Στις 20 Νοεμβρίου, ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπιν Κούρτι (φωτό), δήλωσε ότι θα υποστήριζε ένα δημοψήφισμα για την ενοποίηση με την Αλβανία, εάν ήταν «ειρηνικό και δημοκρατικό», αν και παραδέχθηκε ότι κάτι τέτοιο δεν αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνησή του. Σε απάντηση, η πρωθυπουργός της Σερβίας, Ανα Μπρνάμπιτς, κατηγόρησε τον Κούρτι ότι υπονομεύει τη σταθερότητα στην περιοχή.
ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ, όπου ζει μεγάλος αλβανικός πληθυσμός, ανακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008. Η Σερβία δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, θέση που υποστηρίζουν χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα. Χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία το αναγνωρίζουν. Η Σερβία θεωρεί ιστορικά το Κοσσυφοπέδιο ως τη γενέτειρα του σερβικού πολιτισμού, γεγονός που καθιστά το ζήτημα ιδιαίτερα ευαίσθητο μεταξύ των Σέρβων. Ο κοινός πολιτισμός και οι στενοί πολιτικοί και οικονομικοί δεσμοί του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας οδηγούν στη ρητορική της ενοποίησης. Αλβανοί πολιτικοί έχουν συχνά μιλήσει υπέρ της ενοποίησης με το Κοσσυφοπέδιο και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι και οι δύο πληθυσμοί είναι ανοιχτοί στην ιδέα. Η ενοποίηση με την Αλβανία -μια χώρα που αναγνωρίζεται από ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα- θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου. Επιπλέον, η ενοποίηση θα μπορούσε να προσφέρει τόσο στο Κοσσυφοπέδιο όσο και στην Αλβανία έναν ταχύτερο τρόπο ενσωμάτωσης των οικονομιών τους σε μια εποχή που οι προοπτικές ένταξής τους στην Ε.Ε. είναι μακρινές.
ΤΟ 2015, ο Αλβανός πρωθυπουργός, Εντι Ράμα, δήλωσε ότι η ένωση με το Κοσσυφοπέδιο είναι «αναπόφευκτη». Το 2018, ο Ράμα πρότεινε ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να έχουν κοινή προεδρία και κοινή πολιτική ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του 2019 από το Ιδρυμα Ανοικτής Κοινωνίας (OSF), το 75% των Αλβανών και το 64% των Κοσοβάρων δήλωσαν ότι θα ψήφιζαν υπέρ της ενοποίησης, εάν γινόταν δημοψήφισμα. Ωστόσο, η υποστήριξη για την ενοποίηση μειώθηκε στο 29,5% στην Αλβανία και στο 43,5% στο Κοσσυφοπέδιο, στην περίπτωση που η ενοποίηση περιλάμβανε φόρο για τη χρηματοδότηση της διαδικασίας.
ΟΜΩΣ, ΠΑΡΑ την πρόσφατη ρητορική της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου, η διεθνής αντίδραση και οι εσωτερικοί περιορισμοί και στις δύο χώρες θα αποτρέψουν πιθανότατα την ενοποίηση στο άμεσο μέλλον. Ενα σημαντικό κομμάτι της διεθνούς κοινότητας θα αντιταχθεί στην ενοποίηση, επειδή θα άνοιγε την πόρτα σε εδαφικούς ανασχεδιασμούς στα Δυτικά Βαλκάνια, κάτι που θα αποσταθεροποιούσε σοβαρά την περιοχή. Στο Κοσσυφοπέδιο, η ενοποίηση θα απαιτούσε συνταγματική μεταρρύθμιση, την οποία η κυβέρνηση θα δυσκολευόταν επίσης να επιτύχει. Επιπλέον, θα μπορούσαν να υπάρξουν διαφωνίες μεταξύ Πρίστινας και Τιράνων σχετικά με το είδος της ενοποίησης (αν θα αποτελέσει ομοσπονδιακό ή ενιαίο κράτος), καθώς και τον ρόλο του Κοσσυφοπεδίου σε αυτό. Η ενσωμάτωση και των δύο περιοχών θα απαιτούσε επίσης δισεκατομμύρια ευρώ σε δημόσιες δαπάνες, οι οποίες θα μπορούσαν να αποδειχθούν απαγορευτικές για τις μικρές οικονομίες του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας. Ως αποτέλεσμα, το Κοσσυφοπέδιο και η Αλβανία είναι πιθανό να συνεχίσουν να εμβαθύνουν την πολιτική και την οικονομική τους συνεργασία χωρίς να κάνουν κανένα ουσιαστικό βήμα προς την κατεύθυνση να γίνουν μια ενιαία χώρα.
Ντόναλντ Τραμπ: Ανατροπή - Αυτό είναι το σχέδιο 90 ημερών για το TikTok
Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ μιας «Μεγάλης Αλβανίας» θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τη Βόρεια Μακεδονία, στην οποία ζει μεγάλη αλβανική μειονότητα. Θα μπορούσε επίσης να αποσταθεροποιήσει χώρες όπως η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο και το ίδιο το Κοσσυφοπέδιο, καθώς οι Σέρβοι σε αυτά τα εδάφη θα μπορούσαν να πιέσουν για τη δημιουργία μιας «Μεγάλης Σερβίας» με επικεφαλής το Βελιγράδι.
- Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και οι σύμμαχοι της Σερβίας, Κίνα και Ρωσία, θα αντιταχθούν πιθανότατα στην ενοποίηση, γεγονός που θα περιπλέξει την αναγνώρισή της από τους διεθνείς οργανισμούς.
- Ενώ οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και είναι σύμμαχος της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ, ο Λευκός Οίκος είναι πιθανό να επιδείξει επιφυλακτικότητα απέναντι σε ένα σχέδιο που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τα Δυτικά Βαλκάνια.
- Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα προειδοποιούσε επίσης πιθανότατα την Αλβανία ότι η απορρόφηση μιας αμφισβητούμενης περιοχής θα μπορούσε να αποδυναμώσει τις πιθανότητές της να ενταχθεί στο μπλοκ.
- Η ιδέα θα ήταν επίσης νομικά δύσκολο να εφαρμοστεί στο Κοσσυφοπέδιο, επειδή το Σύνταγμά του αποκλείει ρητά την ενοποίηση με οποιοδήποτε άλλο κράτος. Η αλλαγή του Συντάγματος του Κοσσυφοπεδίου θα απαιτούσε πλειοψηφία δύο τρίτων στο Κοινοβούλιο και έγκριση από τις μειονοτικές ομάδες της χώρας, πράγμα που σημαίνει ότι οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου θα είχαν δικαίωμα βέτο.
ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥ με τη Σερβία, το Κοσσυφοπέδιο πιθανότατα θα συνεχίσει να προτείνει την ενοποίηση με την Αλβανία, γεγονός που θα μειώσει τα περιθώρια διμερούς συνεργασίας και θα ανοίξει την πόρτα σε εθνοτικά υποκινούμενες αναταραχές στα Δυτικά Βαλκάνια. Οι επαναλαμβανόμενες αναφορές του Κοσσυφοπεδίου για ενοποίηση με την Αλβανία θα συμβάλουν στη συνολική έλλειψη εμπιστοσύνης με τη Σερβία, κάτι που θα καθυστερήσει οποιαδήποτε σημαντική πρόοδο στον διάλογο υπό την αιγίδα της Ε.Ε. Θα συμβάλει επίσης σε σποραδικές πράξεις οικονομικού και πολιτικού μπρα ντε φερ και σε πιθανές κοινωνικές αναταραχές, ιδίως στις περιοχές των βόρειων συνόρων του Κοσσυφοπεδίου. Ενώ το Βελιγράδι και η Πρίστινα θα προσπαθήσουν να κρατήσουν τις αναταραχές σε ανεκτά όρια, ο κίνδυνος κλιμάκωσης (τόσο από πλευράς βίας όσο και από πλευράς των περιοχών που εμπλέκονται) θα παραμείνει.
ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ και οικονομικές διαφορές μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου είναι συχνές. Για παράδειγμα, από τα τέλη του 2018 μέχρι και τις αρχές του 2020, το Κοσσυφοπέδιο επέβαλε δασμούς 100% στα σερβικά προϊόντα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις προσπάθειες της Σερβίας να εμποδίσει την ένταξή του σε διεθνείς οργανισμούς. Στις αρχές του 2021, το Κοσσυφοπέδιο απαγόρευσε προσωρινά την είσοδο στη χώρα αυτοκινήτων με σερβικές πινακίδες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για παρόμοιο μέτρο της Σερβίας. Αυτό οδήγησε σε διαμαρτυρίες και στις δύο πλευρές των συνόρων που είχαν ως αποτέλεσμα οι Αρχές να αυξήσουν την παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr