Τις τελευταίες εβδομάδες, η πολιτική θέση του Τζόνσον γίνεται ολοένα και πιο εύθραυστη, εν μέσω μιας σειράς σκανδάλων που έχουν δημιουργήσει δυσαρέσκεια στους πολίτες αλλά και αμφιβολίες στο Συντηρητικό Κόμμα του για τις κυβερνητικές του ικανότητες. Η δυσαρέσκεια αυτή έγινε εμφανής στις 14 Δεκεμβρίου, όταν 99 Συντηρητικοί βουλευτές ψήφισαν κατά του σχεδίου για την αυστηροποίηση των περιορισμών για τη νόσο Covid-19 στην Αγγλία, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να βασιστεί στην υποστήριξη του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος για την έγκρισή του. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη αντίδραση των Συντηρητικών μετά τη σαρωτική νίκη του Τζόνσον στις βουλευτικές εκλογές του 2019, λαμβάνοντας χώρα εν μέσω εικασιών από τα βρετανικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι ορισμένα μέλη του κόμματος σχεδιάζουν να τον απομακρύνουν από το αξίωμά του. Εάν ο Τζόνσον απομακρυνθεί, το μέλλον των σχέσεων Ηνωμένου Βασιλείου-Ε.Ε. θα εξαρτηθεί από την ιδεολογία του διαδόχου του.
ΑΡΚΕΤΟΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΙ βουλευτές είναι ιδεολογικά αντίθετοι στους νέους περιορισμούς για τη νόσο Covid-19 (οι οποίοι, μεταξύ άλλων, εισήγαγαν ένα «CovidPass» που αποδεικνύει τον εμβολιασμό ή ένα πρόσφατο αρνητικό τεστ για την πρόσβαση σε πολλούς κλειστούς χώρους). Ορισμένοι, ωστόσο, ψήφισαν κατά της κυβέρνησης Τζόνσον για να διαμαρτυρηθούν για τα πρόσφατα σκάνδαλα, συμπεριλαμβανομένης της αποκάλυψης ότι ορισμένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι διοργάνωσαν χριστουγεννιάτικα πάρτι τον Δεκέμβριο του 2020, ενώ η χώρα βρισκόταν σε lockdown. Ενας μεγάλος αριθμός Συντηρητικών βουλευτών αντιτίθεται σε οποιουσδήποτε περιορισμούς που περικόπτουν τις προσωπικές ελευθερίες και πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει αντ’ αυτού να υιοθετήσει μια στρατηγική «ζήσε με τη νόσο Covid-19».
ΤΟ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ είναι πιθανό να επιδιώξει ανακωχή με την Ε.Ε. σχετικά με το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας για να αποφύγει την αύξηση της οικονομικής αβεβαιότητας σε μια εποχή που η κυβέρνηση είναι αδύναμη. Λονδίνο και Βρυξέλλες συζητούν επί του παρόντος τροποποιήσεις του πρωτοκόλλου, το οποίο θεσπίζει τους τελωνειακούς ελέγχους στη Θάλασσα της Ιρλανδίας. Η Ε.Ε. έχει προτείνει να μειωθεί σημαντικά η τελωνειακή γραφειοκρατία και να επιτραπεί η ελεύθερη διακίνηση μεγαλύτερου αριθμού αγαθών (συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων) μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Μεγάλης Βρετανίας, ενώ το κύριο εμπόδιο για μια συμφωνία είναι η απαίτηση του Λονδίνου να αφαιρεθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ο διαιτητικός ρόλος του. Οι δύο πλευρές δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε συμφωνία, αλλά όλα υποδηλώνουν ότι επιθυμούν μια συμβιβαστική λύση. Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, Λονδίνο και Βρυξέλλες θα ανακοινώσουν σύντομα ότι οι διαπραγματεύσεις τους για τη Βόρεια Ιρλανδία θα κάνουν ένα διάλειμμα κατά τη διάρκεια των διακοπών και θα συνεχιστούν στις αρχές του 2022, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν διαταραχές στο εμπόριο μεταξύ της Ε.Ε. και του Ηνωμένου Βασιλείου κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Αυτά μόνο στην Αυστραλία: Μπήκαν στο δωμάτιό τους και βρήκαν ένα... κοάλα
Η ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ του Τζόνσον θα πυροδοτούσε έναν ανταγωνισμό ηγεσίας μεταξύ στελεχών του Συντηρητικού Κόμματος που θα μπορούσε να αλλάξει την κατεύθυνση της πολιτικής του Λονδίνου για την Ε.Ε. Εάν η θέση του Τζόνσον συνεχίσει να αποδυναμώνεται, υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε να αντικατασταθεί. Τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος θα μπορούσαν να ζητήσουν ψήφο εμπιστοσύνης για την ηγεσία του Τζόνσον. Για να ενεργοποιηθεί αυτή η ψηφοφορία, θα πρέπει τουλάχιστον 55 Συντηρητικοί βουλευτές να υποβάλουν το αίτημα στην «Επιτροπή 1922» του κόμματος. Ωστόσο, ενώ πολλοί Συντηρητικοί βουλευτές τον έχουν επικρίνει δημοσίως, κανένας δεν έχει υποβάλει μέχρι στιγμής επίσημο αίτημα για την αποπομπή του. Σε περίπτωση που γίνει η εν λόγω ψηφοφορία και ο Τζόνσον τη χάσει, οι Συντηρητικοί θα πρέπει να ψηφίσουν για νέο αρχηγό κόμματος, ο οποίος θα γίνει αυτόματα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου. Εναλλακτικά, ο Τζόνσον θα μπορούσε να παραιτηθεί, αν αισθανθεί ότι το κόμμα του τον έχει εγκαταλείψει, προκαλώντας εσωκομματική ψηφοφορία για τον διορισμό του νέου ηγέτη και πρωθυπουργού. Τέλος, ο Τζόνσον θα μπορούσε να ζητήσει από το Κοινοβούλιο να εγκρίνει πρόωρες βουλευτικές εκλογές σε μια προσπάθεια να επικυρώσει εκ νέου την πρωθυπουργία του.
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ επίσημοι υποψήφιοι για να αντικαταστήσουν τον Τζόνσον ως ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος σε περίπτωση που παραιτηθεί ή εκδιωχθεί. Ωστόσο, τα βρετανικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι ο υπ. Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, θα ήταν ένας δημοφιλής υποψήφιος. Ενώ είναι υποστηρικτής του Brexit, θεωρείται επίσης ρεαλιστής πολιτικός, που θα έδινε προτεραιότητα στη διατήρηση στενών εμπορικών και επενδυτικών δεσμών με την Ε.Ε. Δημοσιεύματα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης αναφέρουν ότι η υπ. Εξωτερικών, Λιζ Τρας, θα μπορούσε επίσης να κερδίσει τη μάχη για την ηγεσία. Η Tρας έχει δεσμευτεί να οικοδομήσει μια «Παγκόσμια Βρετανία» που θα βασίζεται στο διεθνές εμπόριο για την οικονομική της ευημερία. Αυτό δείχνει ότι θα επιδιώξει επίσης να διατηρήσει τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου Ε.Ε.-Η.Β. Ωστόσο, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να υπάρξουν και υποψήφιοι με πολύ πιο επιθετική στάση προς την Ε.Ε.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr