαρίτη Σχοινά, πήρε αποστάσεις από τον Nτάισελμπλουμ, υπογραμμίζοντας ότι ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ «πάντοτε εκφράζει τον σεβασμό, τη συμπάθεια και την αγάπη του για τις χώρες της νότιας Ευρώπης».
Αντιθέτως, οι Σόιμπλε – Ρούτε δεν θέλησαν να τον μαλώσουν ούτε προσχηματικά, αφήνοντας να διαφανεί πως θα ήθελαν ο Ντάισελμπλουμ να παραμείνει επικεφαλής του Eurogroup και μετά τη λήξη της θητείας του, τον Ιανουάριο του 2018. Πολιτικά βέβαια αυτό θεωρείται απίθανο.
Πέθανε ο κροκόδειλος από την ταινία «Ο Κροκοδειλάκιας» - Ήταν πάνω από 90 ετών
«Δεν βαθμολογώ για το στυλ των συνεντεύξεων», δήλωσε κοφτά η εκπρόσωπος του Σόιμπλε στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, προσθέτοντας ότι ο πολιτικός της προϊστάμενος «εκτιμά πάρα πολύ την εργασία του κ. Ντάισελμπλουμ στο τιμόνι του Eurogroup και αναμένει ότι θα διατηρήσει πλήρως τα καθήκοντά του όσο αυτή η κυβέρνηση (σ.σ. του Ρούτε) βρίσκεται στην εξουσία».
Στο ίδιο πνεύμα ο νικητής των ολλανδικών εκλογών Μαρκ Ρούτε –που ανήκει στους Φιλελεύθερους ενώ ο Ντάισελμπλουμ στους καταποντισμένους Εργατικούς– στήριξε πλήρως τον υπουργό του και απέκλεισε την αντικατάστασή του πριν από τον Ιανουάριο.
Ουσιαστικά ο Ντάισελμπλουμ συνέχισε να αρνείται να ζητήσει συγγνώμη, με το επιχείρημα ότι «δεν πρόσβαλε κάποια συγκεκριμένη χώρα αλλά όλες όσες δεν τηρούν τους δημοσιονομικούς κανόνες στην Ευρωζώνη». «Το στυλ μου είναι ευθύ. Αν κάποιοι προσβάλλονται από αυτό, τότε λυπάμαι», ήταν το μόνο που βρήκε να πει χθες, κατόπιν έντονων πιέσεων.
Την άμεση παραίτηση Ντάισελμπλουμ ζήτησε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, που διεκδικεί εκ νέου την προεδρία του Δημοκρατικού Κόμματος: «Είπε ηλίθια αστεία σε βάρος χωρών της Νότιας Ευρώπης, όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Νομίζω ότι άνθρωποι σαν αυτόν δεν πρέπει να παίζουν ρόλο στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα». Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα κάλεσε επίσης τον Ντάισελμπλουμ να παραιτηθεί από το Eurogroup για τα «ρατσιστικά, ξενοφοβικά και σεξιστικά του σχόλια». Ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας στην Ευρωβουλή, Τζιάνι Πιτέλα, τόνισε ότι μετά τις σοκαριστικές δηλώσεις του ο Ολλανδός ΥπΟικ δεν έχει πλέον τη στήριξη των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ρομάνο Πρόντι, διέκρινε «κάποιο φθόνο» στο μένος του 50χρονου Ολλανδού.
«Ο Ντάισελμπλουμ έδειξε ασέβεια στον πορτογαλικό λαό για τα τρία χρόνια επώδυνης λιτότητας που υπέστη στο διάστημα 2011-14», συμπλήρωσε ο Πορτογάλος ΥΠΕΞ, Αουγκούστο Σάντος Σίλβα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου