Με πολλές μορφές εμφανίζεται και «ανθεί» η σύγχρονη δουλεία στον κόσμο. Μπορεί να έχει καταργηθεί η δουλεία από τις αρχές του 19ου αιώνα, ωστόσο, τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν πως οι άνθρωποι που ζουν ως σκλάβοι παγκοσμίως υπολογίζονται σε 46 εκατομμύρια! Ο τρομακτικός αριθμός και τα αναλυτικά στοιχεία για τους σύγχρονους σκλάβους -που ζουν ανάμεσά μας, συχνά- περιλαμβάνονται στην 3η έκδοση του Οδηγού για την Παγκόσμια Δουλεία, που παρουσίασε χθες στο Λονδίνο ο γνωστός ηθοποιός Ράσελ Κρόου.
Το 58% του συνολικού αριθμού των σύγχρονων σκλάβων εντοπίζεται κυρίως στην Ασία (Ινδία, Κίνα, Πακιστάν, Μπαγκλαντές και Ουζμπεκιστάν, Βόρεια Κορέα και Καμπότζη). Η Ινδία έχει το μεγαλύτερο πληθυσμό σκλάβων: 18,4 εκατομμύρια αναγκάζονται λόγω φτώχειας και κοινωνικών συνθηκών να εργάζονται στα σπίτια ως υπηρέτες-δούλοι, σε αγροτικές εργασίες, τις κατασκευές, αλλά και στη βιομηχανία της πορνείας. Η Βόρεια Κορέα είναι η χώρα που, αναλογικά με τον πληθυσμό της, έχει πολύ υψηλό ποσοστό δούλων (υπολογίζεται ότι ένας στους 20 ανθρώπους είναι σκλάβος). Μιλώντας στο συνέδριο, ο Ράσελ Κρόου δήλωσε ότι «οι σύγχρονοι σκλάβοι είναι απελπισμένοι άνθρωποι, φτωχοί που γίνονται θύματα εκμετάλλευσης».
Η καταγραφή πλέον των στοιχείων για τη σύγχρονη δουλεία, βοηθούντων πολλών εργαλείων -όπως οι συνεντεύξεις με πολλές δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους από το ινστιτούτο Γκάλοπ- δίνει τη δυνατότητα να συντάσσονται εκθέσεις για πολλές χώρες, ακόμη και αν η πρόσβαση είναι δύσκολη σε αυτές (όπως στη Βόρεια Κορέα). Ο Παγκόσμιος Οδηγός για τη Δουλεία -ο τρίτος κατά σειρά- συντάχθηκε από την αυστραλιανή μη κυβερνητική οργάνωση Walk Free, την οποία έχει συστήσει ο δισεκατομμυριούχος Αντριου Φόρεστ. Ιδιοκτήτης ορυχείων ο ίδιος, αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί κατά των σύγχρονων σκλάβων, όταν ανακάλυψε πως στα μεταλλεία του εργάζονταν πολλοί άνθρωποι σε καθεστώς δουλείας. Παγκοσμίως, 21 εκατομμύρια άνθρωποι είναι θύματα καταναγκαστικής εργασίας, σύμφωνα με τον αρμόδιο οργανισμό του ΟΗΕ. Ως «σεξουαλικοί σκλάβοι» καταγράφονται από τον ΟΗΕ περίπου 4,5 εκατομμύρια θύματα παγκοσμίως.
Η ΜΚΟ «Walk Free», που επιστράτευσε και τον Ράσελ Κρόου για να επικοινωνήσει το μήνυμά της κατά της δουλείας, επισημαίνει ότι και στην προηγμένη Ευρώπη καταγράφονται φαινόμενα σκλαβιάς. Εκτός από την καταναγκαστική εργασία, χωρίς αμοιβή, που συμβαίνει σε πολλές χώρες λόγω της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, καταγράφονται και πολλά περιστατικά σεξουαλικής εκμετάλλευσης γυναικών και εφήβων. Περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι στην ευρώπη ζουν υπό παρόμοιες συνθήκες. Στη κορυφή της λίστας είναι η Τουρκία και τα Σκόπια και ακολουθεί η Πολωνία.
Λόγω της εισροής προσφύγων στην Ευρώπη, τα κυκλώματα δουλεμπόρων διακινούν ανθρώπους -κυρίως παιδιά- που τα ωθούν στην επαιτεία. «Ο,τι μάζευα τους το έδινα. Δεν κρατούσα τίποτα και αναγκαζόμουν να ζητιανεύω χωρίς τροφή και ύπνο», δηλώνει ένα θύμα στο BBC. Ακόμη και στη Βρετανία αποκαλύφθηκε μια υπόθεση δουλείας «παλαιάς εποχής». Μια οικογένεια κρατούσε φυλακισμένο στο σπίτι έναν άνδρα και τον υποχρέωνε σε καταναγκαστική εργασία. Θύματα της σύγχρονης δουλείας αποτελούν ανθρώπινες ομάδες που έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό τους την αδυναμία, ανεξαρτήτως θρησκείας, εθνικότητας ή φύλου. Συχνά, περιστατικά δουλείας συμβαίνουν στη «διπλανή πόρτα», καθώς ο μέσος άνθρωπος είναι δύσκολο να ξεχωρίσει αν κάποιες δραστηριότητες γίνονται με τη θέληση του ατόμου ή επιβάλλονται με τη βία.
ΑΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του «Ελεύθερου Τύπου»